”Kommer aldrig vara med om något liknande”

Stjärntränaren om osannolika sviten på Vincennes: ”Det är fräckt” • NHL-stjärnans förvirring efter succéstarten

1 av 3 | Foto: LARS JAKOBSSON/KANAL75
Robert Bergh.
TRAV

Hästen tog fem raka segrar på Vincennes.

På fredag är Mindyourvalue W.F. tillbaka på svensk mark i Prins Carl Philips Jubileumspokal på V75.

– Det är verkligen en fjäder i hatten för mig. Jag tycker det är fräckt och stort, säger tränaren Robert Bergh.

Redan under Sprintermästaren i fjol visade den då fyraårige valacken Mindyourvalue W.F. styrka.

Hästen galopperade i försöket men tog sin till final som trea. I finalen blev det en ny galopp men han gick ändå i mål som fyra och tog 20 meter sista biten på vinnaren Diamanten och tvåan Muscle Hustle.

”Flera lopp blev helt fel”

När hästen sedan begav sig till Paris och klassiska Vincennes slog han igenom på allvar. På fem starter vägrade hästen förlora och vann samtliga, där tre av dem var i monté (travritt).

– Det är fantastiskt. Jag har sagt det tidigare: jag kommer nog aldrig vara med om någon liknande streak på Vincennes igen. Hästarna ska tåla det mentalt och fysiskt och brukar kunna greja en till två starter, sedan kan det bli känningar fysiskt och bli lite sämre, säger Robert Bergh till Trav365 och fortsätter:

– Han vann alla lopp på olika sätt och flera av loppen blev helt fel, det blev speedlopp utanför ledaren bland annat.

”Helt otroligt”

Hur har reaktionerna varit från fransmännen efter fem raka segrar på deras nationalarena?

– De tycker att det är otroligt vilken häst det är. Yoann (Lebourgeois) som körde honom i fyra av fem lopp tyckte att det var något extra. Lite som Bird Parker även om han inte riktigt satte upp honom på hans nivå.

Finns det någon hemlighet bakom succén?

– Han har varit kapabel tidigare men otroligt strulig i loppen på svensk mark och haft svårt med våra svenska system. När vi satte på honom sadeln hemma så tycker jag att han fick en enorm harmoni och han njöt verkligen av att få komma ut i skogen. Vi kände att montén skulle lyckas på Vincennes och det var därför vi åkte ner. Efter första segern såg han så bra ut och sulkyloppet var bara sex dagar senare, men vi tänkte: ”vi kör, vi har ingenting att förlora”. Han såg lika harmonisk ut då också.

– Han är stor och enorm i kroppen så skulle han lyckas där nere var jag tvungen att höja träningsdosen på honom, vilket vi gjorde och det svarade han enormt på. Han gillade att tränas ännu mera. Så det är de två komponenterna, harmonin med sadeln och den ökade träningsdosen, säger Robert Bergh.

NHL-stjärnan förvirrad

Och att han vann sitt första lopp i montén ställde till det lite för en av ägarna. Den svenske NHL-stjärnan Jacob Markström.

– Han har aldrig ägt en travhäst förut och blev alldeles yr när han såg montéloppet med ”Sedinarna” (Henrik och Daniel Sedin). Han menade på att han inte hade köpt en galopphäst och att han skulle vara på travbanan. ”Sedinarna” fick förklara att monté var en del av travet, ha ha.

– Men det är ett kul ägargäng. Christer Englund som är huvudägare njuter av situationen och har verkligen väntat ut honom. Han bilade ner från Kramfors ner till Halmstad för att sedan köra hem på natten, för att se honom galoppera två gånger.

Vad betyder det för dig att ta fem raka segrar på stora Vincennes?

– Jag har varit därnere i 12–14 år nu och tjänat stora pengar och vunnit många lopp. Det är verkligen en fjäder i hatten för mig. Jag tycker det är fräckt och stort.

”Blandade känslor”

Bara två dagar efter den sista starten på Vincennes, 25 februari, kom Mindyourwalue W.F. hem till Sverige och Robert Berghs gård i Hajom igen.

På fredag väntar årsdebut på svensk mark och Prins Carl Philips Jubileumspokal när V75 körs på Färjestad. Mindyourvalue W.F. startar från spår 5 i loppet över distansen 1 640 meter.

– Det är blandade känslor, jag vet inte riktigt var jag har honom. Jag vet att kapaciteten finns. Han är en klart bättre häst nu än för åtta månader sedan och känns spänstig och fin och har tagit resan bra. Nu har vi problemet att han ska sköta sig på svensk mark och hitta harmoni på tävlingsbanan även här. Det känns som ett frågetecken och det är en helt annan sport i Sverige jämfört med på Vincennes.

Vad gör du för att hitta harmonin nu då?

– Han gillar sadeln så den får han gå med sedan får han göra sina saker mycket i lugn och ro. Han har sprungit väldigt fort och han kan räcka till och det är en vettig chans. Men han måste följa bilen utan att stöka, och han ska få prova lite bakom bilen i morgon innan, så jag får någon hum om hur han känns. Jag tänkte i alla fall att han ska få exakt samma utrustning som i Frankrike för att göra allting så likt som möjligt.

Efter succén i Frankrike, känner du någon press att leverera med hästen på fredag?

– Nej, det gör jag inte. Fungerar det inte och han stökar bakom bilen så kanske vi hittar något voltstartslopp. Annars får vi titta på lopp nere i Frankrike, vi sitter på ett väldigt bra kort för tävlingar i Frankrike, så det är ett delikat dilemma.

Här är de fem högsta V75-vinsterna 00:35
ARTIKELN HANDLAR OM