Tipsen till Extra-V75

TRAV

Sportbladets Per Nicklassons drag

ATG fick, gissningsvis, vad de ville ha i och med att det inte blev någon utdelning på fem rätt i lördags, och därmed jackpott till denna extra V75-omgång på Åby på torsdag.

Pokalloppen, drottningens och kungens, i fokus denna dag.

Och extra starka spotlights är det förstås på efter 14 starter obesegrade Viola Silas. Kommer hon att fortsätta sin segersvit och sopa hem Drottning Silvias Pokal med 970 000 kronor i förstapris? Högst troligt är svaret på den frågan. Ändå garderar vi. Spelvärdet ligger på något sätt trots allt i att gardera henne.

I Kungapokalen ser det på förhand ut att stå mellan två hästar: både Select Yankee och Main ­Wise As imponerade våldsamt i sina respektive försök. För att någon tredje ska komma in i matchen krävs nog att det två kör hårt mot varandra.

Calamara Donna, V75-3, är vår spik i omgången.

V75-1

Loppet

Drottningens pokal är givetvis en höjdare.

Tipsettan

Kullens obestridliga­ drottning tog som väntat sin 14:e raka­ seger i uttagningen­ till det här loppet. Men såg hon inte ­lite mätt ut sista biten? Det är kanske dumstrut på att gardera Viola Silas men vi tar den risken.

Motbuden

DiLeva Käll har sett helt underbar ut i årets starter. Dont Wear PJS gav ett mycket bra intryck i sitt försök – för ett ögonblick kändes det som ”Euereka, där har vi vinnaren”. Och helt främmande är vi inte för att så kan bli fallet – trots Viola­ ­Silas. Pebbly är startsnabb, travsäker och ­speedig. Gjuten i tätstriden.

Skrällbudet

Spirit of the Day höll starkt i sitt försök.

Spetsbudet

Klar risk (som vi ser det) att Viola Silas släpps till ledningen.

! Statistik­vinnaren

Viola Silas – nu och för alltid?

V75-2

Loppet

Bra klass på hästarna och lång distans bäddar för bra underhållning.

Tipsettan

Clinton Tooma ­inledde inte karriären speciellt förtroendeingivande men har utvecklats mycket den senaste tiden – det är bara Åke Svanstedt i branschen som är skicklig nog att för­vandla hästarna på dylikt vis. Senast öppnade hon vasst. Når hon ledningen blir hon svårslagen, annars borde hon vara sårbar.

Motbuden

Vi håller Yoggi Hornline för att vara bästa hästen men är rädda för att fjärdespåret kan ställa till det. Delvin Gold får spets eller rygg ledaren.

Skrällbudet

Orcas Bac har vi respekt för.

Spetsbudet

Det bör stå mellan Delvin G. och Clinton T.

! Statistik­vinnaren

Devlin Gold.

V75-3

Loppet

300 000 kronor till vinnaren i fint stolopp.

Tipsettan

Calamara Donna spurtade ursinnigt bakom Maharajah senast. Nu har hon spetsläge men är väl bäst bakifrån? Frågan är bara vem hon ska släppa till. Ibiza Broline är bästa ryggen, men i gengäld kanske för bra? Vi hade gärna ­streckat två hästar till men tvingas att ta ställning för Calamara Donna.

Motbuden

Ibiza Broline lär laddas men är lika bra med en ryggresa, dödens ska hon nog dock gärna undvika. Vanessa du Ling är urstark.

Skrällbudet

Caddie Dream har läget, och formen är på g.

Spetsbudet

Vill Calamara Donna släppa? I så fall till vem?

! Statistik­vinnaren

Bring Me Luck U.S. har vunnit 16 lopp på 28 starter i Sverige.

V75-4

Loppet

Öppet lopp – utdelningshöjande lopp.

Tipsettan

Någon ska ha tips­et, det får bli Yukon Boko som skött sig fint i två starter i år och som säkert körs offensivt och eventuellt kan sitta i ledningen tidigt.

Motbuden

Otto Gene gör nog ett försök att svara­ ledningen men kan få svårt att ­göra det. Rygg ledaren och tredje invändigt funkar ju dock det med när det finns dubbla open stretch. Chanti G. har fin form och kommer från ett stall som stinker toppform. Vejby Boom har visat att han kan avsluta rejält.

Skrällbudet

Quiche är en av många potentiella skrällar.

Spetsbudet

Många startsnabba – ja alla på framspår faktiskt. Lutfi Kolgjini bakom Yukon Boko mest ­offensiv? Han brukar ju vara det.

! Statistik­vinnaren

Ekets Patrik – sett till den totala segerprocenten.

V75-5

Loppet

Ytterligare ett svårtippat lopp.

Tipsettan

Quantum Oliver har toppform och är spurtstark. Risken finns att han hamnar för långt bak dock. Men vi hittar ingen bättre tipsetta.

Motbuden

Fram har galopperat två gånger i rad men ser ruskigt formstark ut. Ravello avslutade vasst senast. För att han ska komma till sin rätt får han hoppas att tempot blir stenhårt. Honey Love Victory har det perfekta läget för att få den smygresa hon behöver. Casander Boy är i våra ögon bästa hästen, men han presterar sällan på topp.

Skrällbudet

Count Harry kan hinna till ledningen, släppa och spurta på open stretch.

Spetsbudet

Count Harry inledningsvis. Fram får överta? Klaus Kern brukar inte lägga fingrarna emellan.

! Statistik­vinnaren

Housequake.

V75-6

Loppet

Vi borde ta ställning men väljer att inte göra det.

Tipsettan

Main Wise As imponerade brutalt i sitt försök till det här loppet; friskt på bettet hela vägen lämnade han sina konkurrenter långt bakom sig. Risken för dödens gör att vi garderar, men skulle han släppas till ledningen är loppet över.

Motbuden

Select Yankee var oerhört förbättrad senast. Körs han i ledningen igen? Det är den stora frågan. Med tanke på att det är open stretch kan det vara så att han släpper till Main Wise As för att försöka avgöra på speed. Övriga får svårt att slåss om seger, bara om de två favoriterna för försämrade kan övriga tampas.

Skrällbudet

Michael America, för den som letar tokskräll.

Spetsbudet

Select Yankee, annars Main Wise As.

! Statistik­vinnaren

Main Wise As är obesegrad på svensk mark.

V75-7

Loppet

Lite öppnare än de tre streck vi har råd med är det.

Tipsettan

Hade det här varit en ”vanlig”travbana ­hade det inte varit något snack: då hade Loverboy Pellini­ med garanti körts i ledningen. Men nu när det är open stretch är vi tveksamma – han var trots allt fin när han vann från rygg ledaren senast.

Motbuden

Manhattan D.K. är bästa hästen, skulle han trots spåret hitta till ledningen är loppet med största sannolikhet över. Wood Laday är inte ­lika vass som när han var som bäst i fjol men kan få loppet i draget den här gången.

Skrällbudet

Einar Celeber är den sista i ranken som vi upplever eventuellt kan vara streckvärd.

Spetsbudet

Loverboy Pellini. Sedan är frågan vad som sker.

! Statistik­vinnaren

Manhattan D.K. – överlägset.