Mejla

Mattias Karlsson

Elitloppet är större än någonsin

Karlsson: Tack för att vi får uppleva det här • Vinnaren i Elitloppet

Publicerad:
Uppdaterad:
Vivid Wise As och Björn Goop vinner Elitloppet.
Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD
Vivid Wise As och Björn Goop vinner Elitloppet.

Fler än någon gång tidigare kommer att intressera sig för och kolla på Elitloppet den här majsöndagen.

Det är ett otroligt bra fält med 16 hästar som kommer till start 2020.

Tack travsporten och Solvalla för att vi får uppleva det här.

För det första ska jag vara tydlig med att Elitloppet aldrig hade blivit samma sak utan publikfesten och stämningen längs banan.

När vi nu har det här extrema världsläget med den fruktansvärda pandemin har svensk travsport lyckats att göra det bästa av situationen.

Medan i stort sett all annan sport i världen har legat nere en längre tid har travsporten kunnat köra på utan publik tack vare framsynt planering, ansvartagande på banorna och konstruktiv diskussion med myndigheter.

Det är skillnad på sporter och sporter. Det är inte samma typ av stämning på en Elitloppssöndag och ett Stockholmsderby i fotboll. Ishockeyn tappar fler dimensioner än fotbollen i tv jämfört med på plats. Fotbollen förlorar mer på upplevelsen utan publik än travet.

När det har tvingats göras en del betydande restriktioner och ändrade förutsättningar i Bundesliga och allsvenskan i fotboll har travet kunnat fortsätta med samma sportliga villkor, det kunde fler sporter ha gjort om de velat och varit piggare.

Spelomsättningen och tittarsiffrorna för travet har verkligen exploderat till extrema nivåer i brist på annan sport och annat spel.

En programledarstjärna

V75 och travet har kunna köra på med mycket uppmärksamhet och nyväckt intresse hos många.

Förbundets sportchef Petter Johansson har ingett samma förtroende som Anders Tegnell, folkkära programledaren Per Skoglund messar i TV4 som en landsfader som håller oss tryggt i handen och Solvallas sportchef Anders Malmrot har gjort ett imponerade jobb efter förutsättningarna med det startfält som kommer ut i de två Elitloppsförsöken.

Elitloppet har kunnat ha kvar förstapriset på tre miljoner kronor och har kunnat köra kvalloppen inför som planerat.

Under lördagen sände TV4 direkt i sin huvudkanal i fem timmar mellan 14.00 och 19.00.

Under söndagen är det direktsändning 14.00-18.00 i TV4, 18.00–20.00 i TV12 och 20.00–21.00 i TV4.

Elitloppets final direkt i TV4 klockan 20.30 en söndagskväll! I stället för på eftermiddagen som vanligt, det är häftigt.

Det kan inte finnas någon bättre tv-tid på hela veckan i tablå-tv, snacka om att maxa upplägget och ta till vara på läget.

Travet har sin gyllene chans och utnyttjar verkligen den, det är klart att man ska köra Elitloppet när man kan.

Yngre stjärnskott

När det gäller hur det kommer att gå i själva Elitloppet har jag dragit ut på det av en anledning, jag behöver varje minut extra för att kunna ta ställning för en vinnare.

Elitloppet har aldrig tidigare känts så jämnt, öppet och ovisst.

Efter Readly Express har slutat, Propulsion har kommit till åren och Face Time Bourbon valt att vänta ett år så präglas Elitloppet för mig av en ny svensktränad generation som vill ta över.

Det handlar främst om sexårige Milliondollarrhyme samt femåringarna Tae Kwon Deo, Attraversiamo och Missle Hill.

Det är ändå just det där också med deras orutin av ett så här stort lopp och den hårdhet som krävs i den yppersta internationella eliten.

Därför går jag till slut på sexårige Vivid Wise As som har härdats mer på den här nivån, jag får helt enkelt tro på Björn Goop när han säger att han har fått ordning på hästen i träningen och att han nu igen ser ut som han har gjort i Frankrike.

Det spelar också en stor roll att Björn Goop som kusk har en annan erfarenhet på den allra största scenen än Adrian Kolgjini, Erik Adielsson och Johan Untersteiner.

Bland dem tycker jag att främst att Adrian Kolgjini har den offensiv, tuffhet och vinnarskalle som Björn Goop, Robert Bergh och några internationella storheter har.

Spår ett i försöket för Vivid Wise As passar utmärkt, Björn Goop är tydlig och försöker sätta sig i respekt när han säger att om han kommer dit så kör han i spets till ”100 procent”.

Känslor uteblir

Visst skulle det kännas lite dubbelt om hederspersoner som Kolgjinis, Erik Adielsson, Svante Båth, Jorma Kontio, Fredrik B Larsson, Ulf Ohlsson eller Untersteiners äntligen fick vinna sitt första Elitloppet utan att ta emot jublet och hyllningarna från publiken på Solvalla.

Det blir också lite märkligt för nioårige Propulsion om han till slut får vinna i ett av de allra största loppen, i sin femte start i Elitloppet och efter fyra starter i Prix d’Amerique.

Trots allt är det klart att jag förstår att alla tar det med de gällande förhållandena – hedern och det historiska finns trots allt kvar.

Fler brukar ju samtidigt se Elitloppet på tv än de 30 000 åskådarna på plats på Solvalla.

Nu sitter vi inte och tjurar, för Elitloppet ska vara en enda lång festhelg – duka upp era egna Elitloppsfester hemma i försommarvädret likt det Tomas Brolin propagerar på Instagram, man får fixa sin egen fest.

Om ni heller inte brukar ta med mamma till Solvalla så fira henne lite extra på mors dag i år.

Eller som en väldigt god vän smsade: ”De pratade om mors dag i radio när vi åkte till stugan och dottern säger; Men pappa, ska inte du vara på travtävlingar då?”.

Det här är en manifestation för travet – Elitloppet är större än någonsin och uppståndelsen blir gigantisk över hela världen.

Svensktränad dominans

Det går naturligtvis inte att skriva något om hur världen kommer att utveckla sig – men nästa år hoppas jag att vi alla vallfärdar till Solvalla igen den sista söndagen i maj för den där påtagliga spänningen och nerven när hästarna vänder upp bakom startbilen, hör det där öronbedövade jublet in på upploppet, firar vinnarna i segerdefileringen och känner doften mitt mellan hägg och syrén.

Travet som publiksport lever numera på några få stordagar och hästägarna vill vara på plats när deras hästar tävlar.

Slogan ”Elitloppet – en gång om året!” är klassisk, det här året blir förhoppningsvis ett undantag i historien med devisen ”Elitloppet – en gång i livet!”.

Elitloppslördagen var en upplevelse som vanligt – Moni Viking i favoritloppet Harpers Hanovers lopp var bland det mest fantastiska jag sett, både han och Don Fanuzzi Zet (i lägsta klassen!) visade att de är framtida Prix d’Amerique-hästar, Double Exposure i stoeliten kunde mycket väl ha vunnit Elitloppet.

Vidare från Elitloppsförsök 1: 1) 1 Vivid Wise As, 2) 6 Milliondollarrhyme, 3) 4 Missle Hill, 4) 3 Disco Volante.

Vidare från Elitloppsförsök 2: 1) 3 Tae Kwon Deo, 2) 4 Attraversiamo, 3) 1 Elian Web, 4) 8 Propulsion.

Min rankning i Elitloppsfinalen: 1) Vivid Wise As, 2) Milliondollarrhyme, 3) Tae Kwon Deo, 4) Attraversiamo, 5) Missle Hill.

Nu njuter vi av världens bästa hästar och otroligt fartfyllda race.

Elitloppet och travet sprider glädje i den här tuffa tiden.

Om det är någon gång ni ska se Elitloppet så är det nu.

Av: Mattias Karlsson

Publicerad:

LÄS VIDARE