Tredje gången gillt i SM: ”Får gärna vara kvar....”

Linda Sedström tog sin tredje titel i Dam-SM: ”Jättekul”

Linda Sedström tog sin tredje titel i Dam-SM med Eric Martinssons Stepping Moneyboy.
Linda Sedström tog sin tredje titel i Dam-SM med Eric Martinssons Stepping Moneyboy.

32-åriga Linda Sedström vann Dam-SM för tredje gången (!) på fyra år.

Nu berättar hon om segern i det kritiserade storloppet.

– Jag tycker travet är på lika villkor, ingen skillnad om du är man eller kvinna. Lägger ingen stor vikt vid det där, säger hon till Trav365.

Under lördagen avgjordes SM med V75 från Åbytravet.

Sju svenska mästare skulle koras under eftermiddagen och kvällen.

En av de som vet hur det är att vinna just den här dagen är Linda Sedström.

Örebroamatören anlände till Åby för att försvara fjolårets titel i Dam-SM med Axevallaproffset Eric Martinssons Stepping Moneyboy – ett lopp hon för övrigt vann även 2018.

Tredje SM-tecknet: ”Kunde aldrig tro”

Dam-SM kördes som lopp 4 (V4–4), strax innan det stora streckspelet V75 skulle dra igång.

Trots ett spår långt ut på startbilsvingen (spår sex) kunde Linda köra sig till ledning – något som förvånade kusken.

– Det hade jag faktiskt aldrig kunnat tro, han har inte riktigt visat det tidigare. Men han bara drog i väg och då Henriette Larsen galopperade med en invändig häst kunde vi ta ledningen. Då var mycket vunnet tänkte jag, säger Sedström och berättar om upploppskänslan:

– Tempot dämpades och det kändes väldigt bra, men man är alltid lite orolig när det är open stretch (extraspår). Det går att åka dit på speed men loppet utvecklade sig bra och vi kunde vinna ganska enkelt till slut.

Du har vunnit Dam-SM tre gånger de senaste fyra åren. Kan du förklara det?

– Jag vet inte varför men det har stämt bra och det gjorde det i lördags också. Det ska klaffa i de här loppen. Sedan har jag kört hästar som varit bra i ordning.

Kritiserade loppet: ”Lika villkor”

Dam-SM avgjordes första gången år 1982 på Sundbyholmstravet.

Det anrika loppet har de senaste åren fått utstå en hel del kritik då vissa menar att upplägget och konceptet är förlegat.

Linda Sedström anser att jämlikheten mellan män och kvinnor rent generellt är mycket viktigt, men just själva loppet får gärna leva vidare.

– Jag tycker det är kul att Dam-SM finns kvar och det tror jag många av de andra tjejerna också tycker. Jag tycker travet är på lika villkor, ingen skillnad om du är man eller kvinna. Lägger ingen stor vikt vid det där.

– Damklubbarna har i många år ordnat dessa lopp och det är inarbetat. Det är en gammal vana och ofta är det väldigt bra anmält. Vidare är jag inte särskilt insatt i de här frågorna egentligen, men jag tror det är ett uppskattat lopp av de flesta. Några damlopp per år anser jag är okej. Det får gärna vara kvar för min skull.

Hur var det att köra lopp på Åby under lördagen och vad tycker du om hela den här stora SM-dagen?

– Det är en himla skillnad mot när jag vann med Final Dream (2018). Då var det V64 på Eskilstuna och fantastiskt kul, men Åby är väldigt duktiga med stora tävlingsdagar, den helt klart finaste arenan där det bli ren annan känsla. Nu när det var publik var det ännu roligare. Dessutom bra pengar att köra om, en gång om året och då ska det klaffa den dagen och det har det gjort för mig.

Magnus Jernemyr och Linda Sedström med hästen Final Dream som kusken vann Dam-SM med 2018.
Magnus Jernemyr och Linda Sedström med hästen Final Dream som kusken vann Dam-SM med 2018.

Livet med forne handbollsstjärnan

Linda Sedström är sambo med forne handbollsgiganten och numera amatörtränaren Magnus Jernemyr.

Årets segerprocent har höjts och inom kort passerar stallet fjolårets inkörda pengar.

– Det har gått bra förutom några sämre månader i somras. De hästar som varit friska och fräscha har gjort det bra, avslutar den trefaldiga SM-vinnaren.

2018 vann Linda Sedström Dam-SM med Final Dream och 2020 bärgades segern med Ulf Stenströmers Rally Gunnar, samma lopp där hästen Untilwemeetagain tragiskt föll ihop och dog.

Så här såg det ut förra året (2020) då Linda Sedström vann Dam-SM med Rally Gunnar, tränad av Bajen-supportern Ulf Stenströmer.
Så här såg det ut förra året (2020) då Linda Sedström vann Dam-SM med Rally Gunnar, tränad av Bajen-supportern Ulf Stenströmer.
Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!