Solid Lady Spin en "hårig" spik

TRAV

Gävle kör V75 och många tror att den påstådda 1?000-metersbanan mäter 950 meter.

Så snabb är den, hästarna överträffar sig själva.

Jag räknar därför med spetsvinnare och tempotorskar.

Den är en sån där vanlig omgång, en sån som jag gillar. Inga konstigheter, V75-lopp utan att de bästa är med, men också roliga lopp och chans att fynda i strecklistan. Känslan är ändå att det inte ger miljoner nu; favoriterna är påfallande starka på sina håll. Kanoner med läge för ledningen på det självspringande underlaget smiter gärna undan.

Allt frid och fröjd

Citation i guld (V75-3) är förstås en sådan. Men… hans resultatrad skäms troligen Stig H Johansson för: 1-0-0-0-7. Den kritiske spelaren ska givetvis ställa sig frågande inför jänkarens form. Det gjorde jag också – och grävde lite, försökte hitta bevis. Ha, en storfavorit i fara. Mumsfilibabba! Jag ville så gärna fälla honom. Men – det sket sig.

För fem starter sen vann han Jubileumspokalen och spöade Going Kronos. Då var allt frid och fröjd. Efter det gick han till Bergsåker men fick inga pengar i Sundsvall Open Trot, från kön kom han bort och det sägs också att han såg halt ut före loppet. Jag vet inte, jag såg inget. Men i Åby Stora Pris gången efter började han med att galoppera (det såg jag…) i första heatet för att sedan svara för en stark prestation i det andra. Där fick han tredjespår till dödens och var inte slagen med mer än ett par längder av Oiseau de Feux. Ingen kan gnälla på det loppet. Okej, han var ganska matt i Frankrike senast – men då sprang han 2?700 meter på Vincennes stora bana.

Hallå! Vad gjorde han där? Det var som att skicka ut Asafa Powell på 3?000 meter hinder. En så kallad ”bad idea”.

Från spår två bakom bilen behöver Erik Adielsson bara köra felfritt och sedan gasa till front – Citation spöar det här gänget med träningsbyxorna på. Men snör i alla fall på skorna…

Blåser till ledning

Grove’s Ben i V75-6 är en vinnare av samma sort. Loppet ser ut att vara uppfunnet för att han ska vinna. Spår ett bakom bilen innebär att han blåser till ledningen och sedan är risken liten att han förlorar. Jag bedömer vinstchansen till 66-procentig. Han vinner alltså två gånger av tre. Formen? Den är grym, de senaste tre prestationerna är rent av de bästa loppen han gjort i livet. Senast exploderade han runt allt sista 800 och travade 1.11 sista varvet.

Hur ska han kunna förlora? Ja, det skulle vara om han får ett återfall, tidigare har han visat sig vara en lyxlirare/glänsputte som inte gillar blodsmak i munnen. Men, jag tycker att han varit som en ny häst på slutet.

Spik tre är lite ”hårigare”. Solid Lady Spin (V75-4) har visat strålande form på slutet och om det finns någon rättvisa vinner hon nu. För tre starter sen var det nära att hon hann fram i ett V75-lopp i Eskilstuna, men luckan kom för sent och Between the Sheets höll undan. Näst senast var hon femstjärnig efter att ha pressat i dödens i 1.13-fart första rundan och stupat med flaggan i topp. Senast fick hon chansen för sent från tredje inner i ett lopp som vanns av flygmaskinen Trophy Stand. Över mål gick hon fort, utan att vara trött.

Spår fyra bakom bilen är ett utsökt läge och körande Tony Wallin är en toppkusk i sammanhanget. Enda abret är att hästen varit förkyld sen senast.

Men, vad fan – det måste ju vara lite sport också.

Systemet

V75-1: 9, 10, 12 (res 6–4)

V75-2: 3, 5, 7, 8 (res 1–11

V75-3: 2 Citation (res 4–3)

V75-4: 4 Solid Lady Spin (res 9–6)

V75-5: 2, 3, 4, 5, 9, 11 (res 1–8)

V75-6: 1 Grove’s Ben (res 5–4)

V75-7: Alla tolv hästarna (res 11–7)

864 rader/432 kronor

Helgens tips

1. 4 Solid Lady Spin (Gävle, V75-4)

Strålande på slutet. Dags för vinst? Kul drag.

2. 12 Javelin Q. (Gävle, V75-7)

Rubbet sparat senast. Sjukt bortglömd. Rysare.

3. 1 Grove’s Ben (Gävle, V75-6)

Drömuppgift. Spets och slut. Given spik.