”Han älskar att tävla”

TRAV

Malin Löfgren smög fram startlistan till V75-7.

Spår två - Sanity.

Pang! Champagnekorken försvann i en smäll.

– Det är ett drömspår och värt att fira, säger Östersundtränaren.

Att det blev champagne på söndagen var inte enbart det fina startspårets förtjänst, Malin Löfgren var i Oslo för en trevlig helg i samband med storloppet Oslo Grand Prix.

Vi träffade travtränaren på flyget hem från Norge och tog självfallet tillfället att göra en intervju inför lördagens V75-tävlingar på Solvalla.

Under fotograferingen på Arlanda är det många som nyfiket tittar en extra gång och funderar på vem den blonda kändisen är...

Nu är Östersundtränaren kanske inte känd bland allmänheten på det sättet, men inom travets egen värld är hon ett hett namn efter fjolårets succé då hon tränade vinnaren i Rixallsvenskan.

Hur mycket betyder Sanity för dig?

– Det är lite svårt att säga...han betyder så mycket. Jag har honom att tacka för så mycket. Vem visste vem jag var innan? Men han är inte bara bra marknadsföring utan även en fantasisk häst i alla lägen. Jag lovar att jag vore lika fäst vid honom även om han inte vore en stjärna. Han har en sådan personlighet, är otroligt medgörlig och social, säger Malin Löfgren.

Kostade 780 000 kronor

I fjol ägdes Sanity av 1 000 delägare i samband med Rixallsvenskan. Efter tävlingen auktionerades sedan samtliga hästar ut och det fanns mycket känslor med i bilden när Malin Löfgren tillsammans med 135 andra ropade hem honom för 780 000 kronor.

– Det var helt hysteriskt. Det är den värsta känslostormen jag varit med om. Jag var totalt borta och minns ingenting. Men jag har sett på tv-bilder efteråt när jag gråter glädjetårar för att han får följa med hem igen.

Segermaskin

Sanity, eller Svante som han kallas i stallet, har vunnit nio lopp på 13 starter och är obesegrad efter tre framträdanden i år.

– I fjol matchade vi honom ganska enkelt. Han var helt enkelt inte klar och det fattades en del muskler. Men han har utvecklats i vinter och börjar se färdig ut. Det är en helt annan kraft i honom i dag, säger Malin Löfgren och fortsätter:

– Jag tycker att han har alla bitar som krävs för en travhäst. Han har en otrolig vilja, älskar att tävla och älskar att träna. Sedan har han en bländande teknik och explosivitet, han kan växla tempo väldigt fort.

Snöret gick av

I sin senaste start klädde Sanity av ett meriterat gäng med Stig H Johanssons stjärna Jullan i spetsen. Segern blev lätt trots att han fick göra grovjobbet själv utvändigt om ledaren.

– Han överraskade till och med mig. Visst hade jag på känn att han skulle springa en 1.14-tid. Men att knäcka de där hästarna från dödens kunde jag inte tro. När jag såg startlistan tyckte jag att det var realistiskt att tro på en tredje- eller fjärdeplats. Jag stod och svor i 1 500 meter när han hamnade i dödens och hade i princip givit upp, säger Malin Löfgren och skrattar.

Att kusken Bo Eklöf inte fick av huvan (extraväxeln) på upploppet gjorde inte Sanitys prestation sämre.

– Helt otroligt, en helt ny ryckhuva och så går snöret av när Bosse ska dra i det. Han svor en hel del han också...

Gynnad av sprinterdistans

På lördag kommer snöret i ryckhuvan att fungera, några andra ändringar gör inte Malin Löfgren med sin stjärna.

– Nej, det blir skor runt om, öppet huvudlag och sedan går han heldövad med både bomull och sin ryckhuva.

För fyraårige Sanity är det första gången han tävlar över sprinterdistans.

– Jag har känslan att han är kraftigt gynnad av 1 640 meter och jag hoppas att han visar det nu. Läget blev perfekt och ledningen vore förstås det bästa, säger Malin Löfgren.

Och blir det seger på lördag är en sak säker - då åker champagneflaskan fram igen..

Lars-Ove Pettersson/Kanal75