Veijo: ”Kämpigt med bakspår...”

Publicerad 2016-10-13

Veijo Heiskanen

Superjackpot på V75 och superbra tävlingar.

Pulsen på trav-Sverige är hög inför SM-lördagen på Åby.

En av huvudrollsinnehavarna är Veijo Heiskanen, vars superston Some Summit och Roses Glory ska ut på banan.

– Jag tror att båda kan vara med där framme, säger hemmatränaren, som tänker plocka fram ett ess ur rockärmen.

Som vanligt under SM-dagen väntar en sportsligt högklassig V75-omgång. Även spelmässigt har dagen förutsättningar att ta plats i historieböckerna. Sjurättspotten är fullproppad med jackpotmiljoner och en eventuell ensam vinnare med sju rätt kan hämta ut V75-historiens största vinst - 69 miljoner kronor.

– Jag vet inte riktigt vad jag skulle göra om jag fick så mycket pengar men det hade nog blivit en del hästköp misstänker jag, säger Veijo Heiskanen och skrattar.

Den rutinerade finländaren går mot ännu ett framgångsrikt år. Så här långt under 2016 har stallets hästar sprungit in 7,3 miljoner kronor. De siffrorna kan få en ytterligare boost när Heiskanen på lördag selar ut flera segerfarliga djur.

Alltid bra efter uppehåll

I Sto-SM är stallets största affischnamn Some Summit (V75-5) favorit att ta hem segerchecken på en halv miljon kronor. Hästen gjorde senast en heroisk insats som tvåa i Sto-EM bakom franska pansarvagnen Anna Mix.

– Hon var jättebra och jag var väldigt nöjd med henne. Det var bara det att det var en annan häst som var några centimeter bättre och det var inte mycket att göra åt, säger Heiskanen.

Efter Sto-EM har Some Summit haft ett två månader långt tävlingsuppehåll. Det är emellertid inget som talar emot den klassiga damen inför lördagens start. Hästen behöver återhämtningsperioder och sedan hon kom i Veijo Heiskanens träning har hon vunnit fyra av fyra starter som föregåtts av minst en månads tävlingsuppehåll.

– Hon kämpar hårt och loppen tar på henne. Det var inte värre än vanligt efter senast men sedan fanns det inte några lämpliga lopp så vi valde att sikta på det här. Hon är fin för dagen och förberedelserna har varit precis som inför tidigare starter efter vila.

Hur ser du på lördagens lopp?

– Det klart att det är kämpigt med bakspår, det gör det svårare, men om det inte strular för mycket tror jag att hon är med långt framme.

Kan vi förvänta oss ett offensivt upplägg?

– Om det går sakta kan jag inte sitta där bak hur länge som helst men det bästa scenariot skulle vara om hon får bra ryggar till 300 kvar, men det är inget man kan beställa.

Ny växel med nytt huvudlag

För att bättra på Some Summits chanser ytterligare kommer Veijo Heiskanen den här gången att spela ut ett tidigare osynat kort.

– Hon ska gå med norskt huvudlag. Det provade jag hemma i träningen förra året och det gav bra effekt. Hon brukar visserligen göra allt hon kan i loppen men jag tycker att norskt huvudlag brukar fungera bäst på bra hästar och jag tror att det kan hjälpa till i slutstriden.

Sex segrar på åtta starter är Some Summits facit i Veijo Heiskanens regi. Förra året vann hon Stochampionatet och satte världsrekordet 1.12,0 över medeldistans med voltstart. Nu kan hon ge sin tränare ännu en fjäder i hatten.

– Jag har aldrig vunnit Sto-SM så det skulle vara väldigt trevlig att få göra det. Det är många som tänker likadant men vi ska kämpa och göra allt vi kan.

”Jämngod med Some Summit”

Veijo Heiskanen har ytterligare ett femårigt sto av absolut toppklass i stallet. Visserligen fick hästen nöja sig med en fjärdeplats senast men prestationen lämnade inget övrigt att önska och dessförinnan har den flyfotade damen imponerat stort.

– Roses Glory (V75-6) är en jättemysig häst att köra och jag håller henne som jämngod med Some Summit. Senast höll hon strålande med tanke på omständigheterna. Vi hade dåligt startspår och när vi hamnade illa till i första sväng tänkte jag att jag kör och gasade ordentligt för att komma till ledningen. Sedan brukar hon slappna av men nu gjorde hon inte det utan blev alldeles för pigg och det var kört för oss när hon hade rusat så fort första varvet.

Den här gången lottades Roses Glory till spår fem bakom startbilen och med all rätt tillhör hon de mer betrodda i loppet.

– Formen är så bra som den kan vara och den här gången ska jag försöka komma ner i ryggar och köra till slut. Det är tufft i silverdivisionen mot hingstar och valacker men får vi en vettig resa är hon en av dem som ska räknas.

”Sugen på ledningen”

Ytterligare tre hästar från stall Heiskanen går ut inom V75-spelet. Först ut är Bacan Degato (V75-1) som vunnit två av tre starter i Heiskanens regi, både från ledningen och från kön.

– Bacan Degato är en fin häst som är bra för sin klass. Visserligen har han tagit segrarna i lite enklare lopp men han har skött sig bra. Allt känns bra i träningen och jag räknar med en bra insats igen. Jag har bara kört honom i voltstart en gång och då hade vi bakspår, men jag tror att han kan öppna skapligt och är nöjd med springspåret.

Vad kan du berätta om Sundsvik Mayday (V75-2)?

– Det är en jämn och säker häst. Bakspår är ett bekymmer men vi får hoppas på tempo. Då är hon en platsfidus.

Eder Bob (V75-3)?

– Han har gjort två lopp efter kortare vila och förra gången kändes han piggare, så med två lopp i kroppen hopps jag att formen fortsätter åt rätt håll. Min feeling är att han är gynnad av den långa distansen och jag är sugen på ledningen. Kommer vi dit kör jag där.

Ola Johansson, Kanal 75