Kuisla: ”Om han lyckas så var han billig...”

Storhästägaren har köpt miljonhästen av ”Tarzan”: ”Målet är...”

Storhästägaren Reima Kuisla (till höger) har köpt miljonhästen Evaluate av Stefan ”Tarzan” Melander (till vänster).
Storhästägaren Reima Kuisla (till höger) har köpt miljonhästen Evaluate av Stefan ”Tarzan” Melander (till vänster).

Miljonhästen Evaluate hittades av travtränare Stefan Melander på auktion som ettåring.

I lördags spurtade hästen in som trea men såldes sedan dagen därpå.

– Priset avslöjar jag dock inte. Om han lyckas så var han billig, säger nye ägaren Reima Kuisla skämtsamt till Trav365.

V75-bekantingen Evaluate har hittat formen på allvar. För en dryg vecka sedan skrällvann han på V75, och nu i lördags avslutade han starkt från kön i ett lopp som vanns av stallkompisen Disco Volante. Detta skulle dock visa sig bli sista starten för tränaren Stefan Melander och Evaluate får inom kort nya fyrbenta vänner. Företagaren och storhästägaren Reima Kuisla har nämligen köpt hästen och den ska i fortsättningen tränas av Pekka Korpi i Finland. 

Reima har ägt många hästar under sin långa och framgångsrika karriär som hästägare och mest kända är tveklöst styrkefenomenet Etain Royal, samt snabbfotade D.D.'s Hitman, som båda skördade stora framgångar i hans ägo. Det var dock ett tag sedan Reima ägde en häst av den kalibern. Kan Evaluate vara hans nästa stjärna?

– Jag hoppas på det. Han har varit mycket bra på sistone och min förhoppning är att han ska skörda framgångar i de finska storloppen under året. Klassen på hästarna i den högsta klassen här hemma är låg och om man duger i svenska gulddivisionen så borde man givetvis ses med bra chans i Finland. Målet med honom är Finlandia Ajo, St Michel och Kymi GP. Givetvis vore det fantastiskt att starta honom i Elitloppet men då måste han först utvecklas lite mer, berättar Reima för Trav365.

”Hemligt – men det var över en miljon”

Givetvis försökte Trav365 känna Reima på pulsen angående priset.

– Ha ha, ja ja ja ja. Det är hemligt men det var över en miljon kronor. Hästar är dyra men om de går bra är de billiga, säger Reima och skrattar.

Reima har ägt häst längre än de flesta, runt 40 år, och har för närvarande 25-30 djur i sin ägo, enligt egen utsago. Han har i och för sig hunnit bli 67 år men tycker att det är lika roligt nu som någonsin tidigare.

– Det är en dyr och tidskrävande hobby men jag älskar hästar. Etain Royal var en fantastisk häst och vi hade många underbara minnen ihop. Han gick bort för en tid sedan. Även min unghäststjärna Your So Vain gick nyligen bort. Han drabbades av kolik och gick inte att rädda.

”Visst var han ett fynd”

Stefan Melander har under en period skurit ner på sin stora verksamhet och är inte färdig på långa vägar. Tanken är att hälften av både fölmärrsverksamheten, samt antalet starthästar, ska säljas av. Och när det för allmänheten hemliga budet på Evaluate kom så valde "Tarzan", som han i folkmun kallas, att tacka ja.

– Han såldes i går söndag men först ska han veterinärbesiktas. Om jag var nöjd med priset? Det får vi se. Det är en häst för högsta eliten som inte är superhård för dagen. Han gick bra vid segern näst senast men var ännu bättre nu i lördags då han fick ett tufft slutvarv i tredjespår utan rygg. 

Evaluate köptes som ettåring av Stefan Melander i USA, för det i sammanhanget låga priset 25 000 Dollar. Ett riktigt succéköp skulle det visa sig och som unghäst skördade Evaluate fina framgångar på andra sidan Atlanten, med bland annat en finalplats i det största treåringsloppet Hambletonian.

– Som de flesta känner till så går jag mycket på exteriören när jag köper häst och han är en väldigt elegant häst. Dessutom har han samma pappa, Andover Hall, som Nuncio. Det räcker att säga det. Själva priset brukar jag inte reagera så mycket på men visst var han ett fynd, så fin som han var. Om jag hade gått högre än 25 000? Jo, det tror jag. 

”Säljer jag den blir det skilsmässa”

Som fyraåring tog man tog över hästen till Sverige där det initialt såg oerhört lovande ut. Länge snackades det dessutom om Elitloppet. Dock hände något senare under året och som femåring var det inte mycket som fungerade. Varför vet Stefan inte.

– Vi har fått ut för lite av honom och han kommer nog att ha sitt bästa år i år. Visst vore det kul att se honom i Elitloppet men jag känner inte till matchningen. 

Stefan menar att de flesta hästar i hans ägo är till salu. Det finns framför allt en häst som under inga omständigheter kommer att byta ägare någon dag snart.

– Milligans School. Säljer jag den blir det nog skilsmässa! Det är Cattis favorithäst. Men bortsett från honom, Nuncio och någon till så är det fritt fram att slå mig en signal om man vill köpa häst. Det är verkligen köpläge just nu, avslutar Stefan.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!