”Det här loppet hade precis allt”

TRAV

Trav365:s Christoffer Wickman om StoChampionatet 2017

Foto: Trav365:s Christoffer Wickman om StoChampionatet 2017

Det bästa StoChampionat som körts? Kanske.

Årets upplaga av storloppet hade i varje fall allt.

Det är också svårt att inte glädjas med Kalmars Fredrik Persson.

Förväntningarna inför StoChampionatet 2017 var skyhöga.

Dels för att den betrodda trion i Cash Crowe, Darling Mearas och Ultra Bright visat att de samtliga har det där lilla extra.

Men också för att loppet inte innehöll några direkta utfyllnadshästar. Det här var ett lopp värdigt en klassisk stor final.

Loppet blev inte direkt kört som man hade förväntat sig, dels med att Stefan Persson, av förståeliga skäl, inte valde att köra i ledningen men givetvis också för att Cash Crowe gjorde bort sig med galopp – med segern som i en liten ask, i varje fall på gaffeln.

Det blev ett ryckigt, rivigt och annorlunda lopp som man kommer minnas länge, mycket länge.

Det är alltid lätt, så här direkt efteråt, att ta till överord och därför tänker jag inte säga att det var det bästa StoChampionatet någonsin.

Det var i varje fall ett av dom.

Och det viktigaste av allt – en mycket värdig vinnare.

Betyg:

Vem: Ultra Bright och Fredrik Persson

Kommentar: Fredrik Persson hade drömt om nätterna hela veckan att han skulle vinna det här loppet med Ultra Bright, och han fick också rätt. Det såg så mörkt ut varvet från mål, men luckorna, både ut i andraspår och tredjespår, kom som på beställning under slutrundan och Perssons egna citat kort efter målgång sammanfattade nog det mesta.

– Det här var mitt lopp, det var min dag.

Betyg:

Vem: Darling Mearas och Stefan Persson

Kommentar: Stefan Persson körde nog ut till finalen av StoChampionatet med fulltankat självförtroende, inte bara för att han satt bakom en kanonhäst, utan Perssons helg på Axevalla fram till finalen hade varit magnifik med flera segrar. Han tvingades släppa ledningen, något han egentligen inte ville, till Cash Crowe då han insåg att det hade kostat mer än vad det smakat att svara tät. Direkt efter målgång var Stefan Persson säkerligen besviken, som den vinnarskalle han är, men med lite distans till det här loppet tror jag nog han kommer vara mycket nöjd. Med tanke på hur loppet utvecklade sig hade det kunnat blivit rejäl pannkaka, och den här hästen kommer tjäna sina pengar framöver ändå.

Betyg:

Vad: StoChampionatet 2017

Kommentar: Jag har redan varit inne på det i raderna ovan, men det här loppet hade allt. Fart, fläkt, ovisshet, och spänning.

Naturligtvis lider jag med kretsen till Cash Crowe, men hennes galopp öppnade upp loppet å det grövsta och sällan har jag sett ett storlopp med så många vinnare, under loppets gång.

Betyg:

Vem: Schatzi Fayline och Kim Eriksson

Kommentar: Hon hade ett av de sämsta utgångslägena på förhand, och hon var minst spelad i hela loppet – ser man enbart till det så är en tredjeplats, endast slagen med en halv längd, magnifikt. Kusken Kim Eriksson var inne på att det hade kunnat räckt hela vägen till seger om Schatzi Fayline haft sällskap runt sista sväng, och även om det står skrivet i stjärnorna så är det bara att lyfta på hatten för tränaren Veijo Heiskanen vars hästar går som skållade råttor för dagen.

Betyg:

Vem: Luck is Back och Håkan K Persson

Kommentar: Han fick en jättechans av sin bror Stefan Persson att få köra StoChampionatet på sin gamla hemmabana Axevalla och även om de grejade sistapengen i loppet så tror jag att Håkan K Persson var mycket nöjd med det, då det var maxplacering för ekipaget. Håkan gjorde inte ett fel under hela loppet, och det var nog bara värmande i sig för Håkan att få vara med i det här storloppet på Axevalla i dag.
Betyg:
Vem: Cash Crowe
Kommentar: Det såg ju så bra ut för Petri Puros nya stjärnhäst, efter att hon fått överta ledningen drygt 500 meter in i loppet. Med tanke på vad hon visat hittills i karriären, vad skulle då kunna stoppa henne? Den här dagen var det hennes känsliga mun. Bryt ihop, och kom igen!