”Hade drömt att hon skulle stanna i backen”

Galactica oplacerad i första Frankrike-starten • Siktas nu mot världens största montélopp: ”Nu eller aldrig”

Uppdaterad 2021-01-15 | Publicerad 2021-01-12

Under söndagen debuterade Galactica på Vincennes i Paris.

Hon slutade oplacerad i montéloppet Prix du Calvados.

Trots det fick kretsen runt henne mersmak och satsar nu mot världens största lopp inom montédisciplinen – Prix de Cornulier.

– Jag hoppas vi kommer med och ska vi göra det här någon gång så är det nu, säger tränaren, Malin Bergström, till Trav365.

Under söndagen var Galactica en av deltagarna i det franske montéloppet Prix du Calvados.

Precis som vanligt med sin ordinarie ryttarinna Anna Erixon i sadeln.

De tre främsta var direktkvalificerade för världens största lopp inom monté – Prix de Cornulier med tre miljoner i förstapris.

Det var första starten på fransk mark och Galactica slutade oplacerad.

”Fick en trött rygg”

Trots att det inte blev någon framskjuten placering så fick kretsen runt den svenska hästen mersmak.

– Jag tycker hon gjorde ett bra lopp. Vi visste att det skulle bli stenhårt. Hon fixade både nedförsbacken och uppförsbacken på ett bra sätt. I mina ögon från sidan såg det bra ut. Det var synd att hon fick en trött rygg i loppet. Hon har en tendens att inte ta i om det blir för långt fram och nu tappade hon farten. Men totalt sett en jättefin prestation. Nu blev det tyvärr inte några pengar för oss i loppet men vi är jättenöjda ändå, säger tränaren Malin Bergström till Trav365.

Tränarparet Malin och Jonas Bergström hade inför söndagens start på Vincennes blivit väl omhändertagna av travikonen Anders Lindqvist.

– Vi är just nu på travanläggningen Grosbois med Anders. Att allt har fungerat så väl hittills är till stor del hans förtjänst. Efter loppet känns Galactica jättefin och visst blev hon trött men inte något extra. Hon är pigg och glad här på Grosbois och vi har inget att klaga på. Vi känner oss väldigt trygga här.

”Nu eller aldrig”

StoChampionatet-vinnaren Galactica blev för tre månader sedan svensk mästare då hon och Anna Erixon vann Monté-SM på Åby.

Konkurrensen är betydligt hårdare i Frankrike men tränarparet satsar allt på ett kort och siktar nu mot det tuffaste av alla montélopp – Prix de Cornulier.

– Det finns inte så många lopp i Sverige och nu när vi är här nere i Frankrike är det lite som nu eller aldrig. Ska vi göra det så är det nu som gäller. Nu har Anna och hästen fått känna på Vincennes vilket jag tror var nyttigt. Vi vet att Prix de Cornulier är jättetufft och vi är ödmjuka inför uppgiften. Nu är det inte säkert att vi kommer med men jag hoppas att vi gör det, säger den 43-åriga tränaren.

Ni är ute på ert livs äventyr. Hur har ni upplevt vistelsen så här långt?

– Det har gått bra på Vincennes. För min egen del har jag haft svårt att njuta då jag varit så fokuserad på allt som behövs göras och att det ska bli rätt. Som jag sa tidigare har vi ju haft stor hjälp med allt av Anders Lindqvist och även hans dotter Johanna. Det är en stor upplevelse att vara här. Det har varit lite svårt för mig som inte hanterar språket men det har löst sig ändå. Innan loppet drömde jag om att Galactica skulle stanna i uppförsbacken men så illa blev det inte.

– För Annas del hade hon det ganska tufft i loppet. Det var många som skrek på henne och det är ett tufft klimat där ute på banan men hon fixade det på ett bra sätt. Jag hoppas att hon kommer ner igen och att vi får vara med i Prix de Cornulier.

Hur förbereder ni er nu för en eventuell start i superloppet den 24 januari?

– Som det känns nu tar vi en dag i taget. Vi finns på plats här på Grosboios tills vidare. Vi lättar upp träningen och hoppas vi kommer med.

Följ ämnen i artikeln