Trav

Goop senior stal showen

TRAV

Åke Svanstedt vann två lopp.

Likaså gjorde Kari Lähdekorpi.

Men det var Olle Goop, 65 år, som stal showen.

Olle Goop hade inte vunnit V75 sedan den 3/11-2007 (First On Line Sec) när han i?går slog till med två vinster (Rouge V75-5 och Tamil Image V75-6). Jag ska villigt erkänna att jag blev riktigt glad när Goop tog sin dubbel. Inte för att jag har någon speciell relation till honom, eller för att jag spelat på hästarna, utan för att han är en av travsveriges mest sympatiska personer. Det är lätt att gilla Olle Goop. Ingen har vunnit fler travlopp i Sverige än honom (drygt 6?500 stycken), men för den skull finns det absolut inga ­divalater hos Goop senior. På stallbacken syns han alltid i samspråk med någon. Allt från hästägare, skötare, konkurrenter till frågvisa journalister. Han har tid för alla.

Det är ingen hemlighet att Olle Goop inte­ längre håller samma klass i sulkyn som sonen, Björn, och de andra toppkuskarna

i landet. Med ålderns rätt, han blir 66 år 2009, har han dragit ned på sina styrningar och då tappar man snabbt timing och reaktionsförmåga. Därför tror jag att gårdagens dubbeltriumf värmer alldeles extra och ger en ”jag kan fortfarande-känsla”.

Jag är övertygad om att merparten av hans kollegor/konkurrenter gläds med honom.

Inget förvandlingsnummer än

Efter Orsos och Einar Celebers härjningar i V75 på slutet var jag spänd på att se om Kan du Candy (V75-2) skulle vara ett nytt förvandlingsnummer hos Kari Lähdekorpi. Hon vann visserligen sitt lopp (rygg ledaren och lucka 100 kvar) men det hade hon gjort även utan Lähdekorpis träning. Kan du Candy har tekniken och utstrålning för att vara en stjärna. Jag är dock inte säker på att hennes inställning till att tävla håller samma klass. Där har Kari Lähdekorpi en stor utmaning att jobba med.

Underbetyg till spelarna

Åke Svanstedt har hela veckan legat lågt angående chansen att vinna med Finders Keepers (V75-3). Hästen floppade rejält i två Frankrike-starter i januari och gick dessutom ned sig psykiskt under vistelsen utomlands. I gårdagens Vinnare V75 rankade Svanstedt Finders Keepers som sin sjätte bästa chans av åtta egentränade som startade på V75. Han hade fog för sin pessimism. Trots att hästen fick ett drömlopp var han en blek skugga av sitt rätta jag och slutade sexa i mål mot konkurrenter han normalt leker med.

Finders Keepers blev omgångens största favorit enbart på gamla meriter, ett underbetyg till V75-spelarna.

Samme Svanstedt bjöd på gårdagens mest imponerade vinnare i Cash Winning Vita (V75-7) Ekipaget hamnade utvändigt värste konkurrenten, Hobgoblin Face, som enkelt fick spets. Svanstedt gjorde en ”Svanstedtare” och tryckte gasen i botten 700 meter från mål. Resten var ren uppvisning. Cash Winning Vita har mycket pengar att tjäna framöver.

Till sist;

Axevalla har landets längsta upplopp (227 meter). Och jag gillar det skarpt. Som jag ser det blir det mycket roligare och mer utslagsgivande lopp på Axevalla än på de banor som har open stretch.

Det är min fasta övertygelse att bästa hästen vinner betydligt oftare på Axevalla än på banor med snikspår på upploppet.

Johan Edlund

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!