”Är det så illa ska jag sluta med trav”

TRAV

Fick åtta veckors avstängning och 4 000 kronor i böter efter drivning

1 av 2

Han vann ett V64-lopp och firade med en ordentlig segergest.

Men glädjen byttes ut mot skräck.

I ett senare lopp blev Elias Strandberg fälld av domarna.

Straffet: Åtta veckors avstängning och 4 000 kronor i böter.

– Det är fullständigt galet. Tycker domarna verkligen att det var så illa, då ska jag sluta med trav, säger talangen till Trav365.

Elias Strandberg har haft en jobbig period bakom sig.

Svåra sjukdomar har satt stopp för hans travsatsning – men nu äntligen börjar det ljusna och under tisdagen vann han V64-lopp tillsammans med Amour Memory på Eskilstunas travbana.

Men glädjen förvandlades fort till skräck.

I lopp tio körde Strandberg Broadway Queen, som slutade oplacerad.

Strandberg fick omedelbart efter loppet ringa domaren, som gav Strandberg ett rejält straff. Åtta veckors avstängning och 4 000 kronor i böter – ett av de tuffaste straff som delats ut på en svensk travbana på flera år.

Strandberg är mycket nedstämd när Trav365 når honom.

– Jag håller med om att det är en drivning, och jag ska kanske ha två veckors avstängning och lite böter men det straffet jag fick – det är fullständigt galet. Veterinären blev tillkallad, och kom och tittade på hästen och han ansåg att hästen hade märken av drivningen men att hon inte var svullen. Jag och tränaren kollade hästen i går kväll, och även nu på morgonen, och det syns absolut ingenting. Dessutom träder avstängningen i kraft med omedelbar verkan, vilket gör att jag inte får köra loppen jag är inbokad för att köra. Det är stentufft alltså.

”Känner mig så uthängd”

– Jag har mått så fruktansvärt dåligt över det här, och jag känner mig så uthängd. Det blir ännu värre då jag tycker straffet är alldeles för tufft. Man kan tro att jag har misshandlat hästen, men det skulle jag aldrig få för mig att göra. Jag står inte för att man ska driva hästarna överdrivet mycket, och tycker domarna verkligen att det var så illa – då ska jag nog sluta med travsporten. Tittar man på straffet är det en misshandel, och det känns så fruktansvärt tungt just nu för det är verkligen inte det. Dessutom slutade jag driva så fort jag märkte att hästen var trött, och jag rekommenderar verkligen alla att gå in och kolla på loppet på ATG.se så får man skaffa sig en egen uppfattning.

– Jag har haft ett tufft år bakom mig, men fick nu äntligen lite glädje med Amour Memory och sen dyker det här upp… Nej usch, det är så värdelöst, säger Elias Strandberg.

”Vi var eniga”

Trav365 når Sundbyholmtravets måldomare, Stefan Larsson, över telefon dagen efter loppet

Vi har pratat med Elias och han tycker att det är ett hårt straff.

– Man får inte sitta och jaga och slå på hästen innan 400 kvar, det är en regel. Eftersom det var felaktigt bruk av körspö och den påbörjades för tidigt valde vi att gå upp en nivå både på avstängning och böter. Vi var eniga i vår nämnd.

– Veterinären hade kollat upp hästen efter loppet och det var märken på hästen som veterinären menade var relaterade till drivningen.

Kommer det här gå vidare?

– Hur veterinären går vidare vet jag inte. Om de går vidare till Jordbruksverket eller inte har jag inte någon aning om.