Fernlund: Det går inte att besegra honom...

TRAV

Man kan köra sitt livs sämsta lopp – men ändå vinna.

Det visar hur stor betydelse hästen har kontra kusken.

Red Rose Americas insats var en av de svettigaste på mycket länge.

Mads H Nielsen, 24, är en ung och lovande kusk som körde ett av sina största lopp i karriären i går på Solvalla.

När det gällde som mest strulade det också som mest.

Nielsens taktik misslyckades totalt och ekipaget blev fast på innerspår hela första varvet. Men vad spelade det för roll?

Han hade överlägset bästa hästen och när den danske kusktalangen slängde loss ­efter att ha fått fritt spurtutrymme förvandlades de andra till statister. Det var länge sedan jag såg en sådan fullständigt överlägsen V75-vinnare, som trots massor av strul vann retfullt enkelt.

Enormt imponerande och efter loppet erkände kusken även hur fel det taktiska upplägget blev. Allt strulade – verkligen allt.

Starkt att kunna erkänna sina fel och misstag, sådant uppskattas hos mig.

Nu spänner kretsen kring Red Rose America bågen rejält och siktet är inställt på ett stort lopp i Frankrike, i Cagnes-sur-Mer på den franska rivieran.

Det finns inte många ston som är bättre och även om motståndet inte var det allra blodigaste denna gång var insatsen minst sagt svettig. Snacka om uppvisning.

Travets Usain Bolt

On Track Piraten – det räcker väl så? ­Travets Usain Bolt är stor, snabb, stark och uthållig. Likheterna med superatleten från Jamaica är många och frågan är när Hans R Strömbergs häst ska tappa formen? Den ­dagen verkar aldrig komma.

Denna gång drog han tidigt till ­ledningen och sedan var han aldrig i förlustfara efter ett snabbt slutvarv.

I fredags fick hästen ta emot priset som ”Årets äldre” på travets stora gala och Hans R Strömberg sa då: ”Det här blir hans bästa säsong, vi har bara sett förnamnet ännu”.

Spännande utspel – för vad ska då hända i år? En sak är säker: Motståndarna som tävlar på vintern har On Track Piraten som sin stora skräck.

Det går inte att besegra honom. Så enkelt är det.

Jansson V75-mästare igen

V75 Champions, loppet för de bästa kuskarna varje år på V75, har blivit Torbjörn Janssons lopp. Förra året skrällde han med Neon Face och besegrade självaste On Track Piraten. Nu vann han tillsammans med Li Hannés sto Erica som ledde från start till mål. Torbjörn Jansson valde ett högt tempo med sin häst i ledningen och många trodde nog att hon skulle tröttna på upploppet.

Men då lämnade hon flera namndugliga konkurrenter långt bakom sig och tog en överlägsen seger. Jansson är en hedersman, som jag verkligen gillar som kusk. Han är duktig på alla sorters hästar och det jag framför allt imponeras över är hur han handskas med lite svårare hästar, som har humör.

Den här gången kom han bra överens med Erica – och det är en dam med ett hett temperament. Jag lovar.

Patrik Fernlund