Helt bortglömd – men tränaren tror på vinst

Foto: Anders Öberg och Meadow Zoot.
TRAV

För några år sedan radade Meadow Zoots upp segrar på V75.

Nu är den amatörtränade publikfavoriten tillbaka i hetluften.

— Jag blir inte förvånad om han vinner, säger Anders Öberg inför V75-finalerna på hemmabanan Gävle.

År 2000 beslutade sig amatören Anders Öberg för att låna en fölmärr till uppfödning. Han beslutade sig för att betäcka fölstoet Crown Jewel med den amerikanske hingsten Meadowbranch Lucky. Resultatet blev en brun hingst som uppfödare Öberg hade förhoppningar på redan innan födseln.

– Under de första dagarna var hästen svag. Det tillsammans med att han hade väldigt långa ben gjorde att han hade svårt för att dia. Vi blev lite oroliga, men hästen piggna på sig och efter det var det inga problem.

– Jag fick upp hoppet ordentligt när jag började köra honom i lite tuffare farter. Då kände jag vilken fin häst det handlade om.

Akupunktur lösningen

Men Meadow Zoot har inte haft en lätt karriär. Efter den fjärde starten som treåring blev han mystiskt skadad.

– Hästen blev brutalt påkörd i lopp och vi valde att åka till veterinären för att se om han hade skadats. De hittade ingenting, så jag startade en gång hemma i Gävle. Där var hästen riktigt dålig.

Anders Öberg blev bekymrad och valde att åka land och rike runt för att leta efter någon som kunde hitta skadan. Lösningen kom i Bea Magnusson, hästmassör.

– Hon hittade en reaktion i bogen som hon behandlade med massage och akupunktur. När Bea väl behandlat Meadow märkte man en betydande skillnad.

Barfota var receptet

I sin comeback efter behandlingen gjorde han ett godkänt lopp på Gävletravet som fyra. I starten efter började frammarschen. Anders Öberg valde att peta sig själv från sulkyn, och istället fick Björn Goop chansen. Meadow Zoot visade sig vara ett råämne och segrade i överlägsen stil.

En framgång som ägare och tränare Öberg väntat länge på.

– Inför starten på Gävle var han så dålig i värmningen att jag funderade på att stryka honom. Jag funderade en stund och beslutade sedan att ta av honom skorna, och då blev det en helt annan häst. Meadow fungerade betydligt bättre i travet och jag kände att han tog i till tusen.

– Han gick med samma utrustning på Solvalla och där fick han visa vilken kapacitet han hade. Efter den starten förstod jag att det var något stort på gång.

Framgångarna ett kvitto

Efter en tids vinterträning kom Meadow Zoot åter tillbaka som en segrare, och det var bara början på en fantastisk säsong och under 2007 segrade hästen i fem V75-lopp, varav ett på Anders hemmabana Gävle.

– Att vinna fem raka V75-segrar med en egenuppfödd häst, är väl ett kvitto på att man gör någonting rätt. Jag är mycket stolt över hästen, både för det han har gjort och det han gör nu på travbanan.

Provar lyckan i final

De senaste säsongerna har Meadow Zoot bara startat sporadiskt och i fjol blev han helt utan seger. Men nu är han tillbaka på V75 och har lyckats kvala in till lördagens V75-final i silverdivisionen på hemmabanan.

Hästen startar från spår sex, och Claes Sjöström får förtroendet att köra för första gången.

– Hästen är helt okomplicerad och att Claes kör för första gången ser jag inte som några som helst problem.

Hur är hästens fräschör i dag?

– När han tog alla segrar på V75 var han fortfarande inte helt bra i bogen. Nu däremot behöver vi inte behandla honom någonting, vilket gör att han kan starta mer kontinuerligt. Tidigare har han inte kunnat gå med skor för att göra sig själv rättvisa, men nu har det inte någon större betydelse.

I Meadow Zoots senaste start slutade han trea, vad tyckte du om prestationen?

– Prestationen var otroligt bra. Hästen fick nämligen punktering i första sväng, och när han kom tillbaka till stallet var hjulet ordentligt demolerat. Trots det var han bara en halv längd bakom favoriten Conrads Garland i mål.

Finns det chans att du får äntra vinnarcirkeln på hemmabanan för andra gången på v75 i helgen?

– Hade han haft ett bättre spår så hade jag trott på bra segerchans, men nu har han trots allt spår sex, vilket gör det hela mer svårbedömt. Meadow är tippad som sista häst överallt, men det tycker jag är fel. Jag blir inte förvånad om han vinner, då formen är riktigt på gång.

Dennis Engelbo/Kanal 75