Trav

Redén: ”Hade 97 sms i telefonen”

Av: 

Daniel Söderbäck

TRAV

Succétränaren i stor intervju efter rekordsegern med Propulsion Segertiden Firandet Reaktionerna

Hans stjärnhäst Propulsion försvarade titeln i Hugo Åbergs Memorial på supertiden 1.08,1.

Då haglade grattishälsningarna in till succétränaren Daniel Redén, 37.

– Jag såg att jag hade 97 sms i telefonen, säger han till Trav365 efter att ha dragit in en miljon på knappa två minuter.

Elitloppstvåan Propulsion tog hem miljonloppet Hugo Åbergs i Malmö för andra året i rad.

Han gjorde det på nytt svenskt – och Europarekord, 1.08,1. Den näst snabbaste segertiden någonsin.

Efter seger var det en nästan mållös Daniel Redén som mötte tv-mikrofonen.

– Vilken häst jag har, vilket lopp det blev. Det blev ett jäkla tempo och det gynnade min häst. Jag måste samla mig lite, sa han.

Trav365 når en lycklig stjärntränare dagen efter superloppet i bilen på väg hem från Bromma flygplats.

– Vi firade med en sådan där färdig räkmacka och en öl på hotellet. Sen var jag helt färdig, säger Daniel Redén.

”Det blir bara tomt”

Vad bubblade inom dig när du såg Propulsion komma etta i Hugo Åbergs igen?

– Segertiden hade jag ingen uppfattning om då jag stod i svängen och där ser man inte så mycket. Men jag förstod att det gick fort av det lilla jag såg. Han fick kämpa ordentligt för att hänga på andra.

– Efter loppet blir det bara tomt. Det är en sådan anspänning, med all uppladdning innan då allt verkar bra. Sen tar det slut på två minuter. Det brukar komma lite dagarna efter storloppen, när man sett loppet i repris. Man måste passa på att njuta.

Blev du orolig efter omstarten?

– Det var väl inget bra men han är ganska cool och tog det ganska piano. Jag tror inte han led inte så mycket av den.

”Vilken man”

Segertiden då: 1.08,1, kunde du någonsin drömma om det?

– Jag måste först säga, att trots väderförutsättningarna hade de fått ihop banan väldigt bra. Aveln har ju framåt så otroligt mycket och han sprang 1.08,9 förra året i Hugo Åbergs med krafter kvar, då gick han med skor och boots.

– Det verkar som han går i cykler, att han når toppformen just den här tiden på sommaren. Överraskad är jag inte egentligen, det kan låta kaxigt, men jag har känt att det funnits i honom. På Årjäng innan (tvåa i Årjängs Stora Sprinterlopp) gick han in som tvåa i mål med full fart och krafter kvar och blev bara bättre av det loppet. Men det är mäktigt så klart att ha en sådan här häst i stallet, som sprungit snabbast på den här sidan Atlanten.

Redén passar även på att hylla segerkusken Örjan Kihlström, som återigen styrde Propulsion till segern.

– Ja, det finns väl inte så mycket mer att säga. Så här dagen efter kan man känna: ”Va fan gasade du inte lite då, så vi kom under 08”. Nej då, vilken man. Han gör så små detaljer och är så rädd och så mån om hästarna. De ska inte offra sig en millimeter mer än de behöver. Jag är väldigt tacksam att han kör mina hästar.

”Seger för Delicious också”

Framtidsplanen för Propulsion är att han ska få komma hem till gården för lite semester. Sperma ska frysas in för en framtida avelskarriär.

– Ja, han ska få semester. Det enda loppet som kan bli aktuellt är Sundsvall Open Trot i så fall. Det är 2 100 meter, en distans som passar honom ännu bättre. Men det är ytterst oklart. Han kommer i alla fall laddas mot Frankrike sen.

För en tid sedan insjuknade Redéns stjärnsto Delicious U.S. och karriären var över. Nu har Delicious U.S. kommit hem till gården. Redén skickar även en tanke till sin henne.

– Med allt som har varit så känns det här som en seger för Delicious också. Efter en vecka med lite stolpe ut så är detta lite plåster på såren, och mycket plåster på såren att Delicious mår bra igen. Det är maxat nu.

Till sist då Daniel. Hur många sms hade du i telefonen efter segern?

– Oj, jag såg att jag hade 97 sms och jag började svara. Det är mycket nu, men jag är otroligt nöjd för varje sms jag får. Det har bland annat varit människor jag inte ens känner som har skickat.

Tvåa i Hugo Åbergs Memorial blev Ringostarr Treb och trea slutade Twister Bi, båda med Halmstads Jerry Riordan som tränare.

Publisert:

LÄS VIDARE

Så firade Propulsion segern: ”Han tyckte han ägde hela världen”

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!