Här visar Järvsöfaks vem som är kung

Publicerad 2012-03-20

Stjärnan visade upp sig.

Han hade abdikerat.

Trodde vi.

Då spände Järvsöfaks det onda ögat i ungdomarna, reste sig på bakbenen och röt till - världens genom tidernas bästa ÄR kallblodens kung.

Det var i samband med Unionskampen på Momarken i Norge som Järvsöfaks klargjorde för travvärlden vem som regerar.

Järvsöfaks var på plats för att leda defileringen till kallblodsloppet på V75 tillsammans med sin gamle trätobroder Moe Odin. Det slutade med en defilering där Moe Odins kusk ramlade ur sulkyn...samtidigt som Järvsöfaks spände upp sig inför publiken på plats.

Före defileringen var det ytterligare dramatik nere i stallet där Hallsta Lotus stod och laddade. Hallsta Lotus som sägs ha övertagit kallblodtronen efter pappa Järvsöfaks, som lade tävlingsskorna på hyllan i december 2009.

Krävde respekt

Då kommer Järvsöfaks in stallet. Den 18-årige hingsten skriker, reser sig på bakbenen och markerar mot Hallsta Lotus & Co att han är på plats. Det är mycket folk i stallet och det blir extra dramatiskt när en man bakom Järvsöfaks ramlar när han kastar sig undan kallblodkungen.

Jan-Olov Persson har ett bastant grepp om grimskaftet och Järvsöfaks lugnar snabbt ner sig. De övriga hästarna i stallet ser plötsligt lite mindre ut.

Järvsöfaks ser ut att njuta av sin respekt. Och det har han väl rätt att göra efter en karriär som innehöll 201 segrar, 21,2 miljoner kronor och världsrekord. Bäst någonsin.

Lars-Ove Pettersson/Kanal 75