Travprofilerna som är rikast i Sverige

Bengt Ågerup, Margareta Wallenius Kleberg, Benny Andersson och Rune Andersson satsar på hästar.
Bengt Ågerup, Margareta Wallenius Kleberg, Benny Andersson och Rune Andersson satsar på hästar.

Här är uppfödarna och hästägarna som är rikast i Sverige.

Veckans Affärer listar Sveriges 108 miljardärer.

På listan dyker flera stora trav- och galopp-profiler upp.

Veckans Affärer listar varje år Sveriges miljardärer. I fjol var det 111 stycken och i år är det 108 stycken.

På listan hittar vi både trav- och galopp-profiler. Många av miljardärerna har ett stort intresse för hästar och satsar stora pengar på hästsporten.

En av dem som hamnar högt upp på listan är Rune Andersson, som i år har plats 26,  med sin förmögenhet på 6 miljarder.

Andersson har ett stort intresse för travsporten och är både hästägare, uppfödare och spelare.  Genom åren har han fött upp och ägt flera hästar bland annat miljonhästen Going Kronos. Just nu har han bland annat Mellby Sambuca som radar segrar för sin tränare Åke Svanstedt och är aktuell vid helgens V75-tävlingar på Åby.

Driver Stall Zet

På plats 40 hamnar företagsledaren Bengt Ågerup, Q-med. Även han storsatsar på travet och driver en egen träningsrörelse, Stall Zet, i Örsundsbro, mellan Uppsala och Enköping. Sammanlagt har Ågerup 60 hästar i träning i både USA och Sverige. I fjol tog han en storseger då hans stjärna Muscle Massive vann Hambletonian.

Uppfödare till stjärnor

Affärskvinnan Margareta Wallenius-Kleberg, driver sedan flera år tillbaka hästuppfödning på Menhammar Stuteri på Ekerö. De bedriver även träningsverksamhet på Ekerö där travtränaren Stefan Hultman håller till.

Margareta Wallenius-Kleberg har även hon tagit fram flera stjärnor under åren,  bland annat är hon uppfödare till stjärnan Maharajah som är aktuell vid SM på Åby i helgen.

Hon är även uppfödare till den framgångsrika travstjärnan From Above som nu verkar som avelshingst.

Margareta Wallenius-Kleberg är huvudägare för Soya-koncernen och hamnar på plats 65 på Veckans Affärers lista.

Dottern och sonen

Ny på listan är Margareta Wallenius-Klebergs dotter Annika Bootsman Kleberg, även hon  är verksam i Soya-koncernen . Annika Bootsman Kleberg driver Boko Stables tillsammans  med sin man John Bootsman. På gården föder de upp toppstammade travhästar. Stallet är uppfödare till bland annat Yarrah Boko, Aga Khan Boko och Amaru Boko.

Huvudägare i Travkompaniet

Även Margareta Wallenius-Klebergs son Jonas Kleberg, Soya-koncernen,  är ny på listan över miljardärerna och hamnar på plats 97.

Jonas Kleberg är en av huvudägarna i aktiebolaget Travkompaniet.  Stall Travkompaniet är landets största konsortium med cirka 6 000 delägare. Förutom Maharajah äger de stjärnor som Jaded, Jocose, One Too Many,  avelshingsten Calvin Capar. Hästarna har sprungit in mångmiljonbelopp och vunnit flera storlopp under åren.

Även finansmannen Christer Brandberg är ny på listan och hamnar på plats 88. Han var tidigare ordförande i Stockholms Travsällskap och är även uppfödare och hästägare.

Musikern och miljardären Benny Andersson ligger på plats 95. Han investerar en del av sina pengar på galoppsporten och äger flera tävlingshästar.

För några år sedan köpte han hästen Django för 8,5 miljoner kronor.

I SVT:s Skavlan berättade han om intresset för sporten.

– Det är ett otroligt bra sätt att göra av med pengar.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!