Mejla

Daniel Söderbäck

Någon som sa att det saknas V75-dramatik?

Plusbetygen efter V75 på Romme • Fem bästa

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: MARIA HOLMÉN/TR BILD
Makethemark efter V75-segern med Ulf Ohlsson.

En styrkedemonstration deluxe från en kallblodsstjärna.

Ett uppförstorat målfoto när årsdebutanten slog hästen med fyra raka segrar i kvalet till Olympiatravsfinalen.

V75-favoriten som vann loppet – men diskades för passgång.

Någon som sa att det saknas dramatik på V75?

Jaha, då är V75-festivalen Spring Race över för den här gången då.

Och den avslutades med allra största dramatik på Romme i vårsolen inför över 4 000 personer på plats.

Vad fick vi då?

Jo, ett helt smörgåsbord av delikatesser och röror:

Femåriga stoet Bizzy Blizz var så bra i V75-1 att till och med tränaren och kusken Claes Sjöström var förvånad. Jäklar vad duon bara mosade från sista sväng och in i mål.

”Robban” Bergh som tog en säker seger i V75-5 med Quito Lane – men diskades för passgång efter loppet. Påsksmällen Head For Home, tvåa i mål, fick i stället segern och 34 301,1 V75-system försvann med chansen på sju rätt.

Månprinsen A.M. slog nytt svenskt rekord – städade av motståndet – tog åttonde raka segern. Favorit i Elitkampen, va?

Sen till röran: Makethemark vann ju Olympiatravsuttagningen efter uppförstorat målfoto. Direkt efter loppet meddelade tränare Salmela att det inte blir någon start i Olympiatravet utan att man i stället siktar mot en start i Copenhagen Cup.

En stund senare berättade Ulf Stenströmer att hans Handsome Brad fick den tionde och sista platsen efter Salmelas nej.

Sedan meddelade Åby-sportchefen Jon Walter Pedersen att Salmela, direkt efter besöket i vinnarcirkeln, berättade att han ville ha extra betänketid och prata med ägarna, innan ett definitivt besked skulle komma.

Då har vi inte ens nämnt att tappre måltvåan Sorbet också är med i tankarna.

Glasklart va?

Tipset landar väl ändå på att allting blir som det basunerades ut. Handsome Brad och Ulf Stenströmer får ta den nätta resan mellan Skara och Mölndal nästa lördag.

V75-omgångens 5 bästa

Vad: Duellen i V75-3.

Makethemark gjorde årsdebut och var nära på att fela redan i starten. Daniel Redéns Sorbet med Örjan Kihlström i sulkyn kom med fyra raka segrar inför det sista uttagningsloppet till Olympiatravets final.

När West Wing galopperade på sista bortre långsidan öppnades loppet upp för Makethemark som tog sig förbi Sorbet på upploppet. Det krävdes uppförstorat målfoto för att ge segern till Ulf Ohlsson och Makethemark. Wow, vilken duell.

Vem: 8 Månprinsen A.M., Gunnar Melander (V75-4)

Åttonde raka segern blev förvisso inte mycket till match då Bellfaks galopperade tidigt. Men att vinna på ett nytt svenskt rekord, och ta den åttonde raka segern…En styrkedemonstration. Undrar vad Lome Brage, Polara och alla de andra i Elitkampen den sista söndagen i maj tänker nu.

Vem: 9 Bizzi Blizz, Claes Sjöström (V75-1)

Det blev en stökig inledning när favoriten 6 Emile Zola Sisu galopperade direkt – innan bilen hann släppa. Sedan var det Deep Pockets tur. Claes Sjöström och Bizzy Bliss tackade för det – och sänkte alla på upploppet – med bred marginal. Till och tränaren och kusken Sjöström var förvånad att det nioåriga stoet skulle vinna så överlägset: ”Jag har ingen förklaring, det är bara så jäkla roligt”, sa han.

Vem: 11 Chapter N.Deo, Örjan Kihlström (V75-2)

Örjan Kihlström visade att han är en av världens bästa kuskar. På den sista bortre långsidan kom Southwind Feji gasandes. Örjan Kihlström valde att sitta kvar och slicka ryggen på Southwind Feji i stället för att bjuda på en rygg. Ett avgörande beslut då Kihlström och Chapter N.Deo kunde rinna undan på upploppet.

Vem: 5 Sign Me Up Too, Emilia Leo (V75-7)

Okej, det ska sägas direkt. Hatten av till Örjan Kihlström, Daniel Redén och Bucks to Burn som vann loppet (det var en klassisk Kihlström-styrning). Men jösses så bra Emilia Leo och Sign Me Up Too var. Utvändigt mest hela vägen och så nära segern. Till och med vinnande Redén hyllade måltvåan. Snyggt.

Vem: 6 Emile Zola Sisu, Jorma Kontio (V75-1)

”Man vet aldrig med hästar”, sa tränaren Timo Nurmos inför loppet på frågan om han var orolig för en galopp. Skorna rycktes för favoriten – och det höll inte speciellt länge. Galopp och ridå – redan innan bilen hann att släppa fältet.

avDaniel Söderbäck

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

V75