”Kändes kanonfin”

Publicerad:

Sommartravets final lockar flera segermaskiner.

Stefan Persson tror på bra chans med Zonguldak.

– Hästen står perfekt inne, jätte­bra kusk, bra spår och han kändes kanonfin i torsdagsjobbet.

Stefan Persson, 40, har trappat ner på körningen för att spendera mer tid med sina barn.

– Jag har aldrig vunnit så få lopp som i år, säger han skämtsamt. Det känns inte lika viktigt att köra längre.

Normalt är det Kenneth Haugstad som sitter i sulkyn bakom Zonguldak men vid senaste segern var det Johan Svensson som körde. Johan som har kört hästen två gånger och vunnit båda.

Örjan för första gången

I dag är Kenneth i USA för att köra lopp och kolla på Hambletonian och då får Örjan Kihlström sköta spakarna.

– Det är världens bästa kusk så det är klart att det är positivt, säger Stefan Persson som inte kommer att vara på plats i Rättvik då han ska köra lopp i Halmstad på kvällen, bland annat årsdebuterar Santiago Wibb.

Förstapriset i Sommar­travets final är 400 000 kronor och det skulle vara den största segerchecken för Persson även om Santiago Wibbs tredjeplats i Kriteriet var värd 500 000.

Och han tror på goda möjligheter att vinna det fina loppet.

– Jag trodde länge att det var 2 600 meter men såg sedan att det är medeldistans. För vår del har det nog ingen större betydelse men de som står på ­tillägg får ju svårare att hinna ifatt.

”Inget att klaga på”

Zonguldak har galopperat bort mycket pengar, elva av 23 starter har slutat med ett g. Persson tycker dock inte att hästen är så osäker.

– Det är klart att man inte kan säga att han är travsäker med den statistiken men det finns förklaringar. I början var han osäker och ett tag var det som om han tappade självförtroendet och släppte grejerna. Han har kommit utanför doseringen någon gång och snubblat någon gång. Jag tror han går felfritt och vill gärna se honom i ledningen, men tror kanske inte att han når dit av egen kraft.

– Det är ett jättefint lopp men jag har inget att klaga på. Jag tror och hoppas att han är med i striden.

Linus Hedrén

Publicerad: