Jan Norberg: ”Läkarna kallar mig stålmannen”

Kusklegendaren tillbaka kort tid efter den otäcka masskrocken - kör två hästar på torsdag

avErik Pettersson

Foto: Kanal75
Jan Norberg tillbaka: ”Ska bli så jäkla roligt”

Efter den otäcka masskrocken i loppet på Umåker 23 mars.

Nu gör kusken Jan Norberg, 72, sensationellt snabb comeback i lopp.

– Dom kallar mig stålmannen på lasarettet, säger han.

Det var i ett lunchlopp på Umåker som den otäcka olyckan inträffade. Jan Norbergs häst Bork Faxa trampade fast i ett skydd och stöp i backen. 

72-årige Norberg slungades handlöst i backen och det hela ledde till att ekipagen runt omkring kraschade som en kedjereaktion.

– Sen så kom de och tog fast mig och spände fast mig på en bår, men jag sa åt dem att ge fan i det, jag hade ju sju lopp kvar att köra. Men det fick ambulanspersonalen ur mig ganska fort. Sen låg jag där och fick ont så in i helvete, det var värk i hela kroppen och jag försökte att flytta kroppen och värken, men jag var ju fastspänd på brädan, så det var bara att svettas och ta emot smärtan, sa Norberg till Trav365 efter olyckan.

”Helt jäkla fantastiskt”

På sjukhuset konstaterades fraktur på handleden, bäckenet och på flertalet revben.

Jan tiggde sig hem från sjukhuset så fort det bara gick, trots enorm smärta och att han skulle självläka.

Nu, en och en halv månad efter jättesmällen, är det dags för sensationellt snabb comeback för kusken.

På torsdag, på Skelleftåtravet, där han kör två hästar åt stortränaren Robert Bergh.

– Jag mår bra! fastslår Norberg med stark stämma när Trav365 når honom.

– Det är helt jäkla fantastiskt att jag kan vara tillbaka, med alla smällar jag fick, det är helt otroligt. Men jag tror att inställningen gör ganska mycket, fortsätter han.

”Vill ju inte bli knarkare”

Utan tvekan. Norberg har trots sina smärtor och frakturer näppeligen legat på latsidan den senaste tiden.

– Jag hade en gåstol till en början, men den ställde jag bort ganska fort och började träna i trappan istället, det gjorde ont så in i helvete, men jag sa till mig själv att jag måste ju börja träna. Jag kunde ju inte gå där hemma som en gammelgubbe. Nu är jag inte ens halt längre!

Förra tisdagen tog läkarna bort gipset från hans handled.

– Då började jag köra häst direkt. Det går hur bra som helst. Visst, i vissa lägen gör det ont, men lite får man ju tåla.

Vad säger läkarna om din otroligt snabba tillfrisknande?

– Dom kallar mig stålmannen på lasarettet. Jag var ju dit och tog bort gipset och då hade jag en tid beställd hos en sjukgymnast så jag skulle träna, men läkarna tyckte det var helt otroligt så den tiden kunde vi avboka direkt. Jag tränar ju själv jag.

– Hur det än är är så ska man vara tacksam att man har bra gener, som jag sa, inställningen gör mycket. De som känner efter och tycker synd om sig själva blir aldrig friska. Och jag vill inte vara sjuk, jag vill vara frisk.

Du äter inget smärtstillande nu?

– Nej, det var längesen jag slutade med det, jag har inte haft några smärtor på sistone. Jag vill ju inte stoppa i mig massa tabletter i onödan, man vill ju inte bli knarkare.

”Jag vinner väl med båda...”

Inför torsdagens comeback, där han kör Logo Light och Bandit Hornline, är 72-åringen laddad.

– Det ska bli så jäkla kul! Jag har ju mat på bordet även om jag inte kör lopp, men det har ju varit mitt liv det här och jag tycker det är så fruktansvärt roligt. Och jag vinner väl båda på torsdag, vad jag förstår, ha ha.

– När jag hade som ondast efter olyckan är det klart att flög många tankar i huvudet, att jag var tacksam om jag bara kunde ta mig tillbaka och träna häst…

– Jag måste berömma sjukvården också. Det är fantastiskt att man får tårar i ögonen. De jobbar för dålig lön, men passar upp på en 24 timmar om dygnet. Det är helt fantastiska människor!

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav

Hästar