Carlsson: Jag inleder med spik på V75:an

TRAV

Som många andra har jag varit inne på att spika Propulsion hela veckan. Men efter snack med Peter Untersteiner i går kväll hajade jag till ordentligt.

– Pass upp för Je t’Aime Express. Nu kör vi barfota runt om och jag har bra feeling, varnar han.

V75 på Färjestad i eftermiddag med många jättefina hästar som kommer ut. Flera av dem gör årsdebut. I avslutningen har vi en riktig godbit att se fram emot i det högklassiga femåringsloppet. Där har Propulsion fått stora rubriker under veckan efter ett kanonjobb som han gick inne på Solvalla nyligen. Jag såg jobbet och blev imponerad. Pratade även med Daniel Redén efteråt som spred sådana superlativer att man nästan trodde att han pratade om Delicious U.S.

– Propulsion joggade 1.12,5 i 1 600 meter med en avslutning på 1.09,5. Han kändes otroligt fin och det

bästa jag har känt honom någon gång, sa Redén när jag intervjuade honom.

Propulsion är obesegrad i tre starter i Sverige och blir storfavorit i V75-7. Läget är bra men enligt Redén har han inte kunnat öppna något nämnvärt hittills. Man ska också tänka på att de hästar han har mött och slagit här hemma inte alls är av samma kaliber som han möter nu. När han dessutom är storfavorit, och Peter Untersteiner låter extremt nöjd med Je t’Aime Express, åker garderingspennan fram.

Je t’Aime Express satt fast i senaste starten och har mött guldhästar hela vintern. Nu blir det dessutom barfota runt om, vilket hästen bara har sprungit en gång tidigare och det var som treåring då han vann.

– Pass upp, mycket tyder på att han kommer att gå ett riktigt bra lopp. Han verkar så stark och fin i jobben. Vi har siktat mot det här loppet en månad och jag har preparerat lite extra. Han har gått mot guldhästarna i vinter och hängt med dem bra. Nu plockar vi av honom alla skor och det blir intressant, säger Peter Untersteiner.

Inleder med spik

Vi inleder omgången med en spik. När jag gjorde den här spalten inför V75 på Mantorp för en månad sedan låg Veijo Heiskanen lågt och hävdade att Roses Glory hade stått över jobb. Trots det bara blåste hon runt konkurrenterna och vann lätt. Senast pressade hon tufft utvändigt om ledande Orakel Face men gick över i passgång in på upploppet och galopperade.

Veijo tog på sig det och menade att

hästen gick för lätt balanserad, och att hon fick mjölksyra av det tuffa loppet.

– Hon känns ännu bättre efter de senaste loppen och har varit fin

i veckans jobb. Loppet senast är

bara att glömma. Bakspår på Färjestad kan vara lurigt men jag har i alla fall hästen med bäst form i loppet, säger Veijo Heiskanen.

I V75-2 är står de tre mest betrodda hästarna längst bak. Favoriten Bellino B. har övertygat i två raka efter ett uppehåll och har spår tolv. Från 20 meters tillägg gör jättefina och kapable M.T.Kingofthehill

årsdebut. På tillägg står även formtoppade Fighting Bax. Men det kan bli trafikproblem för den här trion och det är inte alldeles enkelt att bara runda dem ute i spåren nu på

snabba ”självspringande” banor. Jag garderar därför upp loppet och varnar lite för Kimbee Dream som kan vara en luring från ett bra läge.

I kallblodsloppet, V75-3, tror jag knappt mina ögon när jag ser att

Essis Lille Alfred är spelad på blott fyra procent i skrivande stund. Jättefin vid segern senast och kliver han bara iväg från fjärdespåret kan han vinna.

Från tillägg vill jag annars vurma för den norska duon Finnskog

Fokus och Tojo Prinsen som senast var nere i Paris och tävlade.

”Är nog min hetaste...”

Veijo Heiskanen talade sig mycket varm för Lovely Sky i V75-5 som gick ett fantastiskt lopp senast

efter jättestrul i starten. Visst kan även Evening Prayer vinna, som var finfin i årsdebuten med skor (kanske barfota runt om nu). Passa även Canmore B.F. som har lopp i kroppen och står bra till.

Persos Smokie är ett intressant nyförvärv hos Robert Bergh. Hästen kommer väl förberedd och har varit inne på Åby och jobbat 1.16 full väg ihop med Scacco Matto.

– Persos Smokie känns bra och vi har siktat mot det här och han är fint i ordning. Kan absolut vara med i striden, men han är lite tuff och jag vill varna för starten då femtespår i volt inte är optimalt. Men sköter han sig är det nog min hetaste möjlighet på V75, säger Bergh.

MICHAEL CARLSSON