Travtränaren släpper bok om sitt liv: ”Kan väcka lite reaktioner”

Av: Madeleine Brohlin, Minimedia

Publicerad:

Bergsåkerstränaren Alf Jonsson, 65, släpper en bok om sitt liv med hästarna.

Tillsammans med journalisten Lars-Johan Holm har de skrivit berättelsen ”En hästkarls hemligheter”.

–  Jag tror att det kan bli lite reaktioner när boken släpps, säger han till Trav365.

Alf Jonsson.
Foto: ALN
Alf Jonsson.

Travtränaren Alf Jonsson, 65, är en av Bergsåkers mest kända profiler. Han är känd för sina framgångar med kallblod och stallets stora stjärna är Lome Felix som vann Svenskt Kallblodskriterium i fjol.

I år gjorde Alf Jonsson ”comeback” som proffstränare efter att ha varit amatörtränare under en tid.

Nu är Alf aktuell igen då han släpper en bok i början av december – en berättelse om sitt liv med hästarna och travsporten.

Boken, som han skrivit tillsammans med travjournalisten Lars-Johan Holm, kommer att lanseras i samband med tävlingarna på hemmabanan den 7 december. 

– Idén kom för ett år sedan och vi har hållit på 7-8 månader med det här. Det är en bok om vad jag tror på och det är mina åsikter. Det är många som inte håller med mig, men jag kan i mitt tycke försvara varenda del av boken.

Barfotakörning, träning och mat

Han tror att boken,  ”En hästkarls hemligheter”, kan väcka lite uppmärksamhet bland de aktiva.

– Jag tror att det kan bli lite reaktioner. Men jag vill inte avslöja vad det exakt handlar om. Men jag kommer att ta upp bland annat barfotakörning, träning och mat. Det är inte alla som håller med mig. Men de får ta till sig det de vill och skita i resten.

Han tycker att fler travprofiler borde sätta sig ner och skriva om sina liv.

– Jag  tycker att varenda en som har har hållit på med hästar länge borde skriva en bok. Jag har kört häst i 60 år och jag har varit med om ganska mycket. Jag tycker till exempel att Stig Lindmark skulle ha skrivit en bok om vad han trodde på och vad han tyckte om träning, mat och liknande.

Hjälper amatörer

För tillfället har Alf Jonsson sju hästar på sin träningslista. Stallets hästar har gjort 40 starter och tjänat ihop 319 800 kronor.

– Jag blev proffstränare igen eftersom jag hjälper många amatörer och då kör jag gärna ett lopp och ser att hästarna fungerar. Jag tar inte emot så många i träning, jag har bara en häst i träning. Men jag vill kunna köra ett lopp om jag vill.

Så du vill hålla på ett tag till som tränare?

– Ja, jag är ju bara 65 år. Jag har inte gjort något annat i hela mitt liv. Skulle jag inte tycka att det var roligt skulle jag inte hålla på en dag till. Det är individer och alla hästar är olika.  Det är intressant varje gång jag åker ut och kör. Det är det som är roligt, säger han.

Publicerad: