”Inga regelrätta anmälningar”

Av: Trav365, Minimedia

Publicerad:
Uppdaterad:

Jordbruksverket backar nu från uppgifterna i Kalla Fakta om anmälningar mot Åke Svanstedt.

Det enda som kommit in är anonyma tips på telefon.

– Man kan inte prata om regelrätta anmälningar, det är anonyma tips på telefon som har inkommit. Ingen har kommit in med en skriftlig anmälan, säger veterinärinspektör Göran Åkerström.

I Kalla Fakta i söndags uppgav Jordbruksverkets djurskyddschef Björn Dahlén i en intervju att det inkommit flera anmälningar mot travtränaren Åke Svanstedt. Men hos Jordbruksverkets finns inga handlingar, de är inte ens diarieförda.

– Det finns en rad indicier men inget fysiskt bevismaterial. Det handlar om anonyma tips samt bekräftelser på att travsporten själv har utrett frågan samt naturligtvis Kalla Faktas eget inslag, men ingen står för en anmälan med sitt namn. Det senaste tipset inkom så sent som i dag (onsdag), säger veterinärinspektör Göran Åkerström, som utreder frågan hos Jordbruksverket.

Bryter semestern

Göran Åkerström har egentligen semester till på tisdag, men nu avbryter han semestern och på fredag kommer han att slutföra ett PM om de anonyma telefontipsen gällande Åke Svanstedt.

– Ärendet är efterfrågat och jag kommer på fredag göra klart ett PM och ett underlag för beslut om överlämnande till Vara kommun som får utreda ärendet vidare.

Kalla Faktas program har fått utstå hård kritik i travkretsar, och mer än 80 procent av läsarna på Trav365 tycker att det gav en för negativ och onyanserad bild av travsporten. 18 olika anmälningar mot programmet har lämnats in till Granskningsnämnden.

– Kalla Fakta har jobbat länge och intensivt med sitt program och det är bra att de belyser att det finns behov av att förbättra vissa delar av djurskyddet inom hästsporten. Det är särskilt viktig att de som begår återfallsbrott mot djur ställs inför rätta, säger Göran Åkerström.

Publicerad: