Taktiken bakom oväntade succén

Publicerad 2017-01-24

Gör debut på V75 – nu kan hästen ta sjätte raka segern: ”Full form”

Sju galopper och endast en seger på elva starter.

Sedan kom vändningen. På lördag kan Global Tailwind ta sin sjätte raka seger.

– Han kommer med full form, säger Jörgen S Eriksson som kan ta sin första fullträff som tränare i V75.

Jörgen S Eriksson har varit professionell travtränare sedan 2013. I fjol hade han sitt bästa år hittills när stallets hästar vann 23 lopp och sprang in över 1,1 miljoner kronor.

– Det var klart framåt och vi dubblade våra resultat från året före. Framför allt de sista månaderna på året sköt vi till väldigt bra resultatmässigt. Jag säger som alla andra, när man har friska hästar går det mycket lättare, säger Eriksson.

29-åringen driver sin rörelse på gården Lövnäs Himmelsända utanför Eskilstuna tillsammans med sambon Amanda Hellström. Totalt tränar paret 34 hästar.

”Helt klockrent”

– Vi köpte gården i slutet på 2014 och kom hit i januari 2015. Men då hade vi ingenstans att köra så vi har kostat på mycket med hagar, banor och stallar. Det kommer vi fortsätta med ett tag till men nu känner vi oss bekväma med hur vi ska träna hästarna och vad vi ska ha för upplägg.

På gården finns bland annat något så ovanligt som en träningsbana utformad som en åtta.

– Det är en jordbana som vi använder som komplement för unghästarna sommartid. Vi ska förfina den ännu mer i år genom att dika ur på bägge sidor och lägga på material så att vi kan köra på den året om.

Men att köra hästarna i en åtta, det måste vara närmast unikt?

– Det var min hovslagare Per Calmark som kom med det förslaget. Anledningen är att det går ett krondike rätt över och vi har bara en övergång. Banan är 1 000 meter lång med rakor på cirka 700 meter. Det är helt klockrent. Man vill ”rakrikta” hästarna i träningen och det kan vi göra på ett väldigt effektivt sätt.

”Blivit starkare”

Det nya året har börjat bra för stallet. Fem topp tre-placeringar varav två segrar på elva starter har det blivit. För fullträffarna står förvandlingsnumret Global Tailwind (V75-5). Den tidigare så galoppbenägne hästen har gjort allt rätt i vinter och ståtar med fem raka ettor i resultatraden.

– Vi har inte gjort så mycket förändringar med honom, mer än att han fick ett tävlingsuppehåll och fick träna på i somras. Han startade mot rätt hårda hästar i våras och gjorde det bra men strulade till det. Bland annat galopperade han som etta i mål en gång och han har inte haft självförtroendet med sig alla gånger. Men han har blivit starkare i kroppen och orkar med sig själv på ett annat vis. Det finns fart i honom och jag har jämnt trott på honom, men att det skulle smälla till så här trodde jag kanske inte.

”Full form”

Nu väntar debut i V75 för Global Tailwind. Från spår fem bakom startbilen går fyraåringen ut över 2 140 meter.

– Vi fick ett helt okej spår. Jag kan inte motståndet exakt men vad jag kunde se fick de värsta motståndarna spår invändigt om oss. Jag har aldrig tryckt av honom bakom bilen men det finns säkert någon som kan svara upp. Jag är inte främmande för att köra i ryggar men dödens (positionen utvändigt om ledaren reds.anm.) vill ingen ha. Som det känns på förhand kommer jag att söka mig framåt från start.

Jörgen S Eriksson har tre kusksegrar i V75 sedan tidigare. På lördag kan första tränarsegern komma.

– Jag är väl medveten om att det är betydligt hårdare motstånd än på slutet men hästen är bra. Det är väl min och kanske två-tre till som kan vinna loppet. Min kommer i alla fall med full form.

Ola Johansson/Kanal75