Trav

”Han är vår nye kuskstjärna”

Av: 

Mattias Karlsson

TRAV

KARLSSON: ”Kör fräckt, fartfyllt och mångsidigt”

Seger i Oslo Grand Prix, tvåa i Jämtlands Stora Pris.

Christoffer Eriksson hade en huvudroll i helgens storlopp.

En ny generation kuskar är på väg fram.

Sportbladets travexpert Mattias Karlsson.
Sportbladets travexpert Mattias Karlsson.

De tre musketörerna har länge varit de mest framträdande i den svenska kuskeliten.

Björn Goop, Örjan Kihlström och Erik Adielsson med sina olika egenskaper har dominerat i storloppen.

Tacksamt och välkommet har en ny generation börjat ta för sig under det senaste året.

29-årige Christoffer Eriksson, med Jägersro som hemmabana, ligger femma i ligorna både när det gäller segerrikaste och vinstrikaste kuskar för året.

På juldagen vann han stora fyraåringsloppet Criterium Continental på Vincennes i Paris med Treasure Kronos, och fick sedan även köra stoet i Prix d’Amerique.

I mitten av maj segrade han miljon­loppet Kungapokalen på Åby för de fyraåriga ­hästarna med Diamanten.

I Elitloppet på Solvalla fick han köra i båda heaten när han satt upp bakom både Spring Erom och Twister Bi, och det blev ju också final med den förstnämnde.

Och nu i helgen styrde han alltså hem 1,5 miljoner kronor som etta med Twister Bi i Oslo Grand Prix på Bjerke och 325 000 kronor som tvåa med Spring Erom i Jämtlands Stora Pris i Östersund.

”Imponerande utveckling”

Christoffer Eriksson har inte den traditionella travbakgrunden, men han har med självförtroende och ambitioner slagit sig fram med imponerande ut­veckling.

Han känns som en modern kusk som för mig tycks närmast köra i Björn Goops sulkyspår – han kör fräckt, fartfyllt och mångsidigt.

24-årige Jägersropolaren Adrian Kolgjini hör också till gänget som kommer bakifrån, Kolgjini Jr spelade även han framträdande roller i Oslo Grand Prix och Jämtlands Stora Pris bakom Dante Boko respektive Mosaique Face.

32-årige Johan Untersteiner var tvåa i Elitloppet med Propulsion och flyttar också fram sina positioner hela tiden.

Den skandinaviska storloppssäsongen är i full gång.

I helgen väntar nya miljonlopp, med Norrbottens Stora Pris i Boden och Kymi Grand Prix i finska Kouvola.

Elitloppsettan Timoko med Björn Goop vinner i Kouvola från spår tre och Elitloppstvåan Propulsion med Johan Untersteiner vinner i Boden från spår två, svårare än så är det inte.

Det förvånar mig lite att loppen inte har lockat ännu bättre startfält, framförallt från Europa då det handlar om två exotiska upplevelser.

Tävlingarna i Boden körs i midnattssol – i Kouvola har jag varit och sett Jag de Bellouet, Max Flukt och Conny Nobell mötas, och det är närmast mytiska omgivningar bland djupa skogar, sjöar, bastur och en stadsfest under lummiga träd och lyktor.

Vinstrikaste kuskarna 2017: 1) Björn Goop, 2) Örjan Kihlström, 3) Ulf Ohlsson, 4) Erik Adielsson, 5) Christoffer Eriksson.

Segerrikaste kuskarna 2017: 1) Ulf Ohlsson, 2) Örjan Kihlström, 3) Björn Goop, 4) Jorma Kontio, 5) Christoffer Eriksson.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!