Skandalduo tog en dubbelseger

TRAV

Team Billard/Souloy etta och tvåa i Lotterian

1 av 3 | Foto: Philippe Billard-tränade Timone Ek vann Lotterian under måndagskvällen. Tvåa blev stallkamraten Un Mec d'Heripre.

Franske stortränaren Fabrice Souloy är avstängd för dopning men fortsätter tävla med sin svåger Philippe Billard som ”målvakt”.

Under måndagskvällen tog skandalduon storslam i italienska storloppet Lotterian.

Både vinnaren Timone Ek och tvåan Un Mec d’Heripre är från det kritiserade stallet.

Souloy är avstängd i ett år i hemlandet Frankrike för kobolt-dopning, men domen från svenska och norska travförbunden, som dröjer, bör bli betydligt hårdare än så, då Souloys hästar åkte dit med höga halter av kobolt både i Elitloppet och Oslo Grand Prix.

Trots att stortränaren inte får fortsätta träna hästar under sin avstängning fortsätter han som om inget hade hänt med sin svåger Philippe Billard som ”målvakt” för verksamheten.

Under Prix d'Amérique-helgen tävlade Billards hästar med Souloys utrustning och Fabrice själv var på plats i storbanan Vincennes restaurang och firade stallets segrar öppet.

Ledningen och rygg ledaren

Under måndagen var det dags för nya framgångar för skandalduon Souloy/Billard.

I det italienska storloppet Lotterian.

Både Un Mec d'Heripre (som var dopad i fjolårets Elitlopp) och Timone Ek (som var dopad vid seger på Oslobanan Bjerke i fjol) vann sina försökslopp, så de fick bra spår i finalen.

Väl i det avgörande loppet på travbanan i Neapel spetsade stallet Un Mec d'Heripre och fick stallkamraten Timone Ek i rygg ledaren.

Det såg länge ut som ledaren, tillsammans med kusken Jos Verbeeck, skulle vinna loppet – men Enrico Bellei bakom Timone Ek fick luckan in på upploppet och kunde slugga sig till seger.

Svenskframgångarna uteblev

Stefan ”Tarzan” Melanders Volstead galopperade bort sig i försöket och tog sig inte vidare till final.

I finalen blev svenske stjärnkusken Björn Goop femma med den franske topphästen Timoko, som inte orkade segerstrida efter ett lopp utvändigt om ledaren.

Svenskdelägda Rue du Bac blev sexa i loppet, först utanför ”pengar”.

Segertiden för Timone Ek blev 1.10,5 över 1 609 meter, vilket är nytt löpningsrekord.

I och med segern tjänade Timone Ek runt tre miljoner kronor.

Här kan du se loppet [OBS: extern länk]