Readly Express vann världens största lopp

Svenske superhästen vann Prix d’Amérique med Björn Goop

PARIS. Svenske superhästen Readly Express vann världens tuffaste travlopp, Prix d’Amerique.

Det efter att ha kontrat ut favoriten Bold Eagle i en frän upploppsduell.

Förstapriset: runt 4,5 miljoner kronor och segertiden 1.11,2 var nytt tangerat löpningsrekord.

– Man förstår inte vad man har gjort, säger Björn Goop till Sportbladet.

– Det är helt fantastiskt, säger tränaren Timo Nurmos.

Det blev svensk supervinst i Prix d’Amerique.

Timo Nurmos superhäst, Readly Express, kontrade ut favoriten Bold Eagle i en redan klassisk upploppsduell och vann världens tuffaste travlopp.

– Jag blev orolig med Bold Eagle i hans rygg, men jag litade på hästen. Det kändes bra, men man vet aldrig innan dom är i mål. Det är en fantastisk häst, säger tränaren Timo Nurmos.

Goops första seger

Efter storsegern fick Timo Nurmos glädjefnatt, sprang ut på banan och tog hela den stora publiken på runt 40 000 personer i sin famn.

– Det är helt fantastiskt. Det är bara glädje, säger han.

Björn Goop körde hästen till seger och detta var första gången i Goops karriär som han vinner Prix d’Amerique.

”Kände att jag var slagen”

På upploppet var den regerande mästaren Bold Eagle förbi Björn Goop och Readly Express. Goop och hästen kontrade och tog hem storloppet.

– Bold Eagle var förbi, men min häst kontrade. Jag kände att jag var slagen, va fan. Men det är en jäkla häst, han ger sig aldrig. Han är enorm.

Du fattade att du var etta direkt?

– Nej, först tittade jag på Franck (Nivard, Bold Eagles kusk), han han ju ännu så länge mållinjen bättre än jag på den här banan. Han sa grattis och jag hade ju en känsla av att jag var först.

– Jag har sagt det många gånger förut, det blir en tomhet. Man förstår inte riktigt vad man har gjort.

Efter att ha samlat kraft på andra sidan av den stora banan återvände Goop och hästen och, tillsammans med Timo Nurmos, mottog de publikens hyllningar.

– Vi är så glada, nöjda och stolta, säger Readly Express ägare Rolf Andersson.

– Fantastiskt. Oj, oj, oj! helt otroligt. Kan det bli mycket större? Det här är det största som finns, säger Björn Goops pappa, Olle Goop inne på banan.

Franske superhästen, Bold Eagle, slutade tvåa efter ett perfekt lopp av kusken Frank Nivard och trea blev Daniel Redéns Propulsion.

”Blev bättre och bättre av omstarterna”

Innan loppet kom igång var det ett rejält tjuv- och rackarspel i den mytomspunna starten där Björn Goop, Franck Nvard och Jean-Michel Bazire kivades om de bästa positionerna, vilket ledde till flertalet omstarter och uppstressade hästar. Goop hade taktiken klar tidigt och ville verkligen komma iväg snabbast möjligt, därav så åkte han knappt in i den så kallade starttarmen innan start utan höll sig i princip uppe på banan för att inte riskera något.

– Min häst blev faktiskt bättre och bättre för varje omstart. Han lugnade ner sig mer och mer. Det är klart att för mig blev det en fördel. Han blev lite stressad av de första, men sedan lugnade han ner sig, säger Björn Goop till Sportbladet.

Timo Nurmos var belåten över omstarterna.

– Det var bara bättre för oss, säger han i omklädningsrummet och skrattar.

Hur firar du det här?

– Jag vet inte, jag firade så mycket på banan.

Segern för Readly Express var värd runt 4,5 miljoner kronor. Och han blev den förste svensktränade hästen att vinna Prix d’Amérique sedan Maharajah gjorde det 2014.

Segertiden på 1.11,2 över 2 700 meter med volstart var nytt tangerat löpningsrekord.

Readly Express blev i och med segern den sjunde svensktränade hästen att ta hem det franska superloppet.

Tidigare svensktränade vinnare i loppet är Scotch Fez (1950), Dart Hanover (1973), Queen L. (1993), Ina Scot (1995), Gigant Neo (2006) och Maharajah (2014).

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!