Dramat – stjärnan gick genom isen: ”Jäkligt kallt”

Stefan Hultman berättar: ”Gick så fort”

1 av 2 | Foto: LARS JAKOBSSON/KANAL75
Stefan Hultman.
TRAV

Travlegendaren Stefan Hultman, 54, skulle rädda sin hund ur en isvak – när han själv plumsade i.

Som tur var bottnade han och kunde rädda hunden och sig själv ur det iskalla vattnet.

– Det var jäkligt kallt, det gick in till benmärgen, säger han.

Efter att ha drabbats av den svåra muskel- och nervsjukdomen myastenia gravis, tvingades travtränaren Stefan Hultman, som vunnit i stort sett alla storlopp man kan, och som är mannen bakom Prix d’Amérique-vinnaren Maharajah, lägga tränarhandskarna på hyllan.

Nu jobbar han som travexpert i diverse sammanhang och rehabiliterar sig fortfarande i hemmet på Ekerö, utanför Stockholm.

”Såg ut som han gav upp”

Under tisdagen inträffade en dramatisk händelse hemma på gården. En av familjens hundar, schäfern Rex, sprang rakt ut på isen nedanför Hultmans hus, isen brast och hunden lämnades hjälplös i en vak.

– Han har lite dåliga bakknän så han kom inte upp. Jag tänkte ”nej, nej min hund”, säger Hultman.

För att rädda sitt husdjur ur det iskalla vattnet tvingades Stefan ut på den tunna isen.

– Jag borde ju förstått att om isen inte höll för honom, så skulle den inte hålla för mig. Så jag gick också igenom isen, men som tur var så bottnade jag där vi var. Boom sa det, jag blev så tung och det gick så fort. Det såg faktiskt ut som hunden höll på att ge upp, så jag var tvungen att ge mig ut.

”Ligger under täcket nu”

– Det blev ett stressmoment innan jag fick upp honom och mig. Jag är inte den smidigaste och allt det här tog en stund, så jag hann bli bra kall.

54-åringen var näppeligen klädd för ett dopp i iskallt vatten. Med stövlar utan strumpor och täckjacka klev travprofilen genom isen.

– Det är säkert nollgradigt. Jag ligger under täcket nu och värmer mig, det gick ända in i benmärgen, säger han.

Men både du och hunden mår bra?

– Ja, det gick bra. Nu får vi tina upp. Men man ska ha respekt för grejerna. Man förstår ju nu vad som händer om man går igenom isen på djupt vatten, säger Stefan Hultman.

ARTIKELN HANDLAR OM