Michael Carlsson: Mer guld för skidkometen

Expertens tipskrönika till V75 på Dannero söndagen den 11 augusti

Skidstjärnan Frida Karlsson är nybliven delägare i Grisle Odin G.L. som är jättefavorit till ­segern i Svenskt Kallblodskriterium, V75-4. Här tillsammans med Öystein Tjomsland efter Grisle Odin G.L:s seger i uttagningsloppet. 

I dag kan det bli mer guld för skid­kometen Frida Karlsson.

Hon deläger den blivande stjärnan ­Grisle Odin G.L. som har toppchans att vinna Svenskt Kallblodskriterium.

Jag spikar även Elian Web som såg fulltankad ut som fastlåst senast – spets och slut hoppas jag på nu.


ANNONS: Nu kan du spela med Sportbladets experter på V86 och V75 - här går du med i laget inför helgens jackpott [Extern länk]


I söndagens V75-omgång på Dannero är kallbloden i fokus. Det är dags för finaler i Svenskt Kallblodskriterium och Kriteriestoet. Precis som i Kallblodsderbyt är det återigen Öystein Tjomsland som bär favoritskapet i Kriteriet. I derbyt hade hans Nordsjö Odin stor uppvisning när han vann i oerhört imponerande stil på nytt svenskt rekord före stallkamraten Våler Nikolai. Nu är det mycket som talar för en ny succé för den norske tränaren som har en ny stjärna i vardande i Grisle Odin G.L. Det treåriga superlöftet har bara förlorat en gång på sju starter (tvåa då efter galopp) och Tjomsland säger att det är en av de tre bästa ­hästar han har tränat. 

På plats i eftermiddag

Grisle Odin G.L. delägs av en annan stjärna, nämligen skidåkaren Frida Karlsson. Den 19-åriga kometen slog till med guld, silver och brons i skid-VM i vintras och har en tiondel i hästen. En andel som hon ­delar med pojkvännen William Poromaa, Johan Olsson och Anna Olsson – en trio skid­åkare som också är nya i travsporten. Frida Karlsson kommer att vara på plats på Dannero
i eftermiddag för att heja fram sin häst. 

Grisle Odin G.L. imponerade enormt
i sitt uttagningslopp till Kriteriet och var helt överlägsen. Han till synes ­joggade ifrån konkurrenterna och är stor­favorit att ta hem förstapriset på 600 000 kronor.

Öysteon Tjomsland hälsar att hästen vann med gott om krafter kvar och har känts fin efteråt. Han fick välja startspår först till finalen och tog sensationellt spår åtta ­bakom bilen. 

– Då slipper vi att ha någon häst på ut­sidan i starten. Det är lite lugnare från det spåret och dumt att riskera något mitt inne i fältet. Vi hade spår åtta i försöket och det gick ju bra, resonerar Tjomsland som ­tycker sig ha bästa hästen i loppet; en given spik.

 Jag spikar även startkatapulten Elian Web i V75-avslutningen. Elitloppshästen har härdats i tuffa gäng i varje start men har inte haft något flyt med löpningsförloppen på slutet. Han har dessutom haft dåliga startspår varje gång.

Senast satt Elian Web fast med gott om krafter kvar i gulddivisionen på Hagmyren och Jorma Kontio sa efteråt att han aldrig hade känt hästen så fin.

Nu har Elian Web äntligen ett perfekt utgångsläge och från spår tre bakom bilen bär det av mot ledningen. Sedan lär Kontio ­köra i spets så länge lampan lyser och blir det inget tok har Elian Web toppchans att leda runt om. De värsta konkurrenterna har sämre lägen och bakspår.

 I det inledande långloppet kan favoriten Hungarian Hotwax leda länge om han kommer till ledningen. Kan hålla hela ­vägen. Real Masterpeace gjorde sitt bästa lopp på länge senast och gick en rejäl avslutning vid segern. Corroded är V75-härdad och kliver nu ner i klass. Given liksom Everest Sisu som är bra och senaste starten är bara att glömma.

 I Kriteriestoet med 350 000 kronor till vinnaren, är det tre hästar som höjer sig över de andra. Favoriten Alfa Lina vann sitt försök från spets och är startsnabb. Tränaren Lars-Erik Karlsson valde innerspåret när han fick välja spår först till finalen. Jomar Blekkan har dock en mycket tuff utmanare i Nordli Alma som var helt överlägsen i sitt försök. Sedan måste man även ha med Öystein Tjomslands Brenne Berna som gjorde sin blott andra start i livet senast när hon var tvåa i sitt försök bakom Alfa Lina. 

Hon spurtade bra då och är säkert ännu bättre med ytterligare ett lopp i sig. Kan ta revansch och vinna nu i stället.

 Wångens travskola har en fin häst i Veneer som har gjort två bra insatser efter sitt långa uppehåll. Först vid segern i comebacken och senast som trea i V86 då han höll tappert från dödens. Kan få en smakstart från springspår på tillägg här. ­Favoriten Lyckans Star levererade en rejäl avslutning senast och dennes stallkamrat Holens Aquavit ska inte nonchaleras. Kan leda runt om ifall han kommer till spets.

Kan runda alla

 Favoriten i V75-5 Peat Chimney har tagit sex segrar på de sju senaste starterna och samtliga dessa på barfotabalansen. Hon är mycket snabb ut bakom bilen och kan ­leda runt om. Frida Zonett är det främsta motbudet och stoet vann direkt i debuten för Daniel Wäjersten. Det var dessutom första starten sedan oktober i fjol och hon lär knappast vara sämre med det loppet i kroppen. Jorma Kontio förstärker i sulkyn den här gången. Beauty Leg har gått kanonbra varje gång en längre tid och verkar hålla toppformen. 

Har tjänat snabba ­pengar men ser ut att bära dem och kan runda alla trots läget.

 Den sjätte V75-avdelningen är Svensk Travsports Guldtäcke. Det är ett handikapp-lopp där hästarna för ovanlighetens skull inte är utplacerade på olika tillägg efter intjänade pengar, utan tanken är att alla hästar ska vara med på målfotot samtidigt. Det är naturligtvis en omöjlighet men det är ett kul och annorlunda inslag. Favoriten Järvsö Ingrid jagar sin åttonde raka seger och kan mycket väl leda från start till mål. Orvar Mollyn blev störd till galopp senast men är stark och en av de främsta utmanarna. Det är även Jan-Olov Perssons Järvsö Fux som är given på kupongen.


ANNONS: Nu kan du spela med Sportbladets experter på V86 och V75 - här går du med i laget inför helgens jackpott [Extern länk]


  Michael Carlssons V75-system

V75-1:7, 14, 12, 8, 5 (9, 5)

V75-2:9, 2, 1 (5, 10)

V75-3:12, 8, 6, 13, 5 (10, 9)

V75-4:8 Grisle Odin G.L. (10, 3)

V75-5:5, 2, 15, 12, 1, 14 (8, 13)

V75-6:1, 10, 6, 12, 14, 9 (7, 11)

V75-7:3 Elian Web (5, 7)

2 700 rader/1 350 kronor


ANNONS: Nu kan du spela med Sportbladets experter på V86 och V75 - här går du med i laget inför helgens jackpott [Extern länk]