Doldisarna köper för miljoner på auktion

Kompisarna från Malmö storsatsar med Sagari Stables • Stort intresse för trav • ”Vill vinna och ha kul”

Malmö-vännerna James Roselin, 38, och Alexander Huhtinen, 31, är personerna bakom nya storsatsningen Sagari Stables.

Under söndagskvällen utökade de sitt stall med flera miljonköp på Menhammars internetauktion.

– Vi vill bli en av de stora, säger Alexander till Trav365.

Under söndagens digitala auktion från Menhammar Stuteri fanns i vanlig ordning många av de mer kända köparna, men ett av namnen, James Roselin, stack ut i försäljningslistan.

38-åringen har tillsammans med sin vän och kollega Alexander Huhtinen startat Sagari Stables som på kort tid etablerat sig som en mycket spännande framtidsaktör.

Bland annat ropade de in Readly Express-avkomman Escada, som skulle bli det dyraste stoet på hela auktionen, 1 175 000 kronor.

Ettåriga stoet Escada blev dyrast på Menhammars internetauktion (1 175 000 kronor)
Ettåriga stoet Escada blev dyrast på Menhammars internetauktion (1 175 000 kronor)

”Satsar stort med kärlek till sporten”

De två vännerna berättar om sin nya satsning.

– Vi är två kompisar från Malmö som i grund och botten är säljare. Vår vänskap sträcker sig sju, åtta år tillbaka och vi har ett stort intresse av travet. I oktober 2019 föddes idén att starta eget stall och nu har vi kommit igång ordentligt. Vi är väldigt nöjda efter auktionen, säger ”Alex” och fortsätter:

– Vi behöver absolut inte bli störst men visst finns tanken om att slå sig in ordentligt bland de stora aktörerna. Drömmen för de flesta är naturligtvis att få fram den där riktiga stjärntravaren. Satsningen vi gör kommer från hjärtat med stor kärlek till sporten.

Förutom köpet av Escada syns flera andra mycket spännande framtidshopp hos ”Sagari”.

– Vi vann budgivningen på Villiam-avkomman Ers Excellence (1 575 000 kronor) vilket vi var mycket nöjda med. Tidigare fick vi dessutom äntligen tag i vår ettåring efter Varenne, Hankypanky Haven. Vi har två hästar på väg från Italien och dessutom ett par kallblod i vår ägo. Rampant är en tvååring efter Raja Mirchi som blir mycket spännande att följa, för att nämna några.

– Vi har även valt att satsa en del på det finska travet. Många avrådde oss men vi tror på det vi gör. Galoppsporten är också intressant och vi för diskussioner med flera tränare. Det enda som saknas för tillfället är en avkomma till Ready Cash och vi är fortsatt öppna för förslag.

Ni är okända för de flesta. Vad är er ambition och tanke med hela den här satsningen?

– Vi vill vinna och ha kul. Vi bestämde oss för att testa travet och visst har vi stora ambitioner på lång sikt. Vi vill bli en av de stora men vi är inne i ett tidigt skede. Vi har många investerare i ryggen. För närvarande har vi ett trettiotal hästar och vi känner oss nöjda för i år med nyförvärv.

– Vi har ett tydligt fokus på unghästar men redan nu har vi ett antal starthästar igång. En av de, Ganyboy, vann Bronsdivisionen på Lindesberg i början av juli med 110 000 kronor i förstapris.

Valet av tränare – Leif Witasp

De två storsatsande nykomlingarna har valt Leif Witasp och dottern Kajsa Frick som ansvariga för träningen och skötseln av hästarna.

– Vi ville ha någon med stor erfarenhet och valet föll till slut på Leif Witasp som vi har mycket stort förtroende för. Han är en riktigt skön person som vi tror kommer lyckas väl. Kaj Widell kommer att vara den som främst kör våra hästar. Det är också en mycket härlig människa och vi har stort förtroende för honom likaså, berättar Alexander.

Rättvikstränaren Leif Witasp själv är också mycket glad över det nya förtroendet.

– Det är otroligt smickrande att få chansen att arbeta med såna här djur. Jag har aldrig varit i närheten av detta tidigare och det är verkligen en storsatsning som pågår just nu. Tanken är att jag ska köra in hästarna och vissa är redan igång och startar. Vi synar framöver vad som händer och tar det därifrån, säger dalaprofilen.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!