”Är fajt hela tiden – som cowboy-land”

Timo Nurmos om förberedelserna med Readly Express inför PdA - och hur loppen körs i Frankrike

Readly Express är en av förhandsfavoriterna till segern i Prix d’Amérique på söndag.

Tränaren Timo Nurmos är på plats i Frankrike hela veckan för att preparera sin superstjärna.

Om han känner press?

– Det är lättare att vinna om man är favorit, man måste vända på det, man har ju bättre chans då, säger han.

Den svenskfödda hästen med franske nationalidolen Ready Cash som pappa har tagit fransmännen och hela Frankrike med storm den här vintern.

Efter segern i Prix Tenor de Baune och den vilda spurten i Prix de Belgique räknas han som en av, om inte favorit, i världens tuffaste travlopp, Prix d’Amérique, som avgörs på Vincennes-banan på söndag.

I söndags, en vecka innan det stora slaget, flög tränaren Timo Nurmos ner till Frankrike. Där blir han kvar till loppet går om fem dagar.

– Jag är här hela veckan, säger han.

”Inte nervös, men jag hoppas jag blir det”

Under måndagen körde han sin superhäst i ett träningsjobb på Björn Goops filial i Frankrike, där Readly Express står uppstallad.

– Han mår jättebra och allt verkar fint. Han tog förra loppet bra och nu har förberedelserna börjat! 

Hur förbereder du honom?

– Jag kör som jag brukar göra, men sen måste man känna av sista feelingen, om man ska köra lite mer eller lite mindre i slutet på veckan. Man kan inte säga exakt tempo, eller hur många intervaller, jag läser av hästen, som jag alltid gjort när det kommer till lite större grejer. Han borde bara gå framåt med de här loppen i kroppen och han borde vara på topp, det känner man i träningen också.

Är du nervös över vad som komma skall?

– Nej, jag är inte nervös, men jag hoppas att jag blir det innan loppet. Men det är normalt, inga konstigheter, man jobbar på och det här är roligt, man får njuta.

Han blir hårt betrodd, känner du pressen?

– Jag har inga nerver så och känner ingen press, jag känner aldrig press, jag har haft favoriter till start hela mitt liv. Det är lättare att vinna om man är favorit, man måste vända på det, då har man bättre chans.

Har du kört loppet i ditt huvud?

– Nej, det är jag som kör, det är kusken. Jag har inte ens tänkt så, det är inte värt att fundera på.

Du sa att hästen gjorde sitt bästa lopp i karriären i Prix de Belgique, där han ”bara” blev trea, kan du utveckla det?

– Han blev störd i starten och tappade 20-30 meter, sen kom en annan störning på vägen och med mindre än halva loppet kvar låg han sist, i ett lopp som kördes, för att vara i Frankrike, ovanligt sakta. Sen rundade han nästan alla och farten på upploppet var 04-05, det är otrolig fart på slutet.

”Kuskarna skriker mycket”

Loppen i Frankrike körs annorlunda i Frankrike än i Sverige. Till att börja med så är startsystemet, den franska volten, annorlunda. Prix d’Amérique körs sedan över mastiga 2 700 meter där hästarna både springer i nedförs- samt uppförsbacke. Och det gäller att ha en häst med starkt psyke för att palla med de tuffa tagen på svarta kolstybben.

– Han är så jättecool innan loppen och han stressar aldrig i såna sammanhang, han blev störd i starten senast och klarade även omstarten. Kuskarna skriker ganska mycket här och det är fajt från början till slut. Både hästarna och kuskarna härnere är, inte aggressivare, men de har mer temperament än vad vi är vana vid i Sverige.

– Vissa hästar kan tända till när det är fajt. Det är mycket tuffare körning, om man sitter fast så tränger de sig bara ut, det är som cowboy-land, det är fajt hela tiden.

När vi når Timo sitter han och avnjuter en morgonkopp kaffe.

Och hans känsla för den mycket speciella veckan är minst sagt god.

– Jag har en bra känsla, en mycket bra känsla, men det är många dagar kvar, skrockar han. 

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!