Tränaren: Ser ganska bra ut

TRAV

– Jag reser för att tjäna så bra pengar som möjligt men hoppas givetvis på att få med mig en seger. Det ser ganska bra ut.

Finske travtränaren Tuomas Korvenoja gör en av sina många resor till Sverige. Den här gången har han Solvalla och V64 i sikte med tre av sina hästar.

Tuomas Korvenoja är tränare på Vermobanan i Helsingfors med unghästar som specialitet. Finländaren slår ofta sina lovar runt omkring i Sverige.

Monkey Ride, Ride the Night och Inspiration Ride är exempel på hästar han lyckats bra med under åren.

Lisa's Big Boy (V64-6) har snart tjänat en miljon kronor och är en av hästarna i stallet han hoppas mest på inför framtiden. Fyraåringen duellerade med Sebastian K. om ledningen i ett försök till Sprintermästaren i Halmstad i somras. Inledningen på loppet blev knäckande (1.08,0 första 500).

– Spår ett är perfekt för Lisa's Big Boy. Han är ganska snabb ut och jag håller ledningen om jag vill. Jag får se om jag släpper eller kör där framme, det beror på hur han känns. Vi kommer att få en bra löpning men hur långt det räcker är alltid svårt att säga. Det är några riktigt bra svenska hästar med i loppet men Lisa's Big Boy har formen på väg upp.

Aaron bästa chansen

Den blågula laguppställningen avskräcker i V64-avslutningen. Tuomas Korvenoja håller därför treårige Aaron De Veluwe som en bättre chans i Sören Nordins lopp (V64-2).

I slutet av november blev det en tredjeplats i E3-revanschen på Färjestadstravet.

– Han gick i mål med krafter kvar i det loppet efter lite positionsproblem. Skulle han vara lika bra igen, vilket jag tror, så borde han vara med i striden. Tyvärr hade han inte rätta formen när det var dags för det största loppet kriteriet här i Finland i år. Det blev seger i konsolation (tröstloppet för kriteriet) i alla fall där han var överlägsen på en för dagen väldigt tung bana.

Långklivande

Vinter och hård bana är en fördel för Tuomas Korvenoja treåring.

– Jag hoppas kunna köra utan brodd fram men med små brodd i bakskorna. Hårt underlag passar honom absolut bättre än lösa banor. Det är en stor häst som tar långa kliv och han behöver ordentligt med fäste. Han är ganska startsnabb men går även bakifrån. Även om han är stark vill jag helst undvika dödens med honom den här gången.

Clouds Casino (V64-5) kom aldrig till start i fjol som fyraåring då han opererades för lösa benbitar.

– Han fick en "baksmälla" efter treåringssäsongen men börjar trivas ordentligt med tillvaron nu igen. Han behöver fler lopp och mer rutin - men kanske är han en outsider ändå? En stark häst.

Du har tidigare haft planer på att starta filial i Sverige. Är det fortfarande aktuellt?

– Jag har sex svenskfödda hästar i min träning och funderar på att göra allvar av planerna framöver. Det skulle vara intressant att skaffa en licens som gjorde att jag kunde vara verksam i både Sverige och Finland.

Mikael Wikner/Kanal75