Trav

Ohlsson – inte som alla andra catchdrivers

Av: 

Mattias Spante

Minimedia

Kanal75

Kuskchampion Tidigare i år vann Ulf Ohlsson rikschampionatet för travkuskar efter att ha vunnit finalen med Kari Lähdekorpis King Value.
Kuskchampion Tidigare i år vann Ulf Ohlsson rikschampionatet för travkuskar efter att ha vunnit finalen med Kari Lähdekorpis King Value.

TRAV

Erik Adielsson gör det inte.

Inte heller Örjan Kihlström, Jorma Kontio eller Johnny Takter.

Ulf Ohlsson gör det - tillhör kuskeliten samtidigt som han driver egen tränarrörelse.

- Jag har inget problem med att gå upp på morgonen, säger Bergsåkerprofilen.

Kungen av Bergsåker Nog är Ulf Ohlsson nummer ett på hemmabanan Bergsåker alltid.

Ulf Ohlsson har fin statistik om man ser tillbaka på året så här långt. Bergsåkersproffset ligger tvåa i den allsvenska körsvensligan och kan bland annat se tillbaka på en seger i Kuskchampionatet tidigare i år. Ohlsson som, till skillnad från många kuskkollegor, har ett eget träningsstall att sköta kör lopp i princip varje dag. Hittills i år har han hunnit med 172 vinster.

- Det är många som frågar hur jag orkar med att köra så mycket samtidigt som jag har ett eget stall, men det är inga problem. Jag tycker att det är skönt att gå upp tidigt på morgonen och jobba. Ofta hinner vi köra klart till lunch och sen drar man iväg på trav på eftermiddagarna. Det klart att det inte blir så många timmars sömn på nätterna men jag sover ofta i bilen på väg till tävlingarna. Sen är det ju också så att när det går bra går allt mycket lättare.

De senaste två åren har Ohlsson kört in mellan 13 och 14 miljoner kronor. Siffror som ser ut att kunna slås rejält i år. Så här långt så har Ulf Ohlsson kört in strax över tolv miljoner kronor.

- Det är väl helt enkelt så att jag för köra bättre hästar hela tiden och får chansen i större lopp där prispengarna är större, säger Ohlsson som så sent som i söndags slutade fyra med Svante Båths Loy Lavec i Svenskt Travderby på Jägersro.

Är det någon skillnad känslomässigt att köra egentränat jämfört med andras hästar?

- Jag tycker inte att det är någon större skillnad men precis som de flesta tycker jag väl att det är lite roligare att vinna med en egentränad häst. Men det är alltid roligt att vinna och glädjen hos tränaren när man vinner med till exempel en amatörtränad häst smittar av sig.

Klöver Kung farlig om spets

Ohlsson har 23 hästar på träningslistan och därför är det inte särskilt förvånande att de flesta kusksegrarna tas med lånestyrningar. När V75-cirkusen drar till Solänget finns dock chansen att han får segerdefilera med någon av sina egentränade hästar.

- Klöver Kung (V75-1) var klen senast. Han hamnade visserligen långt bak men jag tycker ändå att han skulle ha visat lite mer. Men han fungerar bäst med tätkänning och han känns jättefin i jobben, så jag tror inte att det är någon vikande form. Jag kommer att prova rejält för ledningen men det finns startsnabba hästar invändigt så det kan bli problem att få den. Skulle han få ledningen slutar han i den främre träffen.

- Janitsjar (V75-6) stumnade i ledningen senast och var inte fin i aktionen. Han är behandlad efter det och har stått över en hel del jobb. Det är ingen toppform och jag måste ligga lågt.

Hot Tub i segerstriden

I gulddivisionen kör Ulf Ohlsson i vanlig ordning Marcus Öhmans Hot Tub (V75-3). Sjuåringen har varit ute i stentuffa sammanhang i sommar och senast spurtade han mycket vasst som femma i Sundsvall Open Trot.

- Han gick riktigt bra sist efter ett smyglopp. Det känns som han har bra form och jag pratade med Marcus idag (läs måndag) och hästen kändes fin i söndags när han körde honom.

- Det är kanske lite lättare emot den här gången men det är flera riktigt bra hästar med i loppet, bland annat en Sweden Cup-vinnare (Jaded) och Order By Fax. Men jag hoppas att Hot Tub dyker upp i segerstriden.

Du kör även Nordgubben åt Kenneth Karlsson och den här gången slipper ni Järvsöfaks.

- Det känns väl skönt men att vinna blir kanske inte så lätt ändå. Han gör väldigt bra lopp hela tiden men är inte lika bra som han var för några säsonger sen. Men han ska kunna dyka upp på en plats.

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!