”Vissa bjuder på öl – andra ber om autograf”

Örjan Kihlström om autografjägare, favoritskapet på V75 och hur ofta han själv lovar vinst: ”Nja, det har jag nog faktiskt aldrig gjort...”

Örjan Kihlström.
Örjan Kihlström.

Örjan Kihlström är helgens kusk på förhand – med hela fem streckfavoriter inom V75-spelet.

Men vad har han för relation till spelarna och hur tacklar han uppmärksamheten?

– De betalar min ju lön. Vissa bjuder mig på öl, andra ber om en autograf, säger Örjan till Trav365.

Örjan Kihlström är lördagens nyckelkusk inom V75-spelet och sitter upp bakom hela fem streckfavoriter. Många spelare kommer att gå ”all in” på honom och givetvis tog sig Trav365 ett snack med kusken med de magiska körhänderna. Hur tacklar han tunga favoritskap? När vi kommer i kontakt med Örjan avnjuter han en ledig dag i hemmet. Det är lugnet före stormen.

– Jag håller på att pyssla här hemma, inga större grejer. Inget trav i dag och då är det lugnt. En sådan här helg pluggar man nog på lite extra. Hästar man kört mycket tidigare behöver man inte kolla upp i lopparkivet, men visst tittar man till konkurrenterna. Det är förstås viktigt att vara påläst, berättar Örjan.

Kihlström brukar sällan ta till stora ord om sina uppsittningar, åtminstone inte när det handlar om segerchanserna. Hur ofta händer det egentligen att han i en förhandsintervju går ut och säger att det är en ”bra segerchans” och hur ska man i så fall tolka när han tar till sådana stora ord?

– Det är väl inte så ofta, ha ha, men visst har det hänt.

”Det är ju de som betalar min lön”

Betyder ”bra segerchans” för dig att det bara är att spika?

– Det är väl inte så säkert? Det händer så klart att de inte vinner de heller.

Har du någonsin yttrat saker som ”den bara vinner”, eller ”det är bara att spika”?

– Nja, det har jag nog faktiskt aldrig gjort. Det är så mycket som händer i travlopp. Även om det ser bra ut på förhand kan hästen ha en dålig dag. Man har nog inte så mycket att varken vinna eller förlora på att säga sådant. Det beror dock lite på hur man är som person.

Vad betyder egentligen spelarna för dig?

– Ja, det är ju de som betalar min lön. Utan dem hade jag behövt jobba med något annat, så självklart betyder de väldigt mycket för mig. Man har dock inte så mycket kontakt med spelarna, de står ju på ena sidan om staketet och jag på den andra. Visst händer det dock att jag får en del kärlek från folk när det finns publik på banan.

Örjan berättar vidare att han inte har några sociala medier men om 109-åriga Dagny Carlsson på ålderns höst kan hitta dit så lever ju givetvis även hoppet för en 50 år yngre ungdom i sammanhanget som Kihlström.

– Nja, jag har nog inget större behov av det. Jag blir dock stoppad på gatan ibland av folk som ber om min autograf, och det har jag absolut ingenting emot.

Vad är en av dina autografer värd, tror du?

– Ha ha, nej du, inte så mycket. De har knappast ett ekonomiskt värde.

Glada spelare bjuder gärna på en öl

Genom åren har den segerrike kusken gjort många spelare glada och säkerligen har både en, två eller hundra personer blivit miljonärer tack vare "Gubben i lådan". Då kan man gissa att det funnits folk som i sin glädjestund bjudit Örjan både på det ena och andra. En tårta, kanske? Jorden-runt-resa, möjligtvis?

– Inte just en tårta... inga stora grejer, men det är hänt att folk velat bjuda på någonting. En öl eller så.

En öl tackar man inte nej till?

– Nja, det beror väl på om man har möjlighet att dricka en öl just då. Det vet man aldrig.

”Hellre favorit än inte”

Inför lördagens V75-tävlingar vilar favoritskapet tungt på 59-åringens axlar. Många spelare har säkert redan tagit ut segern i förskott med en eller flera inom V75-spelet. Hur handskas Örjan med detta favorittryck? Är det något han känner av då bilen börjar rulla?

– Man är mycket hellre favorit än inte, det är ett tecken på att man kör en bra häst. Inget negativt alltså. Skillnaden mellan att köra en favorit och exempelvis en enprocentare är givetvis taktiken.

Duktig, kylig, påläst och med en segerprocent runt 20 som är högre nu än under många tidigare år. Som ett årgångsvin tycks Bollnäs-sonen bara bli bättre och bättre, trots att många hungriga yngre förmågor gör sitt bästa för att putta ner Kihlström från tronen som världens kanske bästa kusk. Han berättar vidare att det värmer lite extra i hjärtat när man får chansen bakom en häst som tränas av någon av landets alla amatörer.

– De hästarna behöver ofta inte ens vinna, det räcker ibland med en tredje- eller fjärdeplats. Visst är det är tacksamt yrke när det går bra, men det kan även vara tråkigt när det inte gör det.

Hur stort är det att vinna klassiska lopp som Kriteriet och Oaks?

– Det är ju det man jobbar och kämpar för.

Admiral As – något för Elitloppet?

Vi kan givetvis inte släppa Örjan utan att försöka få fram något i stil med "bra segerchans" om någon av de sju uppsittningar han har inom V75-spelet under lördagen. Rarity A.F. i V75-3 och Showtimejackflower i V75-7 är nya bekantskaper för honom och där fanns det inte så mycket att berätta, då ingen kontakt med tränare ännu tagits, men övriga fem har Kihlström järnkoll på.

Admiral As (V75-1). Alla verkar ha tagit ut segern i förskott?

– Det är lite som jag sa innan, det finns inga säkra vinnare. Det är klart att hästen är väldigt bra för klassen och har ett mycket bra läge, så även jag tycker att det ska vara... vettig chans att vinna. Jag tycker inte att han är osäker, men när man säger något sådant så hoppar han väl bara för det? Om alla vill åt hans rygg vet jag inte men för många är det säkert på det viset, så bra som han varit på slutet. Han har alla förutsättningar att bli riktigt bra, vilket han i och för sig är redan nu.

Elitloppet nästa år?

– Ja, så bra som han har känts kan man förstås hoppas att han kan vara med i de större sammanhangen nästa år. Om han får vara hel och frisk.

Parker (V75-2) körde du i Derbykval näst senast.

– Han gick väldigt bra då och även i starten efter. Han är mycket bra för klassen men strykningen gör att det blir mycket mer chansartat. Kapacitetsmässigt duger han fint. Han har felat en del och kan spänna sig, men jag körde väldigt lugnt med honom. Helt stabil är han nog inte. Läget blev negativt, någon startraket är han inte. Det finns risk att vi fastnar invändigt.

”Han är en av de som sticker ut”

I Oaks (V75-4) har du lovande Glamorous Rain.

– Hon gick bra i kvalet. Fick då öppna tufft men höll starkt till slut. Hon har gjort allt rätt och är en fin häst. Det är dock en jättetuff final och det är inte ofta man ser ett lopp där så många kan vinna på förhand. Kullen verkar väldigt bred. Verkligen spännande. Värsta konkurrenten? Oj, jag skulle nog kunna räkna upp åtta hästar.

Nu blir det första starten med jänkarvagn och barfota bak?

– Det ändrar tränaren givetvis på för att han tror att det ska göra lite extra.

Perpetuate (V75-5) har blivit stor favorit trots bakspår. Vad tror du om denne?

– Det är också en fin häst som ska räknas igen, även om motståndet är tuffare än tidigare. Han har aldrig felat för mig och inte känts speciellt osäker.

Slutligen har du även Francesco Zet (V75-6) i finalen av Kriteriet.

– I E3 näst senast var han väldigt seg, det var inte hans bästa dag då. Han var trög bitvis även senast men gick ju bra till slut.

Upplever du honom som ojämn?

– Nja, ojämn vet jag väl inte. De dagarna han har vaknat upp på rätt sida har han visat vilken fin häst han är. Och då har han även öppnat riktigt bra bakom bilen. Han är en av de i loppet som sticker ut.

Bästa chansen under lördagen?

– Det är Admiral As, avslutar Örjan.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!