”Det såg obehagligt ut och jag hade änglavakt”

Sarah Svanstedt om lördagens dramatik med Ecurie D.: ”En blinkning och han var uppe och jag nere”

Ecurie D. började lördagen med att vinna ett storlopp.

Under den efterföljande segerceremonin levde han dock rövare.

Och sparkade sånär Sarah Svanstedt i huvudet.

– Det såg obehagligt ut och jag hade änglavakt, säger Sarah till Trav365.

Helgen blev händelserik för stall Svanstedt. Först vann Ecurie D. storloppet TVG Open med en total prissumma på 330 000 dollar och lyckan var total.

Några minuter senare, i samband med segerceremonin, blev stjärnhästen stressad över något och ställde sig på bakbenen. En som nästan blev träffad av frambenen var Åkes fru, Sarah Svanstedt.

Det såg rätt otäckt ut från sidan. Hann du tänka något?

– Nej, det gick så fort. En blinkning och han var uppe och jag nere. Jag har dock sett reprisen och det såg obehagligt ut. Jag hade lite änglavakt i själva momentet och turen på min sida att han inte träffade huvudet. Givetvis är jag tacksam över att det inte slutade värre, berättar Sarah.

Sarah och Åke Svanstedt.
Sarah och Åke Svanstedt.

”Musklerna fick sig en sträckare”

Sparken var bara några centimeter ifrån att skada Svanstedt men lyckligtvis kunde hon med hjälp av sina kattlika reflexer parera i tid. Två dagar senare är hon dock fortfarande mörbultad efter att ha gått i backen.

– Musklerna i rygg och nacke fick sig en sträckare och i dag måndag känns det värre än det gjorde i går. Hur det hade gått om han träffat mig i ansiktet vill jag inte ens spekulera i.

Varför reagerade hästen som han gjorde?

– Det var egentligen inte hans fel. Han blir ofta exalterad när han behöver stå stilla och brukar inte ge folk många sekunder för att ta ett vinnarfoto. Han är rätt livlig, som ett barn, och man får två sekunder på sig med honom. De har gummimattor där jag föll och det var nog räddningen.

Sarah berättar vidare att hon genom åren inte har förskonats från smällar, och framför allt är det i samband med att ha promenerat med unghästar till hagarna som olyckorna varit framme.

”Vi norrlänningar biter ihop”

När vi når henne en tidig måndag som denna gör hon sig redo för att skjutsa barnen till skolan. Att uppsöka läkare är hon tydligen för envis för att göra.

– Vi norrlänningar biter ihop och strax ska jag ut och köra häst.

Istället för en längre sjukskrivning kan stall Svanstedt istället glädja sig åt att kunna lägga ett fantastiskt år bakom sig, med en tredjeplats i USA:s tränarliga för andra året på raken, samt runt 7,5 miljoner dollar, eller drygt 78 miljoner kronor, i intjänade pengar till glada hästägare.

– Det är ett rekord sedan vi flyttade hit. Jag såg precis att vi snittade 15 000 dollar per start, det är vi otroligt stolta över. Nu kan vi slappna av och ladda batterierna.

Säsongen är så över för den här gången och Sarah längtar redan efter att resa ner till andra hemmet i Florida, där man tränar hästar under vinterhalvåret, och under jul och nyår väntar en tur över Atlanten.

– Vi åker till Sverige för att träffa familj och vänner, samt äta svensk julmat så klart, avslutar Sarah.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN