Wangle: ”Det var materialhysteri...”

1 av 2
TRAV

Jänkarvagn, helstängt huvudlag och barfota runt om.

Tränarna var rejält på hugget med att ändra utrustning på sina V86-hästar.

Fränaste intrycket: Dream Lane som imponerade i andra starten för Stig H Johansson.

Det är bara konstatera att materialhysterin som råder inom travsporten avgör.

Visst, bästa hästen vinner oftast, men i kväll på V86 fick spelarna se hästar som var rejält förbättrade kontra senaste starterna.

Anledningen: tränarna hade gjort flera korrigeringar.

Först ut var Emmet Brown som chockade alla genom att ta ledningen.

Untersteiners drag: Jänkarvagn första gången på flera år.

Sedan vann Etosha Boko sitt första lopp sedan 2015 – med just jänkarvagn för första gången i karriären, följt av uppvisning från Dream Lane.

Ja, de som säger att utrustningen inte styr hästarnas prestationer är ute på hal is.

I övrigt är det härligt att se att våren äntligen är här, banorna börjar bli vrålsnabba och det är inte lätt för hästarna i kön att hinna med.

Här är Sportbladets plusbetyg från omgången:

V86:s bästa prestationer – och sämsta.


Dream Lane

Kommentar: Barfota runt om, helstängt huvudlag, rycktussar och jänkarvagn, ja då var det stor show på Solvalla. Hästen var ruskigt förbättrad och vann helt överlägset till skillnad mot i debuten för Stig H Johansson. Det här är en talang som kommer få en rolig säsong. Materialändringarna föll väl ut, minst sagt. Och 2017 är travet en materialsport mer eller mindre när det kan ge sådan effekt på en häst. Stig H Johansson verkar hittat ännu en växel hos hästen.

Espoir De Ginai

Kommentar: Krånglade rejält under fjolåret för Tomas Malmqvist, men fick sedan en sejour i Frankrike. På V86 gjorde han årsdebut och som han gjorde det. Hästen krossade omgångens största favorit, Pontiac S.W den tunga vägen, gick ifrån överlägset och hade pulveriserat sina motståndare. Det här blir en mycket spännande treåring att följda, för den här insatsen lovade gott.

Emmet Brown

Kommentar: Provades i jänkarvagn för första gången på många år. Gissa hur det slutade? Med seger, såklart. Hästen fick en enorm fart från start och lyckades hålla ut Star Advisor Joli och även ta sig förbi Sahara One invändigt, något som man inte trodde var möjligt sett på vad hästen visat innan. Men den här kvällen tävlade hästen i jänkarvagn och gjorde sin bästa insats på väldigt, väldigt länge.

Jeepster

Kommentar: Brakade till ledningen i första kurvan och intrycket på hästen var magnifikt. Nu sattes hästen inte på några jätteprov i ledningen, men det är berömvärt att se att Jeepster är så pass bra för dagen. Kaj Widell kör med en stor pondus och från ledningen är det här en häst som tillhör stoeliten.

Small Talk

Kommentar: Det är sällan man ser en femprocentare vinna så överlägset som Sören Norbergs häst gjorde på V86:an. Chrille Eriksson tog snabbt hand om ledningen, och väl där utmanades han aldrig. Hästen stack undan i ledningen och det såg ut som att han skulle galoppera när som helst, men aktionen höll och hans kapacitet i loppet var överlägset. Segertiden imponerade, 1.12,3. Det går fort nu...

Flemming Jensen

Kommentar: Kom till start med flera klara favoriter, men föll igenom totalt med alla. Både Offshore Man och Stella Newmen fick tuffa lopp, men hade inte en chans att utmana. Rapide Du Pommeau var blek i V86-1 och den gode dansken hade minst sagt en supertung dag. Det var längesen nu som Flemming imponerade i Sverige.