Steen Juul: ”Det skulle vara en riktig höjdare”

Karriären kantad av motgångar – nu jagar han den åtråvärda finalbiljetten

Steen Juul
Steen Juul

Han har brutit benen, punkterat lungorna, slungats ur sulkyn ett antal gånger – och dessutom överlevt en flygkrasch.

Trots alla motgångar som kantat karriären är Steen Juul, 68, ”still going strong”.

På söndag deltar han i Elitloppet – enligt egen utsago det finaste lopp man kan deltaga i.

– Jag har aldrig fått vara med i en Elitloppsfinal, det skulle vara en riktig höjdare, säger han.

68-årige Steen Juul är Danmarks vinstrikaste travtränare genom tiderna. I decennium har han lagt vantarna på många av de största travloppen hemma i Danmark.

Men Steen Juuls framgångsrika karriär har inte direkt varit spikrak, milt uttryck. Genom årens lopp har vinsterna kantats av flera motgångar – med flygkraschen på väg till Färjestadtravet för 25 år sedan som den mest allvarliga, där Steen Juul var en av tre överlevande, av totalt åtta personer som befann sig på flyget.

På söndag deltar Steen Juul i Elitloppet med stjärnhästen Takethem, duon är hela Danmarks stora hopp, i jakten på evig ära, berömmelse, och förstapriset på tre miljoner kronor.

I sin långa och framgångsrika karriär skulle en Elitloppsfinal betyda mycket för Juul, Juul värdesätter Elitloppet högt.

– Det är det största loppet vi har här i Norden, och det är inspirerande att få vara med, säger han.

”Har en sådan kärlek till hästen”

Steen Juul har haft häst med i Elitloppet vid flera tillfällen tidigare, och år 2012 slutade Juuls Classic Grand Cru trea i Elitloppsfinalen, med Björn Goop i sulkyn. Själv har Juul aldrig varit med i en Elitloppsfinal, när han själv suttit i sulkyn.

– Jag har aldrig tagit mig till en Elitloppsfinal, Goop körde Classic Grand Cru för sex år sedan när jag var sjuk, och det skulle vara en höjdare om jag lyckades ta mig till final med Takethem på söndag. Det skulle jag värdera högt, säger Steen Juul.

Men innan vi kastar oss över Elitloppet på söndag, så stannar vi kvar en stund vid Juuls bakslag, som kantat karriären. Han har genom årens lopp kallats travtränaren med nio liv. Trots flera brutna ben, punkterade lungor, opererad höft, flygkrasch, och olyckor, så har han aldrig funderat på att sluta med sitt yrke.

– När jag fallit ur sulkyn några gånger så är det klart att jag kanske känt att nu räcker det, men när jag fått lite distans till det hela, så har det aldrig varit aktuellt att göra någonting annat. Jag har hela tiden känt att jag vill, och ska fortsätta, berättar han.

En av de stora anledningarna till att Juul fortsatt, trots att det hårda jobbet genom alla år också slitit på hans kropp, är kärleken till djuren.

– Jag har en sådan kärlek till hästen, och jag gillar att träna hästarna och se utvecklingen hos dom under vägen, från dag ett. Hästarna hjälper mig också väldigt mycket, och psykiskt är det väldigt bra med hästar. Hästarna ställer aldrig frågor, och att bara komma ut i naturen med hästen gör livet lättare, och det betyder och har betytt mycket.

Steen Juul och Hans-Owe Sundberg
Steen Juul och Hans-Owe Sundberg

”Då är vi borta direkt”

Att Steen Juul, i dag 68 år gammal, fortsatt är ”still going strong”, har också mycket med nyfikenhet att göra.

– Jag har sett på mina kollegor som blivit äldre att de blivit sämre, och det har jag hela tiden tänkt inte får hända mig. Jag måste följa med i utvecklingen rent tekniskt, och uppmärksamma vad som utvecklas, händer och sker, och där tycker jag att jag har hängt med och jag tror också det är därför jag fortfarande klarar mig bra, säger han.

På söndag jagar han så en finalplats i Elitloppet med hela Danmarks hopp Takethem framför 30 000 travfans på Solvalla, duon missade en finalplats med en hårsmån i fjol, och Juul kniper så gärna, så gärna, den där eftertraktade finalplatsen i år istället.

– Jag har ärligt talat svårt att se Takethem ha någon vinstchans, men jag hoppas att vi kan ta oss till final.

Hur ska det gå till?

– Vi behöver tempo på loppet, och är lite utlämnade till vad konkurrenterna gör. Om Bold Eagle släpps till ledningen och får köra i sitt eget tempo så är vi borta direkt, men blir det körning i loppet så är han väldigt stark till slut och då finns hoppet.

Hur mår Takethem för dagen?

– Jag har ingenting negativt att komma med, han gick väldigt bra senast som tvåa i Copenhagen Cup och var inte trött i mål då, vi fick ett invändigt lopp och han gick sig aldrig trött och det var klart positivt.

Finns det något att göra på honom, rent balans eller utrustningsmässigt?

– Nej, han tävlar barfota runt om, med helstängt huvudlag och vanlig vagn, han gick med bike på Åby i Olympiatravet med det fungerade inte alls på honom, säger Steen Juul.

Steen Juul och Takethem
Steen Juul och Takethem
Prova Plus och få biljett till Elitloppslördag - Aftonbladet Kampanjer
Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN