V75-stjärnan svårt sjuk – kämpar för sitt liv

From the Mine drabbad av kolik – vårdas med dropp

Av: Daniel Söderbäck, Andreas Örtengren

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: DAVID SCHREINER/TR BILD
From the Mine.

V75-stjärnan From the Mine har drabbats av kolik och vårdas med dropp.

Nu kämpar han för sitt liv.

– Jag märkte direkt att något var fel, säger tränaren Catarina Norqvist till Trav365.

Den åttaårige valacken From the Mine var en av snackhästarna inför lördagens finaler på V75. Hästen skulle startar från spår 3 i V75-6, Konung Carl XVI Gustafs Silverhäst, den högsta klassen. Segerchecken till ettan: 300 000 kronor.

Nu är hästen struken efter att ha drabbats av kolik.

”Kan knappt prata om det här”

– Han har drabbats av kolik och får just nu behandling. Han får dropp nu hemma på gården och det kan vara väldigt allvarligt, jag vet inte just nu, jag vet mer i morgon. Han har fått en kramplösning och är förstoppad. Jag kan knappt prata om det här för att jag vet sedan tidigare hur illa det kan gå. Jag håller tummarna för att han återhämtar sig snabbt men just nu är det väldigt osäkert, säger tränaren Catarina Norqvist med gråten i halsen till Trav365 på torsdagseftermiddagen.

”Märkte direkt att något var fel”

Umåker-tränaren Catarina Norqvist upptäckte att inte allting stod rätt till med From the Mine under torsdagsmorgonen.

– Jag känner honom så bra och märkte direkt att något var fel. Han brukar smyga efter mig och det gjorde han inte nu. Vi kollade upp honom och det var kolik. Han hade det som tre-fyraåring och då höll han på att stryka med, så det är klart jag är väldigt orolig just nu och fortsätter:

– Han stryks naturligtvis från starten på V75 i guldfinalen och det är också jättetråkigt såklart. Alla väskor var packade och vi var förberedda på att resa till Stockholm från Umeå. Men det viktigaste är förstås att han blir frisk men jag kan inte säga mer nu än att han får all tänkbar vård som vi har här uppe.

”Då är han död”

I närheten finns ingen hästklinik, något som Catarina Norqvist är starkt kritisk till.

– Veterinär har gjort vad den kan men här uppe i norr finns inte samma hjälp att få som söderut. Vi har ingenstans att åka om han skulle behöva opereras. Just nu kan vi bara hålla tummarna. Vi har ingen hjälp att få. Jag kan inte åka så långt söderut till kliniker där. Då är han död. Man snackar om hästvälfärd…, men det är inte okej att det inte finns någon klinik som kan göra buköppningar här uppe i norr längre, säger hon till Kanal 75.

From the Mine har hittills i karriären sprungit in 2,1 miljoner kronor efter 22 segrar på 63 starter. From the Mine kommer från tre raka segrar.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN