Takters egna ord efter oväntade beslutet

I söndags kom nyheten att Johnny Takter, 59, slutar som kusk.

I dag berättade legendaren själv med egna ord om beslutet.

– Jag är ganska trött mentalt, sa han i Halmstadtravets segerintervju.

Från ingenstans kom nyheten i söndags: i ett öppet brev, via mentala coachen Stig Wiklund, meddelade kuskstjärnan Johnny Takter, 59, slutar att köra travlopp.

Mannen som tagit hem storlopp över hela världen och som segrat i över 3 700 lopp har inte det rätta suget kvar.

– Nu känner jag inte att jag inte längre har motivationen, skrev han.

”Kan aldrig vara säker”

Under tisdagen kommenterade han sitt beslut för första gången med egna ord. Det efter den sista segern (?) någonsin på Halmstadtravet bakom Ola Samuelssons Hashtag River, som han på Takter-manér sände till ledningen direkt och från den positionen blev segern säker på en soldränkt travoval.

– Man kan aldrig vara säker på att det här är sista segern här, men det känns så i dag, sa han i segerintervjun.

Han fortsatte:

– Jag är ganska trött, mentalt sett. Det tar mycket på en psykiskt, men vi får se. Det är fler än jag som gjort comebacker. Det känns ännu tuffare att lämna ifrån sig så här fina hästar, det kommer jag att sakna, säger en rörd Johnny.

Takter fick även frågan om sitt bästa minne på Halmstadtravet. Svaret kom snabbt.

– Två Sprintermästare, som är det största loppet här. Och jag har jobbat med många killar här, Kari Lähdekorpi och Petri Puro, som gett mig många segrar.

”Kört tufft i 40 år”

Efter att nyheten kom om hans avsked från travsporten så har det rådigt delade meningar från kompisar och travkollegorna.

– Men många förstår. Jag har varit igång länge, längre än många andra. Jorma Kontio är en dieslemotor, men det är inte jag. Jag har kört tufft i kanske 40 år. Jag är väldigt mycket tävlingsmänniska och en stor självkritiker. Det har tagit hårt på mig. Det kommer att vara tomt ett tag, men de som känner mig, min familj, mamma och pappa vet att jag har haft svårt med motivera mig.

Hyllas på Solvalla i kväll

Nu väntar tävlingar på Solvalla under tisdagskvällen för Johnny Takter och sedan avslutar han sin kuskkarriär genom att köra på Jägersro, under Gentlemannadagen, på torsdag.

– Vi kommer att hylla Takter under kvällen, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot.

Han fortsätter:

– Som sportchef är man opartisk, men det vore snyggt om han avslutade med att vinna med A Sweet Dance i sitt sista lopp han kör på Solvalla.

Trav365 har sökt Johnny Takter för en kommentar.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!