Frank: Lördagarna är heliga för mig

TRAV

Frank Andersson om V75, miljonvinsten och hur man vinner på trav

Han har tidigare sagt att trav är bättre än sex.

Hos Frank Andersson  har V75-spelet en stor plats  i livet.

Nu berättar han om sin ­stora passion, miljonvinst­erna och hur man blir en bra spelare.

– Lördagarna är heliga för mig. Men du måste spela tufft för att vinna på V75, säger brottarlegendaren.

Klockan är strax efter 13 denna lördagseftermiddag i Årsta, strax söder om Stockholm. Frank ­Andersson kommer insläntrande till ATG-ombudet Årsta Spel och Tobak. Sportbladet har stämt ­möte med den populäre idrottsprofilen och just nu en av artis­terna­ i showen Ladies Night.

– I dag ska jag spika emot Maha­rajah. Jag tror att Yarrah Boko ­vinner, säger Frank Andersson innan vi knappt hunnit hälsa.

Trots att Maharajah är omgångens största favorit på V75 så ­dissar han honom på systemet. I stället väljer han att gå på outsidern och utmanaren Yarrah Boko.

Just den spelstilen är signifikativ för Frank som är känd som en fräck gambler.

– Du måste vara tuff ibland och våga plocka bort favoriter som du inte tror på. Maharajah har inte gjort ett bra lopp på nio månader och alltid torskat när han kommit ut efter vila. Då är det ju helt fel att gå på honom när han dess­utom är storfavorit.

Passionerad livsnjutare

Den flerfaldige världsmästaren i brottning har flera passioner i livet­. Den kanske största av dem alla är trav och spel på hästar. Frank har en lång erfarenhet som spelare och har vunnit flera miljonvinster. Han är dessutom delägare i unghäststjärnan Red Hot Dynamite som har sprungit in 5,6 miljoner kronor.

– Jag älskar allt som har med spel att göra. Travet fastnade jag för i mitten av 70-talet och hästarna har alltid fascinerat mig. Den spänning som finns i kombination av sporten och spelet är oslagbar.

– Travet för mig är ingen hobby. Det är en livsstil.

Det är just på travbanorna som han också har fått uppleva några högtidsstunder. Hans häst Red Hot Dynamite vann alla storlopp som treåring och var den bästa i sin kull. Hästen var sedan nära att dö i tarmvred som fyraåring men kom tillbaka och vann lopp igen.

– Tidigare har spelet gett mig starka upplevelser, både positivt och negativt. Man har vunnit några­ storvinster men också varit nära flera gånger eller ändrat sig och bytt häst i sista stund.

– Men med Red Hot Dynamite var det en annorlunda känsla. Den hästen har gett mig så mycket att honom kommer jag alltid att älska­. Det ska mycket till för att jag ska bli rörd men när han kom tillbaka efter sin svåra sjukdom och vann lopp så grät jag faktiskt.

”Lördagarna är heliga”

Den här lördagen är det jackpott på V75 med extra många miljoner i potten. Frank Andersson är taggad och fokuserad. Precis som inom brottningen så är hans spelstil tuff, kaxig och ibland lite aggressiv.

Innan Frank dyker upp i butiken har han ägnat förmiddagen åt förberedelser inför V75.

– Lördagarna är heliga för mig och V75 är veckans höjdpunkt. Det är precis som med söndagarna för en del människor. Jag brukar säga att på lördagarna går jag i kyrkan. Men då är det ”travkyrkan” som gäller och då vill jag inte bli störd, säger han och skrattar.

– Det är så fascinerande med V75. Från dess att startlistorna kommer på söndagskvällarna så snackar man eller läser om V75-hästarna i princip varje dag under veckan.

Det är drygt en timme kvar till första V75-loppet. Frank plitar reso­lut ner sin kupong och väljer tre spikar. Mellby Sambuca, Yarrah­ Boko och Olivia Lavec.

– Jag brukar ofta spela med två eller tre spikar. Alla får dock inte vara favoriter. Sedan tar jag många i de andra loppen och ett par av dem helgarderar jag.

– I dag så tycker jag att Mellby Sambuca är stenklar och sedan har jag feeling för Yarrah Boko som är lite av en chansning. Även Olivia Lavec är en chansspik men jag har respekt för Petri Puro som ska lätta hästen i balansen och köra­ barfota runt om.

– Jag försöker följa värmningar och invänta den sista informationen om jag har möjlighet. Det är ofta värdefullt och kan vara avgörande. Men travet är ingen exakt vetenskap och det är det som är tjusningen.

Stalltipset överlägset

Några timmar senare skulle det visa sig att Frank var rätt ute. Mellby Sambuca var mycket riktigt överlägsen. Och Yarrah Boko vann samtidigt som Maharajah gjorde bort sig. Det blev till slut sex rätt efter att Olivia Lavec inte höll i den sjätte avdelningen.

– Synd att inte få betalt på en kupong­ med så snygga spikar… Det skrällde heller inte i de loppen där jag hade alla hästar, även om det var målfoto i ett av dem.

Nu blev det ingen hög utdelning och ny jackpott. Det är bara att ta nya tag nästa vecka, säger han.

Vann tolv miljoner

Frank Andersson säger att som spelare har man korta formtoppar. Men under åren så har han med hjälp av kunskap och tur dragit in några riktiga storvinster.

– Vinstrekordet är tolv miljoner kronor på V75. Det var en omgång på Bergsåker för några år sedan och vi var tre personer som delade.

– Det var en jättehäftig känsla. Det var bara vi och några­ till som hade alla rätt den gången. Man var stolt över att vi hade klarat av ­något som de flesta spelare inte hade ­lyckats med. Jag har även vunnit 1,8 miljoner kronor på en fler­kupong på V75. Sju rätt gav 180 000 och jag hade den ­gånger tio. Den var ruggigt snygg.

Har du gått plus eller minus ­under alla dina år som spelare?

– Jag har vunnit flera stora vinster­ men också varit sporten trogen och återinvesterat en del av pengarna. Men visst har man haft jäkligt roligt när man har vunnit mycket och kunnat unna sig en del.

– Jag älskar att gambla och utan trav och spel vore livet tråkigt.