Superstjärna i miljonaffär

TRAV

För några år sedan var han less på travet.

Nu får Veijo Heiskanen stjärnhästen Boulder Classico i träning.

– Det är en fruktansvärd häst. Om två år ska jag vinna Elitloppet med honom, säger Veijo Heiskanen.

Ett av årets mest intressanta hästköp har ägt rum. En affär i mångmiljonklassen. Det är finske superhästen Boulder Classico som är köpt av en hästägare hos Veijo Heiskanen. Han gjorde senast en fantastisk insats i E3-finalen som två efter en blytung resa. Boulder Classico har tagit sju segrar på 13 starter och sprungit in 1,3 miljoner kronor.

Är lyrisk

Åbytränaren är lyrisk när han pratar om sitt nyförvärv.

– Jag är så glad så glad. Det här är bland det bästa som har hänt i min karriär. Boulder Classico är en sådan topphäst som man drömmer om att få träna. Jag ser en blivande världsstjärna i honom, säger Veijo Heiskanen.

Vem har köpt honom?

– Han heter Morgan Eliasson och är hästägare hos mig sedan tidigare. Han har bland annat ägt Legend Östan och Giant Rhytm (mamma till Giant Diablo). Morgan är i kasinobranschen och har spelautomater på olika båtar. Morgan är ensam ägare till Boulder Classico.

Vad kostade hästen?

– Det vet jag inte. Morgan och Pekka Korpi har skött affären helt och hållet. Men det var en väldigt dyr häst och det var kul att det gick att köpa honom. Det brukar vara väldigt svårt att köpa riktigt bra hästar, säger Veijo.

En häst för världseliten

Boulder Classico tränas av Pekka Korpi och kommer att stanna kvar i Finland över Kriteriet i höst.

– Han ska först starta på Jägersro under derbyhelgen och det blir Pekka som kör då. Sedan blir det finska Kriteriet och därefter kommer han till mig. Sedan siktar vi på Orsi Mangelli i Italien senare i höst.

– Nästa är det finska Derbyt huvudmålet och sedan ska jag vinna Elitloppet året därpå. Det är helt klart en häst för världseliten.

”Har fått tillbaka suget”

Veijo Heiskanens träningsrörelse har börjat växa igen. För några år sedan var han less på travet och tog en timeout. Nu är det full fart igen och för dagen finns det 30 hästar i träning.

– Nu känns det jättekul igen och jag har fått tillbaka suget. Jag är gladare än Nils Enqvist, säger han och skrattar.

Michael Carlsson/Minimedia