Lämnar sitt uppdrag – på travförbundet

Ordförande Hans Ljungkvist ställer inte upp för omval

Foto: THOMAS BLOMQVIST/KANAL75
Hans Ljungkvist.

avDaniel Söderbäck

TRAV

Svensk Travsports ordförande Hans Ljungkvist lämnar sitt uppdrag efter åtta år.

Det beskedet fick förbundets medlemmar tidigare i veckan. Det skriver Sulkysport.

Nu inleds förbundets jakt på en ny styrelse – som försvåras på grund av näthat.

Tidigare i veckan fick Svensk Travsports medlemmar beskedet att ordföranden Hans Ljungkvist och Arendt Cederqvist inte står till förfogande för omval.

Redan för en månad sedan skickade valberedningen ut brev till förbundets medlemmar och bad där om namnförslag till en ny styrelse, som de ville ha in senast 15 december.

– Men när det stod klart att varken Hans Ljungkvist eller Arendt Cederqvist skulle fortsätta utökade vi den tiden och det brev som skickades ut i måndags har vi bett om att få in förslag till valberedningen senast den 15 januari, säger valberedningens ordförande Jan R Larsson till Sulkysport.

Till Travronden berättar Hans Ljungkvist om sitt beslut.

– Jag har suttit i åtta år och det är egentligen ingen större dramatik i det här. Jag gick på det här uppdraget 2010 och då tror jag att både jag och valberedningen var hade någon slags hypotes om att det vore lämpligt att åtminstone sitta i två perioder, alltså två gånger fyra år, säger han.

Ljungkvist menar att det behövs ett nytt ”lag” som tar vid när sporten kommer genomgå förändringar, samt att spelregleringen ska tas i bruk.

– Jag har sagt till valberedningen att om de behöver hjälp, då finns jag alltid till förfogande. Vad gäller just den här posten så tycker jag att jag tagit rätt beslut, säger han till facktidningen.

Näthat – ett problem

Svensk Travsport har dock svårt att få fram namn, dels på grund av den tid som krävs att lägga ned på styrelsearbetet, samt på grund av den utsatta roll det innebär, enligt Jan R Larsson.

– Det ena är det näthat som finns. Personer som sitter på de här positionerna får rätt mycket kritik – rätt eller fel kan man förstås diskutera – och det gör ju att det finns en del personer som aldrig skulle sätta sig i en sådan situation, alltså kompetent duktigt folk på hög nivå som inte skulle ta på sig detta. Det är ett problem på sikt, säger han till sajten.

Förslaget till ny styrelse ska vara klar senast 25 februari. Fullmäktigemötet hålls 25 april nästa år.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav