”Hör inte hemma i travsporten...”

TRAV

KARLSSON: ”Risken är stor att hans verksamhet är i full gång i Frankrike den 4 januari igen”

Foto: JEANNIE KARLSSON/KANAL75

Fabrice Souloy döms till 15 års avstängning och en halv miljon kronor i böter.

Den franske tränaren hör inte hemma i travsporten överhuvudtaget.

Risken är stor att hans verksamhet är i full gång i Frankrike den 4 januari igen.

Fabrice Souloy har varit en av de ledande travtränarna i världen med stora internationella framgångar.

Det var i höstas som hans stjärnhästar Un Mec d’Heripre, Lionel N.O., Your Highness och Timone Ek avslöjades dopade under Norges största travdag med Oslo Grand Prix på Bjerke.

Un Mec d’Heripre var dessutom dopad som trea i Elitloppet på Solvalla.

Souloy stängdes med omedelbar verkan av från att tävla i de nordiska länderna.

Uppträtt hånfullt

Från årsskiftet stängdes fransmannen av i ett år i hemlandet på grund av att Lover Face testats positivt för dopning där.

Sedan dess har det fortsatt att storma kring Souloy – svågern Phillipe Billard har uppenbarligen agerat målvakt i den fortsatta verksamheten på gården, hästarna har fortsatt tävla i Souloy-märkt utrustning, Souloy har på provocerande sätt visat upp sig under Prix d’Amerique-helgen på Vincennes i Paris och han har hotat sig in på stallbacken och i vinnarcirkeln vid storlopp i Neapel.

I förhandlingarna om fallen i Sverige och Norge framkom att Marco Astrologo varit inblandad i verksamheten, precis som när svenske travtränaren Nils Enqvist ertappades med att ha använt anabola steroider.

När det gäller Fabrice Souloy har det handlat om kobolt – ett ämne som en normal häst har 1,5 ng/ml i kroppen av, men som Souloys hästar hade upp till extrema 520 ng/ml av när det tillåtna gränsvärdet ligger på 100 ng/ml.

Handlar om djurplågeri

Nils Enqvist stängdes 2012 av i 15 år, och samma längd har nu alltså Norska Domskommittén kommit fram till för Fabrice Souloy.

Motiveringen är väldigt tydlig och rak:

”Domskommitén kan inte finna någon annan bakomliggande orsak till det som skett än en cynisk behandling av travhästar för att uppnå bästa möjliga resultat. I detta ligger också ett ekonomiskt motiv, vi talar ändå om deltagande i lopp där förstapriset i loppen uppgår till en miljon kroner eller mer”.

Det är självklart ett mycket strängt och kännbart straff, särskilt eftersom Fabrice Souloy har satsat målmedvetet i Skandinavien och haft stor en del av sina framgångar här.

Jag hade gärna sett att han fått livstids avstängning då det handlar om medveten och systematisk dopning där oskyldiga hästar har fått lida.

Så här skrev jag i ett snabbtyck den 9 september: "Nu måste vi ha sett det sista av Fabrice Souloy. Världens ledande travtränare borde stängas av på livstid. Oskyldiga hästar har behandlats fruktansvärt."

En häst som Your Highness verkade heller inte må bra när hon flyttades från Fabrice Souloy och innan hon fick kärleksfull behandling hos Björn Goop.

Många hästar som Lionel N.O., Your Highness, Sauveur, Mellby Viking och Ochongo Face flyttades från Fabrice Souloy.

Mycket anmärkningsvärt är att flera svenskägda hästar som Cash Gamble, Arazi Boko, Speed Delicious, Lover Face och Calizza Boko fortfarande finns kvar i träning hos målvakten Phillipe Billard.

Kaos i travvärlden

Mitt allra största problem med domen är att den ser ut att bara följas av de nordiska länderna.

Norge kommer att skicka domen till det europeiska travförbundet som då ska uppmana det franska travförbundet och övriga europeiska länder att följa domen – men risken är stor att Frankrike skiter i det då de har en mer liberal syn på detta, och då kommer Fabrice Souloy ha en licens i sitt hemland den 4 januari igen.

Att inte en sådan här dom ska gälla i hela världen är oerhört märkligt och alarmerande för den internationella travsporten och djurskyddet.

Jag vill också kritisera det nordiska oredan som uppstått där de norska och svenska domarna inte är samordnade och den svenska dröjer på grund av semester, och att den norska domen först läcks till facktidningen Travronden innan den ens kommunicerats till Fabrice Souloy.

Sedan kommer den här domen också överklagas och processen fortsätta.