Var nära att mista livet – nu tillbaka i hetluften

Foto: TR Bild
Jan-Åke Hoas har tagit sig tillbaka efter den allvarliga olyckan och jagar storseger på hemmabanan i kväll.

avTobias Liljendahl

TRAV

För tre år sedan träffades Jan-Åke Hoas av en hästspark i ansiktet.

Nu har han repat sig och är tillbaka med ett spännande nyförvärv i stallet.

– Det är en fantastiskt fin häst som är för bra för Gotland, säger Jan-Åke Hoas.

Den 18 augusti 2015 blev Jan-Åke Hoas träffad av en hästspark i ansiktet när han körde lopp på Visbytravet. Hästen Noble Power galopperade och när Jan-Åke fick ta i hästen så svarade Noble Power med att sparka bakut. En spark träffade körande Jan-Åke Hoas rakt i ansiktet och det gick riktigt illa.

Han blev medvetslös och flögs med helikopter till Karolinska sjukhuset i Stockholm. Jan-Åke låg nedsövd i en vecka och rehabiliteringen tog tid. Men han vart fast besluten över att komma tillbaka till travet redan då.

– Jag hade två val, jag kunde kämpa mig tillbaka eller lägga av direkt. Jag valde att kämpa mig tillbaka och det är inget jag ångrar, säger Jan Åke. 

Hur har tiden varit sedan olyckan för tre år sedan?

– Det har varit både och. Självklart var det tufft i början men jag fick fantastiskt fint stöd av många människor. Första gången jag satt upp bakom en häst var jag faktiskt lite rädd, men nu känns det bra. Men visst tänker jag på det som hänt.

Hur mår du idag? Är du helt återställd?

– Jag mår helt okej, jag har huvudvärk ibland. Sen är mitt ansikte mest bestående av järn och titan. Men jag ser väl skaplig ut iallafall, skämtar Jan-Åke. 

”Roligare att vara med och hugga i toppen”

Jan-Åke Hoas har Visbytravet som sin hemmabana och har just nu tolv hästar på sin träningslista. Han tycker att antalet hästar passar honom bra, men han vill försöka få in lite mer kvalité i stallet.

– Det är ju roligare att få vara med och hugga i toppen av loppen än att bara åka med i femte invändigt. Jag tycker vi har fina hästar just nu men man vill alltid bli bättre. Målet att försöka höja kvalitén på våra hästar. 

”För bra för att tävla på Gotland”

I kväll när V86 turnén drar ut till ”öjn” så är hemmatränaren lite extra laddad. Det är banans största tävlingsdag för året och det brukar vara trångt på publikplats.

I kvällens fjärde V86 avdelningen avgörs ”Gotlandslöpningen” med en prischeck på 150 000 kronor till vinnaren. Där gör Jan Åke Hoas nyförvärv Dice Man spännande debut. Den femårige valacken har sprungit in 744 078 kronor och vunnit sju lopp hittills i karriären. Dice Man tränades tidigare av Stefan Melander.

– Det är en riktigt fin häst. Vi köpte honom av stall Courant och har ganska höga förhoppningar. Han är för bra för att bara tävla här på Gotland, det kan jag säga redan nu.

”Skulle vara lite extra”

Dice Man har lottats till spår sex bakom startbilen, vad säger du om kvällens lopp?

– Han hade lite svårt att acklimatisera sig när han kom till oss. Men nu har han börjat äta och dricka som han ska. Vi möter väldigt tuffa hästar men det ska bli kul att känna på hästen i lopp. Vi får se hur långt det räcker redan ikväll.

Vad har ni för mål för Dice Man under resterande delar av året?

– Målet är att vi ska kunna vara med i lite större sammanhang. Det känns som en V75 häst och det har han visat att han är. Vi har inga specifika lopp vi siktar på utan vi får ta det som det kommer helt enkelt. 

Du har en till häst till start ikväll och det är 9 Antonio Am i femte avdelningen på V86. Vad säger du om honom?

– Han verkar allt bara bra med. Han testade den långa distansen en gång i fjol men då var han inte som bäst. Jag tror han ska klara distansen bättre i kväll men sen får vi se hur långt det räcker. 

Om du skulle ta en seger ikväll på V86 när det avgörs på din hemmabana. Hur mycket skulle det betyda för dig?

– Det är klart det skulle vara lite extra. Vi ska göra vad vi kan och jag är nöjd med båda mina hästar inför kvällen. Det blir en fin kväll, avslutar Jan Åke.

ARTIKELN HANDLAR OM

V86

Trav

Hästar

Gotland