Klart: Solvalla får egen tävlingsdag

TRAV

Kör tisdag och onsdag under 2018 Förbundets besked i dag

1 av 3 | Foto: Solvalla kör travtävlingar på tisdagar och onsdagar under 2017.

Nationalarenan Solvalla kommer att ha travtävlingar både tisdagar och onsdagar nästa år.

Det beslutade Svensk Travsports styrelse under fredagen.

– Uppdraget var att stärka Solvallas roll som nationalarena och oavsett vilket beslut som fattats innebär det en oundviklig negativ påverkan på andra banors tävlingskalender, säger Svensk Travsports generalsekreterare Johan Lindberg.

Frågorna har varit många, åsikterna likaså. Hur kommer tävlingsschemat för Sveriges nationalarena Solvalla att se ut under 2018?

Många aktiva har, Solvalla själva också, de senaste åren varit kritiska till att Solvalla inte haft någon egen tävlingsdag i veckan, utan främst fått arrangera V86 Xpress tillsammans med andra banor under onsdagarna.

Under fredagen beslutade Svensk Travsports styrelse att Solvalla nästa år ska tävla både tisdagar och onsdagar.

Tisdagar kommer Solvalla att satsa på höga prispengar och stor sport, och under onsdagarna kommer de fortsätta vara en del av V86-tävlingarna med V86 Xpress.

”Vill inte peta i den spelprodukten”

– I och med styrelsens beslut får Solvalla bättre förutsättningar att utvecklas som tävlingsarena och axla sin roll som nationalarena. Samtidigt kan V86 med Xpress behållas och fortsätta att utvecklas som den viktigaste spelformen efter V75, säger Svensk Travsports generalsekreterare Johan Lindberg i ett pressmeddelande och fortsätter:

– I år har V86 ökat med omkring 20 procent och enligt ATG står möjligheten att spela Tillsammans för ungefär hälften av den ökningen. Men det beror också på flera positiva aspekter av Xpress som exempelvis att spelet går fort och har bra geografisk spridning vilket uppskattas av kunderna. Svensk Travsport vill inte börja peta i den spelprodukt som går bäst just nu.

Under 2018 kommer Solvallas tävlingsprogram innehålla 35 tisdagskvällar och 37 onsdagskvällar med V86 Xpress, som Solvalla delar med Åby, Jägersro och Bergsåker. V86 Xpress-onsdagarna på Solvalla kommer att köras med något lägre prispengar jämfört med 2017, och loppen kommer ha runt 40-50 000 kronor i förstapris. Förutom tisdagarna och onsdagarna kommer Solvalla även arrangera elva V75-tävlingar, tre lunchtävlingar och fyra breddloppstävlingar under 2018.

Krockar med Jägersro

Solvallas nya tävlingsprogram innebär automatiskt att andra banor påverkas, Jägersro i Malmö kommer fortsatt att ha tisdagar som sin huvudsakliga tävlingsdag, men med vissa ändringar. Ungefär tio tisdagskvällar är det Jägersro som kör tävlingar med extrahöga prispengar och större lopp och under 10-15 veckor tävlar man samtidigt som Solvalla, som så kallad V5-bana. Det finns även utrymme att öka lunchtävlandet på Jägersro, om de själva önskar det. Jägersro behåller också sina Xpress-onsdagar och förändringen innebär att Jägersros prispengar ökar med några miljoner kronor.

– Uppdraget var att stärka Solvallas roll som nationalarena och oavsett vilket beslut som fattats innebär det en oundviklig negativ påverkan på andra banors tävlingskalender. I det här fallet är det framförallt de banor som normalt tävlar tisdagar, Axevalla och Sundbyholm, som drabbas och det är vi medvetna om. Vi har därför valt att lägga fyra av tisdagskvällarna med höga prispengar på Axevalla och Sundbyholm, säger Johan Lindberg.

”Nu kavlar vi upp ärmarna”

Solvalla är nöjda med att under 2018 få tävla både tisdagar och onsdagar.

– 2018 blir en nytändning för Solvalla. Vi kommer under de flesta tisdagarna på året erbjuda fantastisk travsport med höga prispengar och dessutom vara en del av V86 på onsdagarna. För publik, hästägare, tävlande aktiva och oss som arrangörer är det här en enorm förbättring jämfört med de senaste åren. Nu kavlar vi upp ärmarna, säger Solvallas vd Jörgen Forsberg.