Svanstedt: Sveriges lyckligaste tränare

Uppdaterad 2011-06-27 | Publicerad 2011-06-23

Åke Svanstedt dominerar trav-Sverige just nu. Samtidigt är han nybliven pappa till sonen Erik.

Här är Sveriges lyckligaste travtränare.

Han utklassar sina konkurrenter och är nybliven pappa till sonen Erik.

– Det är helt enormt, alla bitar har fallit på plats för Åke, hyllar experten Ralf Vadsmo.

Åke Svanstedt är den stora dominanten i trav-Sverige just nu. Axevallatränarens hästar går som tåget för dagen och under onsdagens V64-omgång på Vaggeryd tog Svanstedt hem fyra av de sex loppen.

Svanstedt leder tränarligan och V75-ligan överlägset och har redan kört in 15,4 miljoner kronor till stallet. Vecka efter vecka utklassar Svanstedt sina konkurrenter och nu hyllas han av TV4-experten Ralf Vadsmo som är djupt imponerad av tränaren och kusken.

– Det är enormt och det är bara att konstatera att han är bäst i landet. Hästarna bara går och blir inte trötta, de verkar inte kunna dra på sig mjölksyra. Det är bara att buga för det är fantastiskt och det var länge sedan någon var så dominant. Stig H var dominant tidigare, man kan likna det med Åkes dominans nu, säger Vadsmo.

Vad gör honom så överlägsen?

– Han har hittat rätt upplägg med allt, från träning till foder. Sen är han en enormt duktig hästkarl och det är inget att snacka om. Det som hänt har hänt, men han är grym. Det går inte att vinna så här mycket lopp annars.

Tror du dominansen kommer fortsätta?

– Ja, absolut. Det tror jag. De som kör mot honom får mycket respekt för honom då han vinner så här mycket. Man vill inte sitta och svara honom för man vet att man blir mosad. På söndag kan han vinna alla sju lopp på V75. Han har hästar som är rankade i samtliga lopp och det är ingen omöjlighet att han tar hem alla lopp. Han har en enorm bredd i alla klasser men finns det något negativt så är det att han inte plockar fram någon unghäststjärna till Kriteriet till exempel.

”En pusselbit i livet”

Men det är inte bara på travbanan som Åke Svanstedt är lycklig. För bara några månader sedan blev Svanstedt pappa till sonen Eric med sin sambo Sarah Swahn som jobbar i Svanstedts stall. Under onsdagen togs första offentliga bilden på Åke Svanstedt och hans son.

– Det är klart att lilla Eric är en pusselbit i livet. Alla blir lyckliga när man får barn, säger Ralf Vadsmo.