”Han har aldrig varit på Elitloppet tidigare”

Foto: Mats Kjellén, Top Yllit och Jens Laursen laddar upp med V86 inför V75-finalerna under Elitloppshelgen
TRAV

Från att aldrig ha besökt Elitloppshelgen på Solvalla – till att ha starthäst i V75-finalerna under lördagen.

Det har blivit verklighet för amatörtränaren Mats Kjellén och hans Top Yllit.

– Det var ett av de mål som jag hade i år, att Mats skulle få komma till Elitloppshelgen, säger Top Yllits kusk Jens Laursen till Trav365.

Femårige Top Yllit är travhästen som vunnit sju lopp på 13 starter.

Det är också hästen som sätt till att Axevallaamatören Mats Kjellén nu får besöka Solvalla och Elitloppshelgen – för första gången.

Detta sedan Top Yllit tillsammans med sin kusk Jens Laursen vann V75 på Axevalla den 9 april – vilket gjorde honom klar för V75-finalerna under Elitloppshelgen.

Men innan ”det stora slaget” för kretsen kring hästen är det V86 under onsdagen som gäller.

Blir det en ny seger, och därmed fjärde raka?

”Kände något extra direkt”

– Han har vunnit sju av 13 starter hittills i karriären och det går inte att göra så mycket bättre än vad han har gjort, säger Jens Laursen till Trav365 och fortsätter:

– Han har inte ofta varit favorit heller, han har ofta stått i runt tre-fyra gånger pengarna och det är en fantastiskt fin häst. Jag har alltid sagt att det är en fantastisk fin häst, och han har det som behövs.

När kände du att Top Yllit var något extra?

– Första gången jag körde honom, jag skulle köra honom i ett provlopp på Axevalla och jag kände direkt att det här var något alldeles extra. Det är Mats som tränar hästen, jag har gjort lite småändringar och justeringar under vägen, det är det som är mitt jobb, och jag tycker det fungerar utmärkt.

”Det är ett stort steg”

Vad är förhoppningarna med en sådan här häst, framöver?

– Ett av de mål som vi hade i år var att starta på V75, och sedan har ett av mina mål varit att se till att Mats får åka på Elitloppet. Mats har aldrig varit på Elitloppet och det ska bli kul att han får uppleva det.

Vad säger Mats?

– Han tycker det är stort, från att aldrig ha varit där till att ha starthäst i V75-finalerna under den helgen, det är ett stort steg.

”Kändes dunderfin”

Innan Top Yllit lördagen den 28 maj går ut i V75-finalerna på Solvalla så startar han i V86-3 på Åby, från spår åtta.

– Han fick ett tråkigt utgångsläge, nästan som vanligt, och vi får se vad de andra hittar på i loppet. Han är stark hästen, vilket han visade senast, och jag får helt enkelt se vad som händer. Vi har trots allt ett lopp på Solvalla att se fram emot, men bakom den här hästen känner jag mig aldrig slagen, säger Jens Laursen och fortsätter:

– Har man en fin häst är det mycket enklare att köra travlopp, de tål att man gör lite misstag under vägen, med en bra häst så brukar det lösa sig i varje fall.

Några ändringar på honom?

– Ja, han kommer nog få tävla med sin träningsbalans nu, vi vill spara hovarna för att eventuellt kunna tävla honom barfota på Solvalla. Jag körde ett jobb med honom inne på Axevalla i förra veckan med träningsbalansen och han kändes dunderfin då, säger Jens Laursen.

ARTIKELN HANDLAR OM

V75

Trav