Trav

”Är aldrig aktuellt att lämna Sverige”

Av: 

Minimedia

Erik Pettersson

Timoko och Björn Goop.
Timoko och Björn Goop.

TRAV

Han har hyllats som världens bästa kusk och beskrivs som ”en Zlatan i sulkyn” i Frankrike.

Trots sina enorma framgångar i vinter har Björn Goop inga planer på att flytta dit – och lämna Sverige.

– Nej, det kan aldrig bli aktuellt, säger han.

Toppkusken Björn Goop vinner flest lopp i Sverige år efter år och här räknas han som om inte den bästa, så en av de absolut bästa sulkyartisterna vi har i travsporten.

Mannen i guldhjälmen, som nyligen fick motta priset som Årets kusk 2014, har en unik förmåga att övertala hästarna att ge det lilla extra när det börjar ta emot i slutskedet av travloppen.

I vinter har Goop huserat mer än någonsin på den svarta kolstybben på Vincennes i Paris, och han har kört som om han hade vuxit upp på banan då han knappt gjort ett felbeslut på den kluriga banan.

Med nästan sju miljoner kronor inkört och tio segrar i Frankrike, redan 2015, har han rivstartat det nya året.

– Det har varit jättebra, nästan sanslös början på året, säger Björn Goop till Trav365.

”Jag trivs jättebra”

Efter segern med Timoko i Prix de France för drygt en vecka sedan hyllades han rejält för sin styrning och på sociala medier kallades Björn Goop för världens bästa kusk. Med sin flytande franska är Björn mycket populär även i Frankrike och under måndagen deltog han i ett program i den franska travkanalen Equidia där bland annat skillnaden på reglementet i Frankrike och Sverige diskuterades. I programmet profilerades Goop som ”Sveriges svar på Jean-Michel Bazire” och ”en Zlatan i sulkyn” – eller som det stod på franska ”Le Zlatan du sulky”.

– Haha! Det var en riktig Trav365-rubrik. Det är väl lättast för dem att jämföra mig med honom kanske, då han är så känd i Frankrike, säger Goop ödmjukt.

Fransmännen verkar gilla dig?

– Det är lite olika, men det är klart, det är lättare när jag kan språket.

Du verkar trivas därnere?

– Ja, jag trivs jättebra och stallet härnere har gått riktigt bra, samt de hästar jag har fått köra härnere har varit väldigt väl iordning.

Kan det bli aktuellt att lämna Sverige och bara köra i Frankrike?

– Nej, det kan aldrig bli aktuellt. Jag älskar Sverige. Jag har det väldigt bra i Sverige och tycker så mycket om svensk travsport. Vi har jättefina hästar i Sverige, jag tycker det är intressant med båda marknaderna.  Borta bra, hemma bäst.

”Det är drömmen”

Enligt Frankrike-experten Anders Lindqvist kan Goop bli den bästa kusken i Frankrike om han skulle satsa på det och lämna Sverige.

– Han är redan ett stort namn härnere, det är Bazire, Nivard och Raffin som räknas som bättre nu, de andra toppkuskarna är Goop redan större än här. Han skulle kunna bli ”etta" om han satsade på det, säger Lindqvist.

Vad säger du om de orden?

– Borta bra, men hemma bäst. Som sagt så trivs jag att köra i Frankrike, men nu snart så är högsäsongen slut här, då satsar vi på att starta stallets unghästar i Sverige, det är det vi laddar för och det ser jag jättemycket fram emot, säger Goop.

En del hyllar dig som världens bästa kusk, framförallt efter styrningen med Timoko i Prix de France, vad säger du om det?

– Det ser ofta väldigt, väldigt mycket bättre ut när man har en bra häst. Det är hästen som gör jobbet. Sen gäller det att göra taktiskt rätt val. Men i fallet Timoko är det en fantastisk häst.

Man kan väl säga så här då, du har inte gjort många fel i loppen på Vincennes i vinter?

– Har man en bra häst så ser felen mindre ut. Det är lättare att spela med bra kort på hand. Men det är jättekul att jag och Timoko passar så bra ihop, det är kul att vara med på den resan.

Kommer Timoko tillbaka och försvarar titeln i Elitloppet i maj?

– Det är tränaren- och ägarens dröm. Det är långt dit och hästen blir äldre, men det är klart att de drömmer om det, säger Björn Goop.

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!