Nära att dö - nu är topphästen tillbaka

Foto: Yucay Boko och Leif Witasp.
TRAV

Skadedrabbade Yucay Boko är tillbaka mot alla odds.

Det obesegrade jättelöftet gör comeback i V64-avslutningen på Solvalla.

– Det är en undantagshäst och helt otroligt att han har kommit tillbaka, säger tränaren Leif Witasp.

Han var nära att förblöda men lurade döden.

Yucay Boko är en porslinshäst med ett hjärta av guld. Sagan kring den femårige valacken kunde ha varit slut vid det här laget. Han var tidigt en snackhäst och inledde tävlingskarriären med två raka segrar som treåring. Rättvikstränaren Leif Witasp trodde att han hade en ny stjärna på gång i stallet. Men ödet ville annorlunda. Den ytterst lovande unghästen blev skadad och fick både tre- och fyraårssäsongen spolierad.

– Han har varit drabbad av allting och fått jävligt konstiga fel hela tiden. Det började med dubbla gaffelbandsskador, berättar Leif Witasp.

"Alla trodde att han skulle dö"

Han gav inte upp hoppet för Yucay Boko som sakta men säkert rehabiliterades och tränades upp igen. Drygt två år efter tävlingsdebuten var det dags för comeback. Den välstammade talangen vann direkt på Romme men sedan började återigen problemen.

– Han fick en jäkligt konstig ligamentskada och tvingades till ett nytt uppehåll. Vi passade även på att kastrera honom i somras men då höll hästen på att förblöda. Vi körde ner han till Strömsholms djursjukhus och alla där trodde att han skulle dö. Han hade knappt någon puls kvar när vi kom fram, säger Witasp.

– Hästen fick dropp och det var en hemsk tid. Vi trodde inte att han skulle klara sig och det var mycket nära att han strök med. Men på något mirakulöst sätt repade han sig och vi kunde ta hem honom igen.

"Känns fantastiskt fin"

Yucay Boko blev allt bättre och efter en längre vila kunde han börja tränas så smått. Han har fått god tid på sig under hösten och kvalade sensationellt nog den 10 december. Nu är det dags för ännu en comeback och det sker i V64 på Solvalla (som dessutom kryddas av en jackpot). Yucay Boko har ett perfekt läge med spår tre och blir favorit.

– Det är helt otroligt egentligen att han har kommit tillbaka efter allt som har hänt. Faktum är att han känns fantastiskt fin och jag hoppas och tror att han är i ordning. Hästen har fått många och långa jobb men kvaltiden är det snabbaste vi har kört, säger Leif Witasp.

– Han har också en härlig inställning och det är en undantagshäst som kan allt när det blir tävling. Jag fattar inte var han har lärt sig allt ifrån eftersom han bara har gjort några starter.

– Han kan öppna rätt så bra och jag valde att åka till Solvalla direkt. Det finns inga passande lopp åt honom här uppe och han kan lika gärna starta på "Valla" som att gå ut med 20 meters tillägg på Romme. Det här blir spännande även för mig och jag tror på en bra vinstchans direkt. Han kommer att gå med skor bak och barfota fram, säger Witasp.

Du har ytterligare två hästar till start inom V64. Vad säger du om deras chanser?

– Enzo Wibb (V64-4) har ett lopp i kroppen efter att ha varit borta ett år för skador. Han hade lite sparat då och jag kommer att ge honom ett snällt lopp igen. Han möter äldre hästar och jag kör lite på chans. Det finns bra kapacitet i honom och med lite flyt kan han blanda sig i platsstriden.

– Rocky Race (V64-5) tappade den fina formen han hade och åkte på något skit i samband med Gävle-starten. Nu har han jobbat på rejält de senaste veckorna och han kändes riktigt fin i sista jobbet. Han står bra till propositionsmässigt och är härdad i V75. Men läget försämrar chanserna och även han får ses som en platsaspirant med lite tur på vägen. Yucay Boko är min klart bästa chans, säger Leif Witasp.

Michael Carlsson/Kanal 75