Stefan Hultman

”Haft en jävlig period och inte orkat något”

Stefan Hultman försvann från tv-sändningarna • Säljer av sina hästar • Berättar om sjukdomen: ”Musklerna orkar inte”

Av: 

Andreas Örtengren

Stefan Hultman.
Stefan Hultman.

TRAV

Forne stortränaren och expertkommentatorn i trav-tv, Stefan Hultman, dök aldrig upp i rutan och säljer nu av sina hästar.

Anledningen: den svåra sjukdomen som förvärrats.

– Jag har mått riktigt dåligt och har knappt kunnat gå på toaletten, säger 57-åringen till Trav365.

Stefan Hultman har en karriär och meritlista som de flesta tränare bara kan drömma om. Han har bland annat tränat stjärnhästar som Maharajah, From Above och Triton Sund.

2017 valdes han in i travets Hall of Fame och har bland annat segrar i Prix d'Amérique, Svenskt Travderby och Svenskt Travkriterium och utsågs till ”årets tränare” 2002 och 2008 på Hästgalan.

2015 tog karriären ett abrupt slut för Hultman.

Han fick en hjärtattack med efterföljande muskel- och nervsjukdomen myastenia gravis, en kronisk sjukdom.

57-åringen var borta flera år från rampljuset men kom tillbaka – som tv-expert i travets egen kanal ATG Live, där han blivit en stor och omtyckt profil hos travpubliken.

”Jobbigt att gå på toaletten”

För tre veckor sedan försvann han från rutan. Nu berättar Hultman om frånvaron och smärtorna som plågat honom.

– Jag har min sjukdom och får dropp var tredje månad, det är en tuff medicinering. Men tack vare coronan har jag inte kunnat ta droppen innan sprutorna mot covid-19. Jag har inte kunnat ta emot behandlingen innan jag var klar. Men häromdagen fick jag en lätt behandling men ska ha fler under september. Detta har gjort mig orkeslös, musklerna orkar inte, säger Hultman och berättar vidare:

– Det har till och med varit jobbigt att gå på toaletten, jag har snabbt fått mjölksyra. Jag har fått en behandling och känner mig lite bättre men senare ska jag få en dubbel dos och då hoppas jag det blir ännu bättre.

”Vill lägga ner 100 procent på tv-jobbet”

Under onsdagen återgår Stefan Hultman till sitt jobb i studion på ATG Live.

En återkomst han ser fram emot.

– Jag ska koncentrera mig på ”Kanalen” för det pallar jag, jag vill sätta igång igen så fort som möjligt och längtar verkligen efter att träffa alla kollegor där. Allt gick så fort när strulet med covid-19 kom, men Kanal 75 har varit väldigt snälla och byggt en egen studio hemma hos mig.

– Sedan slog blixtjäkeln ner i en låda vilken de var tvungna att skicka till Spanien. Då tog vi ett ”break” och vi har fått avvakta. Jag hoppas verkligen jag blir bättre och att teknikerna även lagar allt. Jag har min sjukdom resten av livet men jag vill ägna ner den energi jag har på Kanal 75-jobbet. Jag tycker inte det är så jobbigt. Jag vill lägga ner 100 procent på tv-jobbet och det med ett leende, så roligt tycker jag det är.

Stefan Hultman orkar inte längre träna sina hästar på Erikssund hos proffstränaren Peter G Norman.

Säljer hästarna: ”Dåligt samvete”

Under söndagen meddelade Stefan Hultman via sin Facebook-sida att sjukdomsbilden bidragit till mer än frånvaro i tv-rutan.

Han har efter noga övervägande valt att göra sig av med sina hästar och berättar samtidigt att orken att träna och köra hästar vid gården Erikssund hos proffstränaren Peter G Norman inte finns längre – något han haft dåligt samvete över.

– Det här med hästarna är jättetråkigt, men jag förstod redan i våras att det inte skulle funka. Jag gick in som delägare på premissen att jag skulle vara med och träna och Peter G Norman skulle stå för dem. Nu när jag inte pallar att åka längre, har jag inte så mycket med dom att göra längre. Jag ville ju hålla på själv. Jag gillar inte att misslyckas men jag har inget val.

– Men jag har dåligt samvete för Peter G Norman, men de flesta ser ut att bli kvar vilket jag är glad över. Han är så jävla bussig på alla sätt men nu ser verkligheten ut som det är. Erikssund är en fin gård och det var inte så här jag hade hoppats att det skulle sluta. Men jag har ingen energi kvar. Det har varit en jävlig period, jag har bävat för hästarna och för Peters skull.

Hur går försäljningen?

– Det går bra. De flesta andelarna är redan sålda och jag kommer bara att behålla en häst som står hos Robert Bergh.

Stefan Hultman gör nu sig av med sina hästar på grund av sin sjukdom.
Publisert:

LÄS VIDARE

Stefan Hultman: ”Min kropp har inte fungerat...”

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Stefan Hultman

Trav

Hästar

ATG